Koronavirus najbolj aktiven pri 4 stopinjah Celzija

NR
13.04.2020 03:49

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass novi koronavirus pri 70 stopinjah Celzija razpade v petih minutah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Znanstveniki z Univerze v Hongkongu so ugotovili, da je koronavirus najbolj aktiven pri temperaturi približno štiri stopinje Celzija, medtem ko pri višjih temperaturah občutno oslabi. Virus je torej zelo stabilen pri štirih stopinjah, vendar je izredno občutljiv za vročino. Pri štirih stopinjah lahko preživi tudi dlje kot dva tedna, medtem ko pri 70 stopinjah Celzija razpade že po petih minutah.
Virus pri 22 stopinjah Celzija menda ostane aktiven najmanj teden dni, pri 37 stopinjah do dva dni, pri 56 stopinjah pa manj kot 30 minut.
Znanstveniki so preučili tudi obstojnost virusa na raznih površinah. Odkrili so, da se lahko virus pri sobni temperaturi in 65-odstotni vlažnosti na zunanji površini medicinskih mask obdrži najmanj en teden, na papirju manj kot tri ure, na lesu in tkaninah do dva dni, na steklu do štiri dni, na nerjavečem jeklu in plastiki pa približno teden dni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta