(SVET) Macron: Ukrepi v Franciji vse do 11. maja, takrat tudi morda začetek pouka

STA, M.R.
13.04.2020 10:10

Število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom v svetu se približuje dvema milijonoma. Največ je potrjenih okužb v ZDA, kjer imajo že tudi največ žrtev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Francoski predsednik Emmanuel Macron med nagovorom francoskih državljanov. 
Reuters

20.40

Macron: Ukrepi v Franciji do 11. maja

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v televizijskem nagovoru državljank in državljanov napovedal, da bodo v Franciji ukrepi za omejitev širjenja epidemije trajali še štiri tedne, vse do 11. maja. Takrat bi se lahko tudi spet začel pouk v šolah. Zatrdil je, da Francija na tako krizo ni bila ustrezno pripravljena. Ob tem je povedal, da je imela država na zalogi premalo zaščitnih mask in oblek. V nekaterih delih države so bolnišnice po njegovih besedah še vedno pod pritiskom. 
19.35

WHO: Smrtnost covida-19 desetkrat višja kot pri prašičji gripi

Svetovna zdravstvena organizacja (WHO) je danes sporočila, da je smrtnost covida-19 desekrat višja kot pri prašičji gripi H1N1, ki je leta 2009 povzročila pandemijo. WHO je ob tem pozvala, naj bo morebitna odprava ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa počasna.
19.30

V Italiji več kot 20 tisoč žrtev 

Število smrtnih žrtev covida-19 je danes v Italiji preseglo 20.000. Umrlo je še 566 ljudi, tako da je bolezen skupaj terjala že 20.465 življenj, je sporočila italijanska civilna zaščita. Žrtev je bilo tako več kot v nedeljo, ko je umrlo 431 ljudi, je pa že deseti zaporedni dan upadlo število bolnikov na oddelkih za intenzivno nego. Trenutno je na intenzivni negi 3260 bolnikov, kar je 83 manj kot v nedeljo. Doslej so okužbo z novim koronavirusom v Italiji potrdili pri skupaj 159.516 ljudeh, v zadnjem dnevu je zbolelo še 1363 ljudi.

Madžarski policisti z droni iščejo prebivalce, ki kršijo odloke vlade.
EPA

Epidemija se v New Yorku umirja

Guverner države New York in župan mesta New York sta danes sporočila, da se širjenje pandemije koronavirusa umirja. Po besedah guvernerja Andrewa Cuoma je število mrtvih od nedelje na ponedeljek zraslo za 671 na 10.056, kar je 87 novih smrtnih primerov manj kot dan prej. V ZDA je trenutno okoli 560.000 okuženih s koronavirusom, umrlo je najmanj 22.154 ljudi. V državi New York je več kot 190.000 okuženih in 10.056 mrtvih, v mestu New York pa 105.000 okuženih in 7000 mrtvih.
17.35

V Srbiji prijeli direktorja doma upokojencev v Nišu

V Srbiji so danes zabeležili največji dnevni skok okužb z novim koronavirusom doslej. Skoraj četrtino novih primerov so odkrili v domu upokojencev v Nišu. Tamkajšnjega direktorja so aretirali, ker ga sumijo, da ni sprejel vseh potrebnih ukrepov za preprečitev širjenja bolezni. V Gerontološkem centru v Nišu je okuženih 140 varovancev in štirje zaposleni. Zdaj so tam razglasili karanteno, okužene pa bodo preselili. Policija je potrdila, da je prijela direktorja te ustanove, ki mu grozi do 12 let zaporne kazni.
17.30

V Belgiji še 300 žrtev covida-19, prva smrt v vrstah evropskih ustanov

Število smrtnih žrtev covida-19 v Belgiji se je v zadnjem dnevu povzpelo za 303. Skupaj so tako v državi umrli 3903 ljudje. Med njimi je tudi grški uslužbenec ene od evropskih agencij, prvi predstavnik evropskih institucij, ki je podlegel novemu virusu, je tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Število potrjenih okužb z novim koronavirusom se je v Belgiji povzpelo za 942, kar je sicer najmanjša rast v zadnjem tednu dni.
17.20

Umrl član posadke na ameriškiletalonosilki

Zaradi koronavirusa je umrl član posadke ameriške letalonosilke USS Theodore Roosevelt, je sporočila ameriška mornarica. 585 članov posadke je potrjeno okuženih. 

Ameriška letalonosilka USS Theodore Roosevelt.
Reuters

V enem dnevu v Srbiji kar 424 novih primerov okužb

V Srbiji imajo v zadnjih 24 urah 424 novih potrjenih primerov okužb s koronavirusom.  Opravljenih je bilo 2646 testiranj. Skupno je potrjenih 4054 primerov. Umrlo je še pet ljudi, skupno 85. 
14.45 

Na Hrvaškem 50 okužb in dve smrti

Na Hrvaškem je bilo v zadnjih 24 urah potrjenih 50 novih okužb s koronavirusom, so ob 14. uri objavili predstavniki vlade. Zabeležili so tudi dve novi žrtvi, umrla sta namreč dva oskrbovanca doma starejših v Splitu. Skupno število okuženih je tako naraslo na 1650.

Par z zaščitnima maskama sedi v parku na Trgu kralja Tomislava v Zagrebu.
EPA

V Rusiji velik skok števila okužb z novim koronavirusom

V Rusiji so danes zabeležili več kot 2500 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 16 odstotkov več kot dan prej. To je največje dnevno število novih primerov okužb v tej državi doslej. Skupno je v Rusiji okuženih več kot 18.300 ljudi. S tem je Rusija prehitela Portugalsko in je zdaj na 15. mestu na svetu po številu okuženih. Skupno so izvedli več kot 1,3 milijona testiranj.
Skoraj dve tretjini zabeleženih primerov okužbe je v Moskvi, kjer so ta teden dodatno zaostrili omejitve gibanja. Potovanje po mestu je po navedbah dpa dovoljeno le z dovolilnico.
13.10

Španci se vračajo na delo

Več sto tisoč ljudi v Španiji se je lahko danes po več tednih vrnilo na delo, saj se naraščanje števila okužb z novim koronavirusom upočasnjuje. Samo v Madridu je po ocenah medijev na delo znova odšlo okoli 300.000 ljudi. Prebivalci regij, kjer velikonočni ponedeljek ni dela prosti dan, so lahko danes zapustili domove in šli v službo. Pred tem so lahko to počeli le tisti, ki opravljajo nujne službe, zdaj pa so se ponovno odprle številne tovarne in gradbišča.
Ostale stroge omejitve, ki so jih v državi sprejeli pred mesecem dni za zajezitev širjenja covida-19, ostajajo v veljavi.
12.30

Policija v žarišču okužb v Ekvadorju našla na domovih skoraj 800 trupel

Ekvadorska policija je v zadnjih tednih z domov v kraju Guayaquil, kjer je žarišče izbruha novega koronavirusa v tej državi, odstranila skoraj 800 trupel, so danes sporočile ekvadorske oblasti. Policija je v sodelovanju z uslužbenci vojske priskočila na pomoč pred tremi tedni, ker pogrebne službe ne zmorejo opraviti vsega dela.

Kip device Marije v ekvadorski prestolnici
EPA

Kitajska: Največ novih primerov v šestih tednih

S Kitajske danes poročajo o najvišjem številu novih okužb s covidom-19 v zadnjih šestih tednih. V zadnjem dnevu so namreč tamkajšnje zdravstvene oblasti zabeležile 108 novih okuženih s tem virusom, med njimi je bilo 98 prišlekov iz tujine. To je najvišje dnevno število zabeleženih novih okužb z novim koronavirusom od 6. marca, ko so poročali o 143 novih okužbah. 
Peking je 28. marca prepovedal vstop tujcev na Kitajsko, a po poročanju državnih medijev potniki, ki prehajajo mejo iz Rusije, širijo covid-19 v obmejnem kitajskem mestu Suifenhe v severovzhodni provinci Heilongjiang. V tem mestu so do sobote potrdili okužbo pri okoli 300 ljudeh, med njimi jih sto ne kaže simptomov okužbe.

Wuhan
EPA

Največ žrtev v ZDA

V ZDA so do nedelje zvečer zabeležili še okoli 1500 smrtnih žrtev covida-19 in imajo skupaj 22.020 umrlih, največ na svetu. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je sicer dejal, da bi lahko maja v določenih delih države morda začeli odpravljati omejitve gibanja, a le, če bo na voljo dobro razširjeno testiranje za koronavirus.
V ZDA je bilo do nedelje zvečer 555.398 okuženih s koronavirusom in 22.020 mrtvih. V najhuje prizadeti zvezni državi New York je bilo skoraj 190.000 okuženih in skoraj 9400 mrtvih, v mestu New York pa skoraj 103.000 okuženih in 6900 mrtvih.
ZDA so tako prve na svetu po številu okuženih in po številu mrtvih, konca najhujšega pa ni videti kljub pozitivnemu javnemu razmišljanju Direktorja Nacionalnega inštituta za zdravje Faucija. Ta na primer ni mogel zagotoviti, da bo udeležba na splošnih volitvah 3. novembra varna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta