Stop spolnim zlorabam v Katoliški cerkvi

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
20.02.2019 18:25

V Vatikanu se začne srečanje, na katerem bodo predsedniki škofovskih konferenc s celega sveta spregovorili o spolnih zlorabah otrok v Katoliški cerkvi, kako jih preprečiti oziroma kako ukrepati, ko se zgodijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
O boleči temi spolnih zlorab v RKC se bodo danes pogovarjali v Vatikanu predstavniki škofovskih konferenc s celega sveta.
Reuters

Med osrednjimi vprašanji na štiridnevnem svetovnem srečanju škofovskih konferenc bo odgovornost nadrejenih v Rimskokatoliški cerkvi, saj se je skozi minula leta pokazalo, da je marsikateri visoki klerik vedel za množične zlorabe otrok, ki so jih v minulih letih razkrili v Nemčiji, na Irskem, v ZDA in tudi Avstraliji, a so jih prikrivali. Ali pa so bili vanje visoki cerkveni dostojanstveniki celo neposredno vpleteni. Iz Slovenije se bo srečanja udeležil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. V Slovenski škofovski konferenci (SŠK) pričakujejo, da se bo nadškof na srečanju podrobno seznanil s tovrstno problematiko ter dobil konkretne smernice in rešitve, kako še bolje zaščititi otroke, so sporočili. Pri duhovniških spolnih zlorabah otrok Slovenija ni izoliran otoček. Dokaz je več kot ducat obsodb duhovnikov. Pa tudi ekspertna skupina za reševanje domnevnih spolnih zlorab pri SŠK je od leta 2009, ko je bila ustanovljena, obravnavala dvanajst primerov domnevnih spolnih zlorab.

Slovenija: Vsi domnevni storilci moški kleriškega stanu

V koliko primerih je komisija ugotovila spolno zlorabo iz poročila, ki nam ga je posredoval njen član duhovnik Andrej Naglič, ni mogoče razbrati, saj, kot so zapisali, "ekspertna skupina ne more in ne sme zaključiti nobenega primera, ki ga je vzela v obravnavo, ker bi s tem izključevala pomoč žrtvi oziroma odpravljanje posledic zlorabe". "Odpravljanje spolnih zlorab in njihovih posledic je po svojem značaju nadaljevano dejanje oziroma prizadevanje, kar vključuje časovno neomejeno komunikacijo z žrtvijo in škofi oziroma redovnimi predstojniki," še piše v poročilu, iz katerega je še mogoče razbrati, da so bili v vseh primerih domnevni storilci moški kleriškega stanu, domnevne žrtve pa v petih primerih ženske in v sedmih moški.

Vprašljiva ničelne tolerance RKC do spolnih zlorab

In čeprav v Katoliški cerkvi zatrjujejo, da pri njih velja ničelna stopnja tolerance do vsakega primera spolnega nasilja, novoustanovljena civilna iniciativa za boj proti spolnim zlorabam v Katoliški cerkvi na Slovenskem, poimenovana Dovolj.je, s pričevanji žrtev dokazuje, da ni tako. Tako je duhovnik lazarist in član iniciative Janez Cerar opisal svojo izkušnjo, ko ga je v 90. letih prejšnjega stoletja sicer že polnoletnega zlorabil drugi duhovnik. A je zlorabo ozavestil šele, ko se mu je zaupal mladi Argentinec slovenskega rodu, ki ga je zlorabil isti duhovnik. Zlorabo sta prijavila pristojnim v Sloveniji in Vatikanu, a sta povsod dobila odgovor, da je primer zaključen, ali pa so ju napotili naprej. "Od mnogih srečanj, sestankov, obljub in načrtovanj je ostalo dejstvo, da so se stvari pometle pod preprogo," je zaokrožil svojo zgodbo Cerar. Duhovnik, ki ju je zlorabil, je delo opravljal naprej.

Dovolj tišine in sprenevedanja

Prepričani, da je dovolj tišine, nemoralnosti, sprenevedanja, prikrivanja in ščitenja storilcev ter trpljenja žrtev, so ustanovili omenjeno iniciativo. Katoliška cerkev na Slovenskem, tako Igor Vovk, član iniciative in direktor zavod Iskreni, naredi premalo, da bi zaščitila žrtve spolnih zlorab, ter proti storilcem ne ukrepa konkretneje, hitreje in odločneje. "Zelo težko je poslušati izpovedi žrtev spolnih zlorab, še težje pa je poslušati, da jih odgovorni niso vzeli resno. Mnogim storilcem se nič ni zgodilo, ukrepanje, če je bilo, pa je bilo preblago. Tega v prihodnje ne bomo več tolerirali, ne glede na to, kako visok cerkveni dostojanstvenik je bil v dejanja vključen," je poudaril Vovk. Zato si bodo v civilni iniciativi prizadevali, da bi za žrtve, ki lahko oddajo prijavo spolne zlorabe na spletni strani Dovolj.je, dosegli popolno zaščito in jim tudi zagotovili celotno strokovno in pravno podporo. Od škofov in predstojnikov zahtevajo sprožitev vseh cerkvenih in civilnih postopkov zoper osumljene storilce spolnih zlorab. "Kjer bo potrebno, bodo prijavo primerov na civilnem, kazenskem in cerkvenem področju podali sami," so poudarili.

Žrtve naj zlorabe prijavijo policiji

V Katoliški cerkvi sicer poudarjajo, da domnevne žrtve oziroma njihove starše spodbujajo, naj oddajo prijavo na policijo. Če žrtev dejanje zaupa duhovniku med spovedjo, slednji prijave zaradi zaveze molčečnosti ne sme podati, pojasnjujejo. Po kazenskem zakoniku, tako Naglič, pa so dolžni sum storitve kaznivega dejanja obvezno prijaviti le, če bi bilo zanj zagroženo najmanj 15 let zapora ali dosmrtni zapor. Marsikdaj pa žrtve tudi ne želijo, da bi se dejanje naznanilo pristojnim organom, pravi Naglič in še poudari, da predstavniki RKC vsekakor spoštujejo slovensko zakonodajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta