Svet EU podprl izplačilo 428 milijonov evrov iz solidarnostnega sklada Sloveniji

STA, M.R.
23.09.2024 12:34

Svet EU je danes podprl izplačilo sredstev iz evropskega solidarnostnega sklada Sloveniji za odpravo posledic lanskih poplav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice poplav avgusta lani v Kamniku in okolici
BOBO

O izplačilu skupno 428 milijonov evrov bo danes odločal še odbor Evropskega parlamenta za proračun, nato pa ga bo moral parlament potrditi še na plenarnem zasedanju. Nakazilo je mogoče pričakovati do konca leta.

Svet EU, v katerem so zastopane države članice, je danes soglašal z izplačilom sredstev iz solidarnostnega sklada Sloveniji, Italiji, Avstriji, Grčiji in Franciji za pomoč pri odpravi posledic šestih naravnih nesreč, ki so te države prizadele v lanskem letu.

Skupno jim bo izplačanih 1028,54 milijona evrov sredstev, od tega 428,41 milijona Sloveniji za odpravo posledic poplav, ki so državo prizadele avgusta lani. Evropska komisija je Sloveniji decembra lani že izplačala 100 milijonov evrov predplačila, tako da bo prejela še nekaj več kot 328 milijonov evrov.

Še danes popoldne bo o izplačilu pomoči peterici članic odločal odbor Evropskega parlamenta za proračun, nato pa ga bo moral parlament potrditi še na plenarnem zasedanju. Evroposlanci se bodo na naslednjem plenarnem zasedanju sestali 7. oktobra. Nakazilo preostanka sredstev iz solidarnostnega sklada Sloveniji je tako mogoče pričakovati do konca leta.

Sredstva bo lahko namenila za kritje stroškov intervencij in obnovo, vključno s popravili poškodovane infrastrukture, zaščito kulturne dediščine in čiščenjem.

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je vlogo za sredstva iz solidarnostnega sklada oddalo v drugi polovici oktobra 2023. Kmalu za tem je Evropska komisija vlogo ocenila za ustrezno, na podlagi tega pa je Slovenija konec lanskega leta prejela prvih 100 milijonov evrov predplačila. Nato je stekel postopek nadaljnje preveritve vloge, nakar je komisija konec avgusta letos predlagala izplačilo 428,41 milijona evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta