Število žrtev potresa v Turčiji in Siriji preseglo 40.000. WHO: To je najhujša naravna nesreča stoletja v Evropi

STA, A.L.
14.02.2023 13:37

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je uničujoči potres, ki je prizadel jugovzhod Turčije in dele Sirije, označila za "najhujšo naravno nesrečo" v zadnjih sto letih na območju Evrope in pozvala k pomoči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Združeni narodi pa so opozorili, da je bilo v potresu prizadetih več kot sedem milijonov otrok, na tisoče pa bi jih lahko umrlo.

"Priča smo najhujši naravni katastrofi v evropski regiji WHO v zadnjem stoletju in še vedno spoznavamo njeno razsežnost," je na današnji novinarski konferenci v Koebenhavnu dejal regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge.

Reuters

Evropska regija WHO obsega 53 držav, vključno s Turčijo. Sirija je del sosednje vzhodnosredozemske regije WHO.

Kot je opozoril Kluge, so potrebe po pomoči prizadetim v potresu, ki je po zadnjih podatkih terjal več kot 40.000 življenj, ogromne in naraščajo iz ure v uro. Po njegovih besedah približno 26 milijonov ljudi tako v Turčiji kot v Siriji potrebuje humanitarno pomoč.

Kluge je še dejal, da je organizacija "sprožila največjo napotitev ekip nujne medicinske pomoči" v 75-letni zgodovini WHO za Evropo. V Turčijo je tako doslej prispelo 22 ekip nujne medicinske pomoči.

Pri Unicefu se bojijo, da je v potresu umrlo na tisoče otrok

Združeni narodi pa so opozorili, da je bilo v silovitem potresu prizadetih več kot sedem milijonov otrok, ob tem pa izrazili bojazen, da jih je v katastrofi umrlo več tisoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

"V Turčiji znaša skupno število otrok, ki živijo v desetih provincah, ki sta jih prizadela potresa, 4,6 milijona. V Siriji je prizadetih 2,5 milijona otrok," je v Ženevi danes dejal tiskovni predstavnik Sklada ZN za otroke (Unicef) James Elder.

Pri Unicefu se bojijo, da je v potresu umrlo na tisoče otrok, je še dejal Elder in opozoril, da je "tudi brez preverjenih številk tragično jasno, da bodo številke še naprej naraščale".

Glede na naraščajoče število žrtev je tudi jasno, da bo v tem uničujočem potresu veliko otrok izgubilo starše, je dodal.

Reuters

Elder je opozoril tudi na težke razmere, v katerih so se znašli preživeli. Družine z otroki "spijo na ulicah, v nakupovalnih centrih, šolah, mošejah, na avtobusnih postajah in pod mostovi ter ostajajo z otroki na prostem".

Pri tem so izpostavljeni nizkim temperaturam, je še dejal Elder in opozoril na poročila o naraščajočem številu otrok, ki trpijo zaradi podhladitve in okužb dihal, poroča AFP.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta