(SVET) Avstrijski kancler Kurz: Še je čas za božične nakupe, vsako jutro vzide sonce. V Nemčiji "veliko slabše od pričakovanj"

STA, VČ
07.12.2020 13:31
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nakopovalna ulica na Dunaju 7. decembra 2020. Gneča, maske so redke.
EPA

Nemški minister: Prejšnji ukrepi niso dovolj

Protikoronski ukrepi nemške vlade za zajezitev okužb s koronavirusom so nezadostni, saj število novih okužb vztrajno ostaja visoko, je danes ocenil nemški gospodarski minister Peter Altmaier (CDU). Iz Nemčije  poročajo o 12.332 novih okužbah, zaradi covida-19 je umrlo 147 bolnikov. Altmaier je napovedal, da bodo v prihodnjih dneh in tednih potekala zelo intenzivna posvetovanja o morebitnih dodatnih ukrepih. V Nemčiji od začetka novembra veljajo delno zaprtje javnega življenja in gospodarstva ter omejitve medosebnih stikov.
Vztrajna visoka stopnja okužb je "veliko slabša od naših pričakovanj," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Altmaier. Dodal je, da "lahko in moramo reči, da prejšnji ukrepi niso dovolj za zaustavitev drugega vala okužb".

Nemški politiki tako na zvezni kot deželni ravni so že pozvali k strožjim koronskim ukrepom, kjer so žarišča okužb. Bavarska pa je konec tedna sprejela odločitev o novih ukrepih.

Berlin, december 2020.
Reuters

Avstrija: Omejitve za božič so smiselne in ustrezne

Avstrijski kancler Sebastian Kurz ni naklonjen podaljšanju omejitev vstopa v Avstrijo po 10. januarju, kar je predlagal podkancler Werner Kogler. Kurz pravi, da so "smiselne in ustrezne" omejitve za božično-novoletni čas.

Na tiskovni konferenci na Dunaju je avstrijski kancler skupaj z dunajskim županom Michaelom Ludwigom pozval  k udeležbi na množičnem testiranju. Na Dunaju po novem testirajo tudi brez predhodne prijave.

Kurz je poskušal pomiriti zaskrbljenosti zaradi navala na nakupovalne centre pred božičnimi prazniki. Prebivalce je pozval, da nakupovanje porazdelijo: "Še veliko dni je do božiča. Vedno znova vzide sonce. Vedno se naslednji dan odprejo trgovine." 

Danska se boji eksplozije za božič

Zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom bodo od srede na Danskem v 38 občinah, tudi v prestolnici Koebenhavn in dveh drugih največjih mestih Aarhus in Odense, veljali strožji ukrepi. Zaprli bodo restavracije in lokale, šolanje v srednjih in višjih šolah bo potekalo na daljavo. Premierka Mette Frederiksen je sporočila, da bodo do 3. januarja zaprte tudi športe dvorane, kinodvorane, knjižnice in gledališča. Število okužb je previsoko, je pojasnila. Dance je pozvala, naj božič in vstop v novo leto praznujejo v skupinah z največ do deset ljudi.

Iz Danske so danes poročali o največjem dnevnem številu okužb, 2046. Zdravstvene oblasti opozarjajo, da bi do božiča lahko dnevno število okužb v tej 5,8-milijonski državi naraslo na 4000.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta