(SVET) Britanski premier na oddelku za intenzivno nego, v Franciji rekordno število žrtev v enem dnevu

A.L., M.R., STA
06.04.2020 07:49

Iz žarišč novega koronavirusa v Evropi, Italije in Španije, poročajo o umirjanju epidemije. Podobno velja za Avstrijo, na Švedskem pa so zabeležili rekordno število žrtev v enem dnevu. Na Hrvaškem je potrjenih več kot 1200 okužb, v Srbiji in v ZDA se na najhujše šele pripravljajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

21.20

Boris Johnson na intenzivnem oddelku

Britanskega premierja Borisa Johnsona, ki so ga včeraj zardi bolezni covid-19 prepeljali v bolnišnico, so danes namestili v oddelku za intenzivno nego, poroča BBC. Okužba z novim koronavirusom je bila pri njem potrjena 27. marca, v nedeljo zvečer pa so ga prepeljali v bolnišnico. Na oddelek za bolnike s hujšo obliko bolezni so ga premestili danes popoldne. Predstavnik britanskega premierja je povedal, da je za Johnsona "odlično" poskrbljeno. Vlado trenutno vodi minister za zunanje zadeve Dominic Raab
21.20

Italijanska vlada sprejela 400 milijard evrov vreden paket pomoči

Italijanska vlada je danes sprejela 400 milijard evrov vreden paket pomoči podjetjem zaradi epidemije novega koronavirusa. Okoli 200 milijard evrov bo namenjenih podjetjem doma, 200 milijard pa za krepitev izvoza, je povedal premier Giuseppe Conte. Skupaj s paketom, ki ga je vlada sprejela marca, bodo lahko banke podjetjem nudile posojila v vrednosti več kot 750 milijard evrov. Conte je v televizijskem nagovoru dejal, da so ukrepi "največje posredovanje države v njeni zgodovini".
21.10

V rekordno število žrev v enem dnevu v Franciji 

V Franciji je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo 833 ljudi, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije v državi. Skupno število smrtnih žrtev se je s tem povzpelo na 8911. Kot je ob tem sporočil zdravstveni minister Olivier Veran, še niso dosegli konca vzpona te epidemije.
Izmed smrtnih žrtev zadnjega dneva jih je 605 umrlo v bolnišnicah, preostali pa v domovih za starejše. Francija sicer po novem sporoča skupno število umrlih v posameznem dnevu tako v bolnišnicah kot v domovih za starejše, medtem ko so pred tem dnevno navajali le podatke o umrlih v bolnišnicah. Trenutno se v bolnišnicah zaradi okužbe zdravi 29.752 ljudi, v zadnjem dnevu je tja prišlo 831 novih. Na intenzivni negi je 7072 bolnikov.
18.50

V Italiji spet več žrtev v enem dnevu

V Italiji so v zadnjem dnevu zabeležili 636 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, potem ko je njihovo število v nedeljo znašalo 525 - najmanj po 19. marcu. Doslej je v Italiji vsega skupaj umrlo že 16.523 obolelih s covidom-19, je danes v Rimu sporočila civilna zaščita.
Na novo okuženih je bilo v zadnjem dnevu 1941, kar je manjše povišanje kot v preteklih dneh. Skupno število potrjenih okužb v državi se je povzpelo na 132.547. Trenutno je okuženih še 93.187 ljudi, ozdravelo jih je že več kot 39.000.
18.30

V Britaniji več kot 5000 žrtev

V Veliki Britaniji je za koronavirusno boleznijo 19 umrlo že več kot 5000 ljudi. V zadnjih 24 urah je bolezni podleglo 439 ljudi, s čimer se je skupno število umrlih povzpelo na 5373. Doslej so na Otoku okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 51.608 ljudeh, med njimi je premier Boris Johnson, ki je zaradi covida-19 v bolnišnici. Število smrtnih žrtev covida-19 se je tako zmanjšalo drugi dan zapored, potem ko je prejšnji teden vztrajno naraščalo.
Premierja Borisa Johnsona, ki so mu 27. marca potrdili okužbo z novim koronavirusom, so v nedeljo zvečer prepeljali v bolnišnico v Londonu, ker ima še vedno simptome bolezni. Njegov predstavnik je sporočil, da 55-letni premier ostaja v bolnišnici na opazovanju in da je dobre volje.
18.00

Norveška vzpostavila nadzor nad epidemijo koronavirusa

Norveška, ki v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa ni uvedla popolne omejitve gibanja, ima epidemijo covida-19 pod nadzorom, je danes ocenila vlada.

Policija pred bolnišnico St Thomas' v Londonu, kjer se nahaja s koronavirusom okuženim premierjem Borisom Johnsonom.
Reuters

Na Švedskem umrlo več kot 70 ljudi v 24 urah

Na Švedskem je v zadnjem dnevu zaradi bolezni covid-19 umrlo 76 ljudi. To je največje število žrtev v enem dnevu od izbruha novega koronavirusa v tej skandinavski državi. Ob tem so zabeležili še 376 novih okužb, skupaj tako že 7206, poroča spletna stran Worldometers. 
15.00

16 žrtev na Hrvaškem, v enem dnevu potrjenih 40 novih okužb 

V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem do 14. ure potrdili še 40 primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 1222, je sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Od nedelje je umrla še ena oseba. S tem se je število mrtvih zaradi covida-19 zvišalo na 16.

Zagreb
EPA

Kitajska pomoč z zaščitno opremo prispela v Italijo

Kitajska pomoč EU, o kateri sta se pred nekaj tedni dogovorila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in kitajski premier Li Keqiang, je prispela v Rim, so danes sporočili v komisiji. Letalo iz Kitajske je v Italijo pripeljalo dva milijona kirurških mask, 200.000 mask N95 in 50.000 kompletov za testiranje.
Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem izpostavil hvaležnost Kitajcem za podporo. EU in Kitajska sodelujeta že od začetka izbruha koronavirusa. Februarja je unija dostavila 56 ton opreme Kitajski, je spomnil.
14.10

Večina Madžarov zadovoljnih z ukrepi proti širjenju covida-19

V boju proti novemu koronavirusu je madžarska vlada uvedla stroge ukrepe. Glede na anketo inštituta Nezopönt je z ukrepi zadovoljnih 78 odstotkov vprašanih, je danes poročala madžarska tiskovna agencija MTI.
Z ukrepi vladnega kabineta Viktorja Orbana je zadovoljnih tudi 70 odstotkov prebivalcev prestolnice Budimpešta, ki sicer velja za tradicionalno kritično.
Državljani pa še bolj kot vladi zaupajo zdravstvu, saj je 80 odstotkov vprašanih ocenilo, da zdravstvo dobro opravlja svoje delo. Med podporniki opozicije je ta delež 66 odstotkov, med podporniki vlade pa 87. Madžari so zelo zadovoljni tudi z delom učiteljev (74 odstotkov vprašanih) in kriznega štaba (70 odstotkov vprašanih). S slednjim je sicer zadovoljnih le 39 odstotkov podpornikov opozicije.
14.00

V Evropi za covidom-19 umrlo že več kot 50.000 ljudi

V Evropi je za koronavirusno boleznijo 19 doslej umrlo že več kot 50.000 ljudi, večina med njimi v Italiji, Španiji, Franciji in Veliki Britaniji, je izračunala francoska tiskovna agencija AFP na podlagi podatkov, zbranih danes do 11.45. V Italiji in Španiji se razmere nekoliko umirjajo, težak teden v zvezi s pandemijo pa pričakujejo v ZDA.
Po vsem svetu je od izbruha bolezni konec lanskega leta na Kitajskem umrlo 70.009 ljudi, okužbo pa so potrdili pri več kot 1,27 milijona. Evropa je s skupno 50.209 smrtnimi žrtvami celina z največ umrlimi za covidom-19, potrdili so 675.580 okužb z novim koronavirusom.
13.50

Nemčija v pomoč pivovarjem z odložitvijo davka na pivo

Nemška vlada je v času izbruha koronavirusa omogočila pivovarjem, da odložijo plačilo letnega davka na pivo. S tem bi pivovarnam pomagali pri likvidnosti, je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal tiskovni predstavnik ministrstva za finance.
"Da bi izboljšali likvidnost pivovarn v trenutnih težkih razmerah in da se zaščiti delovna mesta, se je ministrstvo za finance z deželnimi ministrstvi dogovorilo o odložitvi plačila davka na pivo," je sporočil tiskovni predstavnik.
Pivovarji lahko finančnim uradom pošljejo zahtevo za odložitev plačila do konca leta.

Reuters

Vatikan podaljšal ukrepe zaradi koronavirusa najmanj do velike noči

Vatikan je varnostne ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa podaljšal do najmanj velike noči, so sporočili s Svetega sedeža. Še naprej bodo zaprti Vatikanski muzeji, vsi zaposleni pa delajo od doma.
Ukrepe je Vatikan uvedel sredi marca in so uradno potekli 3. aprila. Sedaj pa jih je sekretariat podaljšal do najmanj velike noči. Veljavnost ukrepov so podaljšali v dogovoru z italijansko vlado, ki je tudi v soboto sporočila, da bo večina ukrepov v veljavi do najmanj 13. aprila.

EPA

Finančni minister: Francija na poti v najhujšo recesijo po drugi svetovni vojni

Francijo bo zaradi pandemije novega koronavirusa letos verjetno doletela najhujša recesija po drugi svetovni vojni, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril finančni minister Bruno Le Maire. Da bi se to zgodilo, se mora BDP letos skrčiti za več kot 2,2 odstotka, kar se bo verjetno tudi zgodilo, je dodal.
"Do največjega krčenja francoskega BDP po letu 1945 je prišlo leta 2009 z 2,2-odstotnim padcem. Takratni vzrok je bila finančna kriza četa 2008. Letos bomo 2,2-odstotni padec verjetno precej presegli," je senatu dejal Le Maire. Dodal je, da to kaže na razsežnosti gospodarskega šoka, ki bo sledil izbruhu koronavirusa.
V Franciji so od 17. marca začasno ustavljene vse nenujne storitve. Oblasti pričakujejo, da bo tako ostalo najmanj do sredine prihodnjega tedna. Ukrep je gospodarsko aktivnost po navedbah francoskega statističnega urada samo marca zmanjšal za približno 35 odstotkov. Z vsakim mesecem, ko je v veljavi, se letni BDP skrči za tri odstotne točke, so opozorili statistiki.
12.40

V Španiji četrti dan zapored upadlo število žrtev covida-19

Iz Španije poročajo, da je četrti dan zapored upadlo število smrti zaradi covida-19. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 637, kar je najmanj v zadnjih 13 dneh, so danes sporočili z ministrstva za zdravje.
Skupno je covid-19 v Španiji zahteval 13.055 življenj, kar je drugo največje število na svetu po Italiji v pandemiji novega koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Upočasnilo se je tudi število novih okužb z novim koronavirusom. Število okužb je v zadnjem dnevu naraslo za 3,3 odstotka na skupno 135.032, potem ko je dan prej naraslo za 4,8 odstotka.
12.30

Avstrija namerava po veliki noči omiliti ukrepe zaradi covida-19

Avstrija se namerava po veliki noči postopoma vrniti v normalno življenje. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes napovedal, da bodo s 14. aprilom odpravili nekatere omejitve, ki so jih uvedli zaradi izbruha novega koronavirusa.
Cilj je, da s 14. aprilom svoja vrata spet odprejo manjše trgovine, vrtnarije in trgovine z gradbenim materialom. Od 1. maja pa bi začele delovati vse trgovine in frizerji. Hotele in gastronomijo bi lahko zagnali do sredine maja, je danes na novinarski konferenci napovedal Kurz.
Omejitev gibanja bo veljala do konca meseca, šole pa bodo zaprte do sredine maja, je dodal. Prepoved prireditev bo v veljavi še do konca junija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
12.25

Duhovnik na Hrvaškem oljčne vejice blagoslovil iz avtomobila

Duhovnik v vasi Belica v Međimurski županiji na Hrvaškem je na cvetno nedeljo blagoslovil oljčne vejice kar iz avtomobila, poročajo hrvaški mediji. Objavili so video posnetke župnika Stjepana Šoštarića, ki se ob spremstvu gasilskega vozila na odprtem zadnjem delu poltovornjaka pelje skozi župnijo Belica.
Duhovnik Šoštarić je po poročanju novičarskega portala emedjumurje.net.hr. vernike pozval, naj ostanejo na svojih dvoriščih in naj ne hodijo na ulico, medtem ko bo on iz avtomobila blagoslovil oljčne in palmove vejice.
12.20

Na Kitajskem narašča število asimptomatskih primerov okužbe

Na Kitajskem so v zadnjem dnevu potrdili 39 novih okužb z novim koronavirusom, večino uvoženih. Poročajo tudi o naraščanju števila asimptomatskih primerov. Uvoženi in asimptomatski primeri postajajo glavna skrb kitajskih oblasti v zadnjih tednih, potem ko so s strogimi ukrepi uspeli doseči zmanjšanje domačih okužb.
Nacionalna komisija za zdravje je danes sporočila, da je od 39 novih primerov okužbe kar 38 uvoženih, dan prej jih je bilo 25, poroča agencija Reuters na svoji spletni strani.

Reuters

Italija razmišlja o ponovnem odprtju šol septembra

Reuters

V BiH covid-19 zahteval še dve življenji

 V Bosni in Hercegovini sta umrli še dve osebi, okuženi z novim koronavirusom, skupno pa je doslej zaradi covida-19 umrlo 25 ljudi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V kliničnem centru v Banjaluki sta ponoči umrli starejši ženski, sicer kronični bolnici.

Reuters

Egipt zaradi pandemije ponuja virtualne oglede kulturne dediščine

Egiptovsko ministrstvo za turizem in starine je zagnalo serijo virtualnih vodenih ogledov muzejev in arheoloških lokacij po državi. Za to se se odločili potem, ko so ukrepi ob pandemiji novega koronavirusa po svetu ljudi prisilili, da ostajajo doma, piše nemška tiskovna agencija dpa.
Virtualni vodeni ogledi potekajo vsak dan ob 19. uri po lokalnem času. Dostopni so na spletni strani ministrstva in na Facebooku, Instagramu in Twitterju pod sloganom "Doživite Egipt od doma. Ostanite doma. Ostanite varni."
10.10

Boeing podaljšuje prekinitev proizvodnje

Ameriški proizvajalec letal Boeing bo zaradi pandemije novega koronavirusa za nedoločen čas podaljšal prekinitev proizvodnje v tovarnah v zvezi državi Washington, kjer proizvodni trakovi stojijo od konca marca, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot so poudarili v družbi, sta zdravje in varnost zaposlenih na prvem mestu.
Zaradi koronavirusa je obstala tudi Boeingova proizvodnja v tovarni blizu Seattla, tovarno v mestu Moses Lake pa so zaradi zmanjšane proizvodnje zaprli že pred izbruhom koronavirusa.
10.00

Zaradi kršenja omejitve gibanja odstopila škotska svetovalka za zdravje

Najvišja škotska svetovalka za zdravje Catherine Calderwood je v nedeljo odstopila s položaja, potem ko je kršila omejitev gibanja. Dvakrat je namreč odpotovala na svoj začasni naslov, čeprav to ni v skladu z omejitvami v boju proti covidu-19, poroča britanski BBC.
Calderwoodova je v nedeljo sporočila, da odstopa s položaja. Odločitev o odstopu je sprejela po pogovoru s škotsko premierko Nicolo Sturgeon.
Da je svetovalka kršila omejitev, je razkril škotski časnik Scottish Sun ta konec tedna, ko je objavil fotografije Calderwoodove skupaj z družino v kraju Earslferry, ki je od družinskega doma v Edinburghu oddaljen eno uro vožnje. Zaradi kršenja omejitve gibanja je prejela opozorilo policije.
9.20

V Turčiji potrdili več kot 27.000 okužb z novim koronavirusom

V Turčiji je število primerov okužb z novim koronavirusom preseglo 27.000, je v nedeljo sporočil minister za zdravje Fahrettin Koca. V enem dnevu so potrdili 3135 novih primerov, skupaj pa 27.069. Število mrtvih se je povečalo za 73 na 574, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Minister je preko Twitterja še sporočil, da je doslej ozdravelo 1042 ljudi.

Reuters

Ruski hokejisti podarili respiratorne maske bolnišnicam v ZDA

Ruski hokejski reprezentanti in člani ekip severnoameriške hokejske lige NHL Artemij Panarin (New York Rangers), Sergej Bobrovski (Florida Panthers) in Semjon Varlamov, slednji skupaj s soigralci New York Islanders, so nabavili in razdelili respiratorne maske N95 ameriškim bolnišnicam za boj proti pandemiji novega koronavirusa, poroča NHL.
Vsi trije igrajo prve sezone za svoje nove klube v najmočnejši hokejski ligi na svetu, ki je prekinjena od 12. marca, podarili pa so več tisoč mask za zdravstveno osebje. Podobno akcijo so v nedeljo opravili tudi v ekipi Vegas Golden Knights, kjer so igralci, trenerji in vodstvo podarili maske ter ob tem še 7500 obrokov.
9.00

Irski premier bo med pandemijo delal kot zdravnik

Irski premier Leo Varadkar se bo vrnil v zdravstvene vode. Prejšnji mesec se je namreč spet vpisal v zdravstveni register in ponudil pomoč med izbruhom novega koronavirusa na Irskem, poroča britanski BBC.
Varadkar je delal kot zdravnik v bolnišnici, preden je bil izvoljen v irski parlament. Poklic je opustil leta 2013, leto preden je postal minister za zdravje.

EPA

(VIDEO) Kraljica Elizabeta II. pripravila četrti izredni nagovor v 68 letih na britanskem prestolu

Britanska kraljica Elizabeta II. je sinoči nagovorila prebivalce Velike Britanije in držav Commonwealtha glede pandemije novega koronavirusa. To je bil njen četrti izredni nagovor v 68 letih na britanskem prestolu. Objavili so ga na radiu in televiziji. V njem je pozvala k samodisciplini in odločnosti. Več -> TUKAJ.
8.20

V Nemčiji potrdili več kot 95.000 primerov novega koronavirusa

V Nemčiji so do nedelje potrdili več kot 95.900 okužb z novim koronavirusom, je razvidno iz analize podatkov zveznih dežel, ki jo je opravila nemška tiskovna agencija dpa. Umrlo pa je najmanj 1415 ljudi, ki so zboleli za koronavirusno boleznijo 19.
Po podatkih dpa se je število okužb povečalo za 4800 primerov, saj so imeli dan prej 91.100 potrjenih okužb. V zadnjem dnevu je umrlo 99 okuženih ljudi, s čimer je število smrtnih žrtev naraslo na najmanj 1415, več Nemcev je umrlo tudi v tujini.

Reuters

Prvi tiger na svetu okužen s koronavirusom

V živalskem vrtu v Bronxu v New Yorku je štiri leta stara malezijska tigrica Nadia okužena s koronavirusom, poroča National Geographic. Okužil naj bi jo njen skrbnik, ki ni kazal simptomov okužbe. Okužbo je potrdil nacionalni veterinarski laboratorij v Iowi, kjer sporočajo, da bi lahko bilo okuženih še šest divjih mačk, s katerimi je imel stike omenjeni skrbnik, dodaja BBC. Nadiina sestra Azul, dva sibirska tigra in trije ariški levi. Več -> TUKAJ.
8.00

V Južni Koreji najmanj novih okužb s koronavirusom od konca februarja

Iz Južne Koreje danes poročajo o najmanjšem številu novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu od konca februarja. Kot so sporočile južnokorejske zdravstvene oblasti, so zabeležili manj kot 50 novih okužb, in sicer 47.
Po podatkih južnokorejskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni v Seulu so zaradi covida-19 umrli še trije ljudje. Novi koronavirus je tako v tej državi zahteval 186 življenj. V nedeljo so iz Južne Koreje, kjer so doslej zabeležili 10.284 okužb, poročali o 81 novih primerih.
7.20

Američani se zaradi covida-19 pripravljajo na najtežji teden

V ZDA so do nedelje zvečer zabeležili 337.310 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 9643 ljudi. Ameriški generalni kirurg Jerome Adams je opozoril, da se za večino Američanov začenja najtežji in najbolj žalosten teden, direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci pa je dejal, da novega koronavirusa ne bodo uspeli zajeziti.
V najhuje prizadeti zvezni državi New York so zabeležili 123.160 okuženih z novim koronavirusom, umrlo je 4159 ljudi, od tega je v mestu New York 67.551 okuženih in 3048 mrtvih. Sledi sosednji New Jersey s 37.505 okuženimi in 917 mrtvimi, Michigan s 15.718 okuženimi in 617 mrtvimi, Kalifornija s 15.154 okuženimi in 349 mrtvimi ter Louisiana s 13.010 okuženimi in 477 mrtvimi.

Reuters

Na Japonskem naj bi zaradi koronavirusa razglasili karanteno

Zaradi širjenja koronavirusa naj bi na Japonskem kmalu razglasili prepoved gibanja na prostem. Japonski premier Shinzo Abe naj bi namreč za Tokio in druga večja mesta ta teden razglasil izredno stanje, s tem pa omogočil oblastem, da ljudem prepovejo zapuščanje svojih domov, so danes poročali japonski mediji.
Japonska je bila ena od prvih držav, kamor se je novi koronavirus razširil iz Kitajske, a jim je uspelo dolgo omejevati širjenje okužb.
7.10

Ko spregovorita kraljica in predsednik

Ne bi mogla biti karakterno bolj različna državnika, a sta se našla v eni žalostni zgodbi: monarhinja Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, dostojanstvena kraljica Elizabeta II., in predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump vodita državi, ki sta dolgo podcenjevali nevarnost koronavirusa in med zadnjimi sprejeli ukrepe. Zdaj pošiljata državljanom povsem drugačna sporočila od tistih pred kakšnim tednom dni. Več -> TUKAJ.
6.55

Borisa Johnsona pripeljali v bolnišnico, po desetih dneh od okužbe znaki koronavirusa še niso izginili

Britanskega premierja Borisa Johnsona, ki je bil zaradi okužbe z novim koronavirusom 10 dni v samoizolaciji, so včeraj pripeljali v bolnišnico na preiskave. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta