(SVET) Conte podaljšal izredne razmere do 3. maja, v Veliki Britaniji v enem dnevu skoraj tisoč žrtev

A.L., M.R, STA
10.04.2020 07:38

V svetu je bilo glede na podatke univerze Johns Hopkins potrjenih že več kot 1,6 milijona okužb z novim koronavirusom, žrtev je več kot 100.000. V Veliki Britaniji je v enem dnevu umrlo kar 980 ljudi, v Srbiji so potrdili 238 novih okužb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Italijanski premier Giuseppe Conte je dejal, da ukrepi, ki so v veljavi en mesec, "prinašajo rezultate, delujejo".
EPA

21.05

Conte podaljšal izredne razmere do 3. maja

Italijanski premier Giuseppe Conte je izredne razmere za zajezitev širjenja koronavirusa v državi z odlokom podaljšal do 3. maja. Odločitev je bila težka, pravi in dodaja, da je zanjo pripravljen prevzeti politično odgovornost. "Ne moremo si dovoliti, da bi bili vsi dosedanji napori zaman in da bi morali vse začeti znova. Ne moremo tvegati novega porasta smrtnih žrtev", je še dejal premier. 
20.30

Papež pred prazno cerkvijo vodil obrede velikega petka

Papež Frančišek je v baziliki svetega Petra v Vatikanu vodil obrede velikega petka, ko se kristjani spominjajo Jezusove smrti na križu. Papeški pridigar Raniero Cantalamessa je v pridigi povedal, da je pandemija novega koronavirusa človeštvo rešila privida vsemogočnosti in prinesla več solidarnosti.
Bogoslužje velikega petka je v baziliki potekalo brez fizične navzočnosti vernikov, prišlo je lahko zgolj nekaj duhovnikov. Tako bodo v Vatikanu zaradi pandemije novega koronavirusa obeležili celotne velikonočne praznike.
20.20

V Franciji še 987 smrtnih žrtev covida-19, skupno že več kot 13.000

V Franciji so v zadnjih 24 urah zabeležili še 987 smrtnih žrtev covida-19, s čimer se je skupno število povzpelo na 13.197. Obenem pa je že drugi dan zapored padlo število bolnikov na intenzivni negi, je sporočil predstavnik ministrstva za zdravje Jerome Salomon. V bolnišnicah je umrlo 554 ljudi, v domovih za ostarele pa 433. Med smrtnimi žrtvami zadnjega dne je tudi manj kot deset let star otrok, a kot je poudaril Salomon, je vzrokov za njegovo smrt najverjetneje več.
19.10

V Veliki Britaniji skoraj tisoč žrtev covida-19 v enem dnevu

V Združenem kraljestvu so v zadnjih 24 urah zabeležili rekordnih 980 smrtnih žrtev novega koronavirusa, vse skupaj je tako na Otoku umrlo že 8958 ljudi. Število okuženih se je medtem v zadnjem dnevu povečalo za 5706 in preseglo 65.000.

Policista na konjih v londonskem Greenwich parku.
EPA

V Italiji pada število umrlih zaradi koronavirusa

V Italiji pada število novih smrtnih žrtev covida-19. Potem ko so v četrtek poročali o 610 umrlih v 24 urah, je bilo teh danes 570. Skupno število smrtnih žrtev se je s tem povzpelo na 18.849. Že sedmi dan zapored se je znižalo tudi število bolnikov na intenzivni negi. Danes jih je bilo tam 3479, kar je 107 manj kot v četrtek.
Padanje števila obolelih na intenzivni negi za bolnišnice pomeni pomembno razbremenitev. Vsega skupaj je v italijanskih bolnišnicah še nekaj več kot 28.000 obolelih s covidom-19. Njihovo število se niža, medtem ko narašča število obolelih v domači izolaciji, je danes pojasnil vodja civilne zaščite Angelo Borrelli.

V Srbiji umrlo še pet ljudi, potrjenih 238 novih okužb

V Srbiji je zaradi covida-19 v zadnjih 24 urah umrlo še pet ljudi, skupno 71. Potrdili so 238 novih primerov okužbe, skupno 3105, je danes sporočila epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević. V zadnjem dnevu so testirali 1893 ljudi, od začetka epidemije skupno 14.240, je še povedala. Vučić je danes napovedal povečanje števila testiranj. Dejal je, da naj bi jih danes izvedli več kot 2000, cilj pa je 4000 dnevno.
17.00

Na francoski letalonosilki 50 okuženih

Na francoski letalonosilki Charles de Gaulle so potrdili 50 primerov okužbe z novim koronavirusom. Letalonosilka, ki je bila na misiji v Sredozemlju in Atlantskem oceanu, je že na poti v Francijo v Toulon, kamor naj bi prispela v nekaj dneh. Izvor okužbe še ugotavljajo. Tri okužene mornarje so v četrtek preventivno s helikopterjem odpeljali v bolnišnico v Toulonu. Okuženi mornarji na letalonosilki pa so v izolaciji, zanje skrbi zdravstvena ekipa. 

Francoska letalonosilka Charles de Gaulle
Reuters

Gianni Infantino: Nobena tekma ne sme ogroziti življenja

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je v današnjem videosporočilu dejal, da nobena tekma ne sme ogroziti človeškega življenja ter da bo njegova zveza iz posebnega sklada vsem nacionalnim zvezam nudila pomoč v tem težkem obdobju, ki ga je povzročila pandemije novega koronavirusa.
15.55

Iz Irana poročajo o povečanju okužb in smrti zaradi koronavirusa

Novi koronavirus je v zadnjih 24 urah v Iranu zahteval še 122 smrtnih žrtev, tako da je vse skupaj za covidom-19 umrlo 4232 ljudi. Potrdili pa so še 1972 okužb, vse skupaj doslej 68.192. Iz več provinc poročajo o ponovnem povečanju števila primerov okužbe. Iz te države so sicer v minulih dneh poročali o umirjanju razmer. Od srede do četrtka je covid-19 zahteval 117 življenj, potrdili pa so 1634 novih okužb. V zadnjih 24 urah je bilo torej nekaj več žrtev in pa tudi več novih okužb.
15.20

Na Hrvaškem med obolelimi s covidom-19 prvič več žensk

Na Hrvaškem so minulih 24 urah zabeležili še 88 obolelih s covidom-19, kar pomeni, da je skupaj potrjenih 1495 okužb z novim koronavirusom, je danes sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Povprečna starost obolelih je nekaj več kot 49 let. 
V splitski bolnišnici je v četrtek umrla 93-letnica kot 21. žrtev novega koronavirusa. Med obolelimi je prvič več žensk kot moških. Na ventilatorjih je 34 obolelih s covidom-19. V bolnišnicah je še 343 oseb, v hišni karanteni pa je 921 okuženih, je Beroš povedal na redni novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite. Ozdravelo je 231 okuženih, kar je 12 več kot v četrtek.
14.50

Hrvaški novinarji zahtevajo ukrepanje vlade za rešitev medijev

Na Hrvaškem je od začetka pandemije novega koronavirusa okoli 85 odstotkov samostojnih novinarjev in honorarnih sodelavcev v celoti ali deloma ostalo brez dela, številne medijske hiše pa so novinarjem znižale plače, je danes opozorilo Hrvaško novinarsko društvo (HND). Od vlade zahtevajo nujne ukrepe za rešitev medijev.
14.35

V Belgiji več kot 3000 mrtvih zaradi covida-19

V Belgiji se je število smrtnih žrtev covida-19 v osmih dneh potrojilo na skupno 3019, kažejo danes objavljeni uradni podatki zdravstvenih oblasti. V zadnjih 24 urah je umrlo rekordnih 496 ljudi. Število okuženih je naraslo za 1684 na skupno 26.667.
Med smrtnimi žrtvami v zadnjih 24 urah so sicer upoštevali tudi 171 smrtnih žrtev v domovih za starejše v Flandriji, ki so umrli med 18. in 31. marcem.

Reuters

Naslednji vrh EU o odzivanju na pandemijo bo 23. aprila

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel bo naslednje videokonferenčno zasedanje voditeljev članic EU sklical za 23. april. Na njem bodo razpravljali o načrtih za postopno odpravo omejevalnih ukrepov in okrevanje gospodarstva po pandemiji novega koronavirusa, je sporočil po Twitterju.
14.05

Na Balkanu ob nadaljnjem širjenju koronavirusa novi ukrepi

Iz držav na Balkanu poročajo o novih primerih okužbe z novim koronavirusom in žrtvah. V BiH je covid-19 zahteval še eno življenje, okuženih je še 16 ljudi. V Srbiji so podaljšali policijsko uro ob koncih tedna, ki sedaj velja od danes od 17. ure do ponedeljka do 5. ure.

EPA

Avstrija bo razširila zdravstveni nadzor na vse svoje meje

Avstrija bo po veliki noči uvedla zdravstveni nadzor na vseh svojih mejah, s tem bodo nadzor po novem opravljali tudi na meji s Slovaško in Češko, je razvidno iz danes objavljenega ukrepa avstrijskega ministrstva za zdravje. V Avstriji so do danes potrdili 13.271 okužb z novim koronavirusom. Po ocenah pa naj bi bilo okuženih okoli 28.500 ljudi.
13.45

Evropski turizem bi lahko izgubil 10 milijonov delovnih mest

Turizem je panoga, ki bo zaradi epidemije novega koronavirusa utrpela največjo škodo, so poudarili na Slovenski turistični organizaciji (STO). Po ocenah Svetovnega potovalnega sveta (WTTC) je v Evropi pričakovati izgubo 10 milijonov delovnih mest. Izguba v turističnem bruto domačem proizvodu (BDP) naj bi v Evropi znašala 552 milijard dolarjev.

EPA

V Južni Koreji lahko na splošnih volitvah predčasno glasujejo tudi tisti v karanteni

V Južni Koreji se je danes začelo predčasno glasovanje na splošnih volitvah, ki bodo prihodnji teden. Glasove lahko oddajo tudi bolniki s koronavirusno boleznijo 19 v posebnih centrih, v katerih so v karanteni. Beležijo rekordno udeležbo. V državi so sicer prvič po več kot mesecu in pol zabeležili manj kot 30 novih okužb na dan.
12.30

Kanarski otoki kot možno prizorišče la lige, težave v Barceloni

Združenje hotelirjev Kanarskih otokov (Ashotel) je ponudilo rešitev za španski nogomet, ki je tako kot preostali šport na stari celini ohromljen zaradi pandemije novega koronavirusa. Hotelirji z otokov Tenerife, La Palma, La Gomera in El Hierro predlagajo, da bi preostale kroge prekinjene sezone la lige odigrali pri njih.
Kanarski otoki so skupina otokov, ki so del Španije, vendar pa ležijo v Atlantiku, najbližje kopno pa je zahodna obala Afrike. Kar pomeni, da so otoki dovolj oddaljeni od Španije in s tem tudi ponujajo naravno osamitev od žarišč pandemije koronavirusa na celini, so prepričani v združenju Ashotel.
12.00

V Španiji najmanj smrtnih žrtev covida-19 v zadnjih 17 dneh

Španija je v zadnjem dnevu potrdila 605 smrtnih žrtev covida-19, kar je najmanj v zadnjih 17 dneh. V državi na Iberskem polotoku, ki je ena najbolj prizadetih zaradi novega koronavirusa, so do danes potrdili 15.843 smrti in 157.022 okužb.
Po podatkih španskega ministrstva za zdravje je doslej ozdravelo 55.668 ljudi.

Reuters

V ZDA še naprej narašča število okužb in žrtev koronavirusa

V ZDA so do četrtka zvečer potrdili 465.750 primerov okužbe z novim koronavirusom in 16.684 mrtvih. V najbolj prizadeti zvezni državi New York so potrdili skupno 161.799 okužb in 7067 smrtnih primerov, samo v mestu New York 87.028 primerov okužbe in 5150 mrtvih.

Reuters

V Grčiji zaradi novega koronavirusa karantena romskega naselja

Oblasti v osrednji Grčiji so odredile dvotedensko karanteno za romsko naselje, potem ko so tam potrdili več primerov okužbe z novim koronavirusom. V času karantene bodo oblasti redno opravljale testiranja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Odločitev so oblasti sprejele pozno v četrtek, potem ko so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri več kot desetih ljudeh v romskem naselju v bližini kraja Larisa.
Lokalni guverner Kostas Agorastos je za časnik Proto tema danes pojasnil, da bodo v naselju, ki je v karanteni, redno opravljali testiranja, dodatno pa bodo pozorni tudi v drugih romskih naseljih v regiji.
10.00

Na Japonskem ob večanju primerov covida-19 razširili izredne razmere na druge dele države

Na Japonskem so danes razglasili izredne razmere še za dve prefekturi, Aichi in Gifu, saj v regijah beležijo porast števila okuženih z novim koronavirusom. Ta teden so izredne razmere na vladni ravni že razglasili za sedem območij, k temu pa naproša vedno več prefektur, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Guverner Aichija Hideaki Omura je obljubil številne ukrepe za boj proti novemu koronavirusu, ljudi pa je pozval, naj ostanejo doma.
9.10

Malta bo zaradi covida-19 nehala sprejemati migrante, rešene na morju

Malta je v četrtek sporočila, da ne bo več sprejemala migrantov, ki so jih rešili na morju. Zaradi izbruha koronavirusa namreč njihova pristanišča niso več varna, je pojasnila vlada.
"Malteška obala ne more več nuditi varnega zavetja migrantom za izkrcanje," je sporočila vlada v izjavi. Dodali so, da niti ne morejo več zagotoviti pomoči nezakonitim migrantom na kakšni ladji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Heo Ran

Prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili tudi v Jemnu

V zaradi vojne razdejanem Jemnu so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so danes sporočile pristojne oblasti. Humanitarne organizacije so v preteklosti že opozarjale, da bi lahko imel virus za državo, ki se že tako sooča z najhujšo humanitarno katastrofo na svetu, njen zdravstveni sistem pa je v razpadu, katastrofalne posledice.
8.40

Slovaška v okviru omejevanja širjenja covida-19 zaprla romska naselja

Slovaške oblasti so v četrtek v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa zaprle pet naselij, v katerih je živelo več kot 6000 Romov. V naseljih so skupno potrdili 32 okužb. Slovaške oblasti so odredile karanteno za vse tamkajšnje prebivalce.
Več medijev je sicer opozorilo, da so testiranja v naseljih v zadnjih dnevih opravljali s pomočjo vojske, so poročali slovaški mediji.
7.55

Predstavnik Ovseja opozarja na omejevanje medijev v pandemiji koronavirusa

Izredni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa po mnenju predstavnika Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) ne smejo posegati v svobodo medijev. Predstavnik organizacije za svobodo medijev Harlem Desir je za nemško tiskovno agencijo dpa opozoril, da pandemija ne upravičuje omejevanja novinarskega dela.
"Govoric se ne ustavi s cenzuro, ampak z dostopom do pluralnih in neodvisnih virov informacij," je dejal Desir.
7.10

Varnostni svet ZN opravil prvo zasedanje o novem koronavirusu

Varnostni svet ZN je v četrtek prvič doslej zasedal na temo pandemije novega koronavirusa. Zasedanje je bilo za zaprtimi vrati po videokonferenci potem, ko je bil marca pod kitajskim predsedovanjem deležen kritiki, da ničesar ni storil. Ta mesec predseduje Dominikanska republika, ki je zasedanje sklicala skupaj z osmimi nestalnimi članicami sveta.
Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je članicam VS ZN dejal, da je boj proti novemu koronavirusu boj stoletja in razlog za delovanje ZN, saj pandemija ogroža mednarodni mir in varnost in lahko privede do družbenih nemirov in nasilja.

EPA

Kako je pedantna Švica ostala brez razkužil

Katja Žerjavič pojasnjuje, da imajo v Švici dovolj medicinske zaščitne opreme in tudi respiratorjev. "Morda je malce manj zaščitnih mask, zato tudi na ulici le redko vidiš človeka, ki bi jo nosil. Najhuje pa je bilo, da je v sicer pedantni Švici zmanjkalo razkužil. Ampak za to je bil kriv škandal. Konec leta 2018 so privatizirali neko zadrugo, v kateri je Zvezni urad za gospodarsko preskrbo (BWL) za hude čase shranil osem do deset tisoč ton etanola, surovine za izdelavo dezinfekcijskih sredstev." Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta