Stoltenberg: Bahmut bi lahko v prihodnjih dneh padel v roke ruskih sil

STA, A.L.
08.03.2023 13:47

Ukrajinsko mesto Bahmut bi lahko v prihodnjih dneh padlo v roke ruskih sil, je danes ob robu neformalnega zasedanja ministrov za obrambo EU v Stockholmu dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa

Ob tem je dodal, da padec mesta ne bi pomenil preobrata vojne, temveč bi le poudaril dejstvo, da Rusije ne smemo podcenjevati.

"Opažamo, da Rusija pošilja vse več vojakov, vse več sil, in kar ji manjka v kakovosti, poskuša nadoknaditi v količini. Doživeli so velike izgube, hkrati pa ne moremo izključiti, da bi lahko Bahmut v prihodnjih dneh padel," je dejal Stoltenberg.

Zavzetje mesta po njegovem mnenju ne bo spremenilo poteka vojne. "Poudarja le, da ne smemo podcenjevati Rusije. Ukrajini pa moramo še naprej zagotavljati podporo," je povedal.

Obrambni ministri članic EU danes razpravljajo o načrtih za krepitev proizvodne zmogljivosti obrambne industrije in pošiljanja streliva Ukrajini. "To je zdaj vojna izčrpavanja, ki je tudi logistična bitka. Trenutna stopnja porabe v primerjavi s trenutno stopnjo proizvodnje streliva ni vzdržna, zato moramo povečati našo proizvodnjo," je opozoril Stoltenberg.

Borrell napovedal, da bo ministrom predstavil načrt s tremi stebri

V luči tega je pozdravil prizadevanja EU za krepitev proizvodnih zmogljivosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "To je nekaj, na čemer delamo. Videli smo, da so bili že sprejeti pomembni ukrepi, vendar moramo storiti več, da bi Ukrajini zagotovili strelivo, ki ga potrebuje za obrambo pred rusko vojno agresijo, in dopolnili svoje zaloge," je še dodal.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je pred tem napovedal, da bo ministrom predstavil načrt s tremi stebri. Potrebo po strelivu je pred neformalnim zasedanjem izpostavil tudi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov.

Najintenzivnejši spopadi v več kot leto dni trajajoči ruski invaziji trenutno potekajo v mestu Bahmut. Tako ukrajinske kot ruske sile poročajo o velikih izgubah v boju za nadzor nad mestom, ki je v zadnjem času pridobilo pomen kot ključna in simbolna točka vojne v Ukrajini.

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danes sporočil, da so njegove sile zavzele celotni vzhodni del Bahmuta oziroma vse vzhodno od reke Bahmutke.

Reka, ki teče skozi mesto, bi branilcem lahko služila kot naravna ovira, ki bi otežila nadaljnje ruske napade iz te smeri. Celotno zavzetje mesta pa bi Moskvi omogočilo nadaljnje napredovanje do večjih mest v regiji, kot sta Kramatorsk in Slovjansk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta