(SPREMLJAMO) V UKC Maribor zaščitne opreme za najmanj 14 dni

A.L., STA
06.04.2020 07:06

V Sloveniji žarišča okužb ostajajo domovi za starejše občane. V domove za ostarele so na pomoč napotili skupine zdravnikov iz zdravstvenih domov, bolnišnic in tudi medicinskih sester. "Če pogledamo krivuljo naraščanja, ta res eksponentno narašča v domovih za starejše občane, če pa ta del odštejemo, imamo še vedno stanje, s katerim ne moremo biti zadovoljni," je opozorila Beovićeva, ki v okviru ministrstva za zdravje vodi svetovalno skupino o covidu-19.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

23.00

V UKC Maribor izboljšali stanje z zaščitno opremo

Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin je v večerni izjavi za TV Slovenija povedal, da so trenutne razmere v bolnišnici stabilne. Število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo hospitalizacijo, se v zadnjih dneh stabilizira, v zadnjem tednu celo zmanjšuje. Najvišje število hospitaliziranih v Mariboru je bilo 34, trenutno pa jih v kliničnem centru zdravijo 26. "To je zelo dobro," je za Odmeve ocenil Vogrin. Poleg tega so uspeli občutno izboljšati stanje z zaščitno opremo, ki jo je v prejšnjem tednu kritično primanjkovalo. Tudi z dobavo iz državnih rezerv so v UKC Maribor uspeli dobiti toliko opreme, da po Vogrinovih besedah zadošča vsaj za 14 dni.
19.30

Med vikendom policisti na cestah obravnavali 103 kršitve prepovedi gibanja in zbiranja

V okviru poostrenega nadzora spoštovanja prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah, so policisti minuli vikend po slovenskih cestah opravili kontrolo pri 3348 voznikih, in pri tem ugotovili 103 kršitve odloka. Od tega so v 69 primerih izrekli opozorilo, so zapisali na spletnih straneh policije. Več -> TUKAJ
18.55

Kacin: Po velikonočnih praznikih morda zagon nekaterih gospodarskih panog

Vlada pripravlja ukrepe, da bi lahko omogočila zagon nekaterih gospodarskih panog takoj po velikonočnih praznikih, če se bo pozitiven trend glede naraščanja števila obolelih s koronavirusno boleznijo nadaljeval, je danes povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin. Več -> TUKAJ
18.30

Klicni center prejel več kot 21.000 klicev

Klicni center za informacije o koronavirusu, ki je zaživel pred štirimi tedni in dnevno sprejme na stotine klicev, je po besedah vodje Mojce Matičič z infekcijske klinike UKC Ljubljana barometer dogajanja med ljudmi v Sloveniji. Poleg raznolikih, ne zgolj medicinskih vprašanj, se državljani na klicni center obračajo tudi z različnimi predlogi.
Klicni center je dosegljiv na brezplačni telefonski številki 080 1404 vse dni v tednu med 8. in 20. uro, povprečni odzivni čas za klic pa je po besedah Matičičeve manj kot 30 sekund. Delo so v klicnem centru začeli s 436 klici na dan, do danes pa skupaj prejeli več kot 21.000 klicev. Največ klicev dnevno, okoli 1200, so prejeli ob zaprtju šol in po predstavitvi protikoronskega zakonskega paketa.
Na klice odgovarjajo študenti višjih letnikov medicine pod mentorstvom, vseskozi je v klicnem centru na voljo tudi specializantka psihiatrije. Študenti na drugi strani slušalke posedujejo izredno veliko znanja, ne samo medicinskega. Poleg tega so empatični, predani in požrtvovalni ter obvladajo psihologijo pogovora. Ne bodo le podali odgovora, temveč bodo klicatelje morda pomirili, opozorili ali samo poklepetali, je delo še opisala vodja klicnega centra.
15.45

V Celju hospitaliziranih 19 bolnikov

V celjski bolnišnici so imeli zjutraj hospitaliziranih 19 bolnikov, od tega pet oseb v enoti intenzivne terapije, enega bolnika pa so odpustili v domačo oskrbo, je bolnišnica danes sporočila prek Twiterja. V zadnjih 24 urah je tako število hospitaliziranih bolnikov v celjski bolnišnici poraslo za dva, medtem ko se število hospitaliziranih na intenzivni negi ni spremenilo.
{twitter}https://twitter.com/CeljeSb/status/1247124305256878080{/twitter}
14.45

Stanje v UKC Maribor

V UKC Maribor se je znova nekoliko povečalo število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. Teh je bilo v nedeljo 31, kar je štiri več kot v prejšnjih dneh. V intenzivni enoti je še vedno deset bolnikov. Edini smrtni žrtvi so zabeležili prejšnji teden. Zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov je preventivno v domači izolaciji 30 zaposlenih v UKC Maribor, nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih niso zaznali.
{twitter}https://twitter.com/UKCMaribor/status/1247102206387593216{/twitter}
14.35

V Šmarju pri Jelšah znova občuten porast števila okužb

Do konca dneva v nedeljo so najmanj en primer okužbe z novim koronavirusom potrdili v 141 slovenskih občinah (v soboto v 137 občinah), po dva ali več primerov so odkrili v 92 občinah (v soboto 89). Skrbi vztrajno naraščanje števila okužb v Šmarju pri Jelšah, kjer je žarišče v domu upokojencev. Tokrat se je povzpelo za sedem.

Prestajanje zaporne kazni predvidoma prekinili 114 obsojencem 

V času po uveljavitvi interventnega protikoronskega zakona bodo prestajanje kazni zapora po uradni dolžnosti predvidoma prekinili 114 obsojencem, so za STA pojasnili na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. Kot je razvidno iz njihovih podatkov, bodo največ obsojencev začasno izpustili iz zapora na Dobu.
Zakon, ki prekinja tek rokov v sodnih, prekrškovnih in upravnih zadevah, hkrati pa prinaša ukrepe za omejevanje širjenja epidemije koronavirusa v zaporih, je začel veljati konec marca. V skladu z njimi lahko direktor zapora zaporniku za en mesec prekine prestajanje zaporne kazni, če pri tem ne obstajajo varnostni zadržki.
Med njimi sta po poročanju medijev tudi nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar in nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot.
14.25

Zavod za blagovne rezerve prejšnji teden dobavil 66 ventilatorjev

Zavod RS za blagovne rezerve je bolnišnicam prejšnji teden dobavil 66 ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč, ki jih potrebujejo pri zdravljenju najhujših oblik koronavirusne bolezni. Poleg tega je različnim institucijam dobavil tudi 1,83 milijona troslojnih mask in 401.280 mask tipa FFP2, je sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.
"V teh časih zaščitne opreme sicer nikoli ni dovolj, a vesel sem, da se zaloge večajo. Pred nami je nov teden, v katerem me najbolj navdušuje lastna proizvodnja; proizvedli bomo kar pol milijona mask," je na Twitterju zapisal gospodarski minister, pristojen za blagovne rezerve.
{twitter}https://twitter.com/PocivalsekZ/status/1247076393156050946{/twitter}
Navedel je, da je zavod prejšnji teden dobavil tudi 270.000 mask domače proizvodnje, 10.230 dezinfekcijskih sredstev in 7390 kosov druge zaščitne opreme.
14.00

Za veliko noč maša na prostem? Cerkev: Ne! Previdni moramo biti, še toliko bolj zaradi starejših

"Mislim, da je pot iz nastale situacije samo ena: držati se navodil in uporabljati možnosti, ki jih imamo," odgovarja podpredsednik Slovenske škofovske konference, mariborski nadškof Alojzij Cvikl, na ideje, da bi se, ob upoštevanju zaščitnih ukrepov, v nedeljo maševalo na velikih površinah zunaj. In to kljub temu da je množično združevanje na javnih prireditvah v Sloveniji prepovedano že nekaj tednov. Več -> TUKAJ.
13.55

Ministrstvo: Boni za dopust doma namesto regresa le predlog

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so danes poudarili, da je predlog, da bi kot obliko pomoči gospodarstvu v luči novega koronavirusa namesto regresa uvedli vrednostne bone za dopust pri slovenskih turističnih ponudnikih, le eden od mnogih predlogov za vladni drugi korona paket. Vse podane predloge bo vlada še natančno preučila. Več -> TUKAJ.
13.15

Milan Krek: Slovenci smo bili tik pred katastrofo, ki bi se lahko začela na koncertu

V tem trenutku se lahko epidemija novega koronavirusa v Sloveniji razvije v obe smeri, ali v smer porasta števila okužb tudi na 10.000 ali pa umirjanja epidemije, meni predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Koper Milan Krek. Kot je poudaril, je razvoj "odvisen od nas in našega vedenja". Več -> TUKAJ.
12.45

Vrhovno sodišče: Če ni rizičnih okoliščin, ni razlogov, da se v času epidemije otroci ne bi videvali s starši

Na vrhovnem sodišču trdijo, da je tudi izvajanje stikov otroka s staršem, ki ne živi v isti občini, možno, saj to ne spada v kategorijo s strani vlade določene omejitvene ukrepe. Več -> TUKAJ.
12.40

KPK bo uvedla postopek v zadevi Acron, Tonin očitke o nepotizmu zavrača

Komisija za preprečevanje korupcije je za STA pojasnila, da je prejela vprašanje obrambnega ministra Mateja Tonina v zvezi s poslom, ki ga je z zavodom za blagovne rezerve sklenilo podjetje Acron, v katerem je zaposlena tudi Toninova mama. Kot so pojasnili, bodo uvedli postopek z namenom ugotovitve morebitnih sumov kršitev zakona o integriteti. Več -> TUKAJ.
12.25

Prva okužba tudi v mariborskem Domu Danice Vogrinec

V Domu Danice Vogrinec Maribor je v nedeljo ena od njihovih zaposlenih delavk dobila pozitiven bris na okužbo s koronavirusom. Gre za eno od strežnic v enoti na Pobrežju. "Takoj smo sklicali urgentni sestanek z našima domskima zdravnicama in epidemiologoma iz mariborske enote Nacionalnega instituta za javno zdravje Zoranom Simonovičem in Sanjo Vuzem. Dogovorili smo se o strokovnih ukrepih, s katerimi bomo obvladali prenos okužbe (odvzem brisov vsem, s katerimi je bila v stiku, preventivno in začasno organizacijo dela v tej delovni enoti, da ne bi prihajalo do stikov z ostalimi zaposlenimi), takoj za tem pa s posebnim pismom, ki smo ga poslali prav vsem zaposlenim, o tem seznanili tudi kolektiv," pravi direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič. Več -> TUKAJ.
11.45

Dravske elektrarne v času epidemije z načrtovano proizvodnjo

Dravske elektrarne Maribor trenutno dnevno proizvedejo skoraj šest gigavatnih ur električne energije, kar je v skladu z načrtom, podobno proizvodnjo pa načrtujejo tudi za naslednje tedne. Kot so sporočili iz družbe, ki proizvede dobro četrtino vse slovenske električne energije, se v času epidemije še bolj zavedajo dolžnosti zanesljive proizvodnje.
V vseh družbah skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE) so že ob prvi javni informaciji 24. februarja, da obstaja sum okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji, sprejeli osnovne preventivne ukrepe za preprečitev širjenja okužbe ter določene zaščitne ukrepe in naloge za zmanjšanje tveganja.
11.10

Ne umirajo samo starejši

Vladni govorec Jelko Kacin je na dopoldanski novinarski konferenci opozoril, naj ljudje, v kolikor imajo vprašanja, povezana s koronavirusom, pokličejo v klicni center na telefonsko številko  0801404 in s tem razbremenijo telefonsko številko 112, namenjeno nujnim primerom.
Kacin opozarja, da prehajamo v ključno fazo krize. "Do naslednjega tedna bo slika jasnejša, videli bomo, ali smo storili dovolj za zajezitev rasti okužb in ocenili uspešnost ukrepov ter načrtovai naslednje korake."
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1247088775362117633{/twitter}
"Umirajo vsi, ne samo starejši,"
pa je opozoril dr.med., spec. javnega zdravja Milan Krek. Ta dodaja, da izračuni kažejo, da bi, če bi bili brez ukrepov, imeli v treh mesecih veliko okuženih. Na vrhu epidemije bi imeli, kot pravi Krek, 480 tisoč okuženih oseb in ob koncu okoli 90 tisoč mrtvih. 
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1247090331734155265{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1247091579019460608{/twitter}
11.00

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na včerajšnji dan

- Število testiranj: 489
- Število pozitivnih: 24
- Število hospitaliziranih: 114
- Število oseb na intenzivni negi: 30
- Dnevno število odpuščenih iz bolnišnice: 4
- Število umrlih: 2
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1247084353529806848{/twitter}
V soboto je bilo v bolnišnicah manj bolnikov, skupaj 108. Od tega so jih 31 zdravili na oddelkih za intenzivno nego. Opravljenih je bilo 655 testiranj, število okuženih pa se je povzpelo za 20.
10.40

V ljutomerskem domu starejših preselili varovance po nadstropjih

V Domu starejših občanov Ljutomer so varovance preselili po nadstropjih glede na zdravstveno stanje. V domu, kjer je 90 zaposlenih in 152 stanovalcev, je potrjena okužba z novim koronavirusom pri 39 stanovalcih in štirih zaposlenih. Vseh 39 stanovalcev s potrjeno okužbo je v domu, nobeden ni v bolnišnici.
Varovanci so razporejeni tako, da so v tretjem nadstropju, zdaj preurejenem v izolacijski oddelek, tisti, ki so bili na testiranju na novi koronavirus pozitivni. O tem so obvestili tudi svojce na novo okuženih stanovalcev, vsi okuženi zaposleni so doma v samoizolaciji.
10.15

V nedeljo aktiviranih 2397 pripadnikov sil za zaščito in reševanje

Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki Civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V nedeljo je bilo na vseh ravneh angažiranih najmanj 2397 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.
Na ravni države sodelujejo štab Civilne zaščite, podporne službe, Državni logistični center Roje, Karitas in drugi. Na regionalni ravni so vpeti štab Civilne zaščite, podpora in logistika, na ravni občin pa občinski štabi Civilne zaščite, občine, gasilske enote, Rdeči križ Slovenije, javne službe in drugi.
9.30

Velenjsko karanteno danes zapušča še pet oseb

Velenjski hotel Paka, v katerem so po vrnitvi iz Španije v karanteno pred desetimi dnevi namestili 42 oseb, bo danes zapustilo še pet oseb. V karanteni pa ostajata dve osebi, ki sta bili pozitivni na test za okužbo z novim koronavirusom, so za STA pojasnili na občini.

Hotel Paka v Velenju.
Sašo Bizjak

Zaščitne maske konec tedna delili tudi v Lenartu, Staršah in Podčetrtku

Med lokalnimi skupnostmi, kjer so se te dni odločili za razdelitev zaščitnih mask, so tudi občine Lenart, Starše in Podčetrtek. V prvi so se za šivanje pralnih mask dogovorili z dvema domačima podjetjema, v Staršah pa so maske šivale članice občinskega društva Ajda, ki so tudi dale pobudo za akcijo. V Podčetrtku so maske kupili.
Kot je pojasnil lenarški župan Janez Kramberger, so pripadniki civilne zaščite doslej razdelili več kot 3000 pralnih mask in mask za enkratno uporabo, ki jih te dni pospešeno šivajo v podjetjih Lambo in Casper.
Občina Lenart, v kateri so edine tri primere okužbe z novim koronavirusom zabeležili že pred časom, bo tako lahko pralne maske zagotovila vsem občanom, saj pričakujejo še donacijo 1000 mask iz Ljubljene. Do sredine tedna bi že lahko razdelili dovolj mask za vse.
6.55

Mejni prehod Holmec bo del dneva ponovno odprt

Po petih dneh od zaprtja bo koroški mejni prehod Holmec od danes ponovno odprt, in sicer med 5. in 8. uro zjutraj ter med 15. in 18. uro. Za odprtje se je zavzel Svet koroške regije, ki je opozoril na pomen tega prehoda za delavce iz Mežiške doline, ki se vozijo na delo v Avstrijo. Na Koroškem sta z omejitvami odprta tudi prehoda Vič in Radelj.
Avstrija je namreč v okviru ukrepov proti širjenju novega koronavirusa sklenila zapreti več manjših mejnih prehodov na meji s Slovenijo. Po več pozivih se je zunanji minister Anže Logar v neposrednih pogovorih z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom uspel dogovoriti za izjemo, so v soboto sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.
Ob tem so navedli, da ukrep Avstrije odraža prožnost za potrebe prebivalstva ob meji in da ga razumejo kot znak dobrega medsosedskega sodelovanja v teh kriznih časih.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

K zobozdravniku nikar nenajavljeni

Začel se je četrti teden, odkar so bili sprejeti ukrepi glede koronavirusa in so bile med drugim določene vstopne točke za nujne zobozdravstvene storitve v državi. Tri tedne je bil celjski zdravstveni dom vstopna točka za nujne primere zdravih pacientov tako za celotno celjsko regijo kot tudi za Koroško. Sedaj je vlada le sprejela odločitev, da bo nujna zobozdravstvena ambulanta za Korošce in območje Zdravstvenega doma Velenje z današnjim dnem začela delovati v Zdravstveni postaji Mislinja, Šentlenart 33, pod okriljem ZD Slovenj Gradec. Več -> TUKAJ.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Kmetom na voljo pavšal ali temeljni dohodek

Nosilci kmetijskega gospodarstva oziroma nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji, lastniki gozda, ribiči z dovoljenjem za gospodarski ribolov, ki bodo zaradi epidemije imeli izpad dohodka, so na podlagi prvega koronazakona upravičeni do finančnega nadomestila, če je njihov izpad dohodka vsaj 20-odstoten. To finančno nadomestilo bodo lahko uveljavljali še v obdobju treh mesecev po razglasitvi konca epidemije. Več -> TUKAJ.
6.40

(INTERVJU) Tanja Cegnar: "Vsi upamo, da bo toplo vreme pregnalo virus"

"Toplo vreme pride običajno aprila, takrat bo virus odšel," je prepričanje mnogih pred kratkim samozavestno povzel predsednik ZDA Donald Trump. A strokovnjaki so ob takšnih napovedih previdni, z gotovostjo tega ne morejo trditi, pravi vremenoslovka iz Urada za meteorologijo pri Arsu. Več -> TUKAJ.
6.30

Nova pravila na sodiščih

​Zaradi nevarnosti okužb s koronavirusom tudi na slovenskih sodiščih, kjer se izvajajo le nujne obravnave, že od razglasitve epidemije veljajo zelo stroga varnostna pravila. S 1. aprilom so se še zaostrila, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je z novo odredbo odločil, da se morajo stranke, njihovi pooblaščenci in drugi, ki željo podatke v zvezi z določenim sodnim postopkom, sodišču predhodno najaviti preko elektronske pošte ali po telefonu v času uradnih ur. Več -> TUKAJ.

Večer

Lidija Jerkič: "Sklepamo lahko, kaj pomeni prožna varnost"

Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, pojasnjuje, zakaj so razočarani in so zamižali pri sprejemanju prvega protikoronskega zakona. Pri napovedanih posegih v delovnopravno zakonodajo tega ne bo več. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta