Švedsko sodišče zavrnilo zahtevo za pridržanje Assangea: To je velika zmaga

STA, A.L.
03.06.2019 17:34

Švedsko sodišče je danes zavrnilo zahtevo za pridržanje ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, ki jo je zaradi suma posilstva vložilo švedsko tožilstvo. S tem je želelo doseči, da bi ga Velika Britanija izročila Švedski.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Sodišče v mestu Uppsala je sume, ki jih je deležen Julian Assange, označilo za utemeljene. Priznava pa tudi tveganje, da bi se lahko izogibal pravosodju. A ker je trenutno v zaporu v Veliki Britaniji, se lahko preiskavo izvede prek evropskega preiskovalnega naloga, je sporočilo sodišče. Gre za mehanizem sodelovanja med državami članicami EU v kazenskih preiskavah.
"V teh okoliščinah bi bil nalog za aretacijo in pridržanje nesorazmeren," so dodali sodniki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.
Assangeov švedski odvetnik Per E. Samuelson je odločitev sodišča označil za "veliko zmago". Poudaril je, da so sodniki upoštevali argument obrambe, da je mogoče preiskavo nadaljevati v okviru evropskega preiskovalnega naloga, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta