(SVET) Na Hrvaškem prvič v 24 urah več kot 3000 okuženih, v Avstriji rekordnih več kot 9200 novih okužb

A.L., STA, VČ
12.11.2020 11:41
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

16.18

Francozi kršijo jesensko karanteno

V Franciji je drugo karanteno, jesensko, ki je začela veljati pred dvema tednoma, najmanj enkrat prekršilo 60 odstotkov ljudi, je pokazala anketa inštituta Ifop. Ob prvi karanteni, spomladi, je to storilo manj kot 40 odstotkov vprašanih. Četrtina kršiteljev je v izjavi, ki jo morajo Francozi izpolniti ob odhodu od doma, navedla lažni razlog. Prav tolikšen delež je na obisk sprejel družino ali jo obiskal. S prijatelji se je srečalo 20 odstotkov kršiteljev karantene. Francozi lahko zaradi epidemije covida-19 gredo od doma, samo če so namenjeni na delo, k zdravniku, pomagat sorodniku, po nujnih nakupih ali za kratek čas na zrak.

14.50

V Avstriji rekordnih več kot 9200 novih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 9262 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej, kažejo podatki avstrijskega notranjega ministrstva.

Največ novih okužb so v zadnjem dnevu potrdili v zvezni deželi Zgornja Avstrija, in sicer 2554. Sledita Dunaj z 2151 novimi primeri koronavirusa in avstrijska Štajerska s 1116. Na avstrijskem Koroškem so medtem zabeležili 399 novih okužb z novim koronavirusom.

13.25

Unicef in panameriška zdravstvena organizacija objavila razpis za dobavo cepiv proti covidu-19

Sklad ZN za otroke in panameriška zdravstvena organizacija (PAHO) sta danes v okviru platforme Covax objavila razpis, ki poziva vse razvijalce cepiva proti covidu-19, da v 2021 predložijo predlog za dobavo. Cilj razpisa je zagotoviti najmanj dve milijardi odmerkov cepiva, so sporočili iz Unicefa.

Na razpis se lahko prijavijo vsi proizvajalci, ki bodo predvidoma omogočili dobavo cepiva najkasneje do konca prihodnjega leta. S podpisom dogovorov o dobavi pa želijo zagotoviti, da se bo čim hitreje omogočil dostop do cepiv.

11.30

Na Hrvaškem prvič v 24 urah več kot 3000 okuženih z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 10.156 testih potrdili rekordnih 3082 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 32 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Doslej so največje dnevno število na novo okuženih imeli prejšnji četrtek, ko je bilo 2890 primerov. Od srede so opravili tudi rekordno število testov.

EPA

11.00

Milivojević pozitiven pred tekmo desetletja za Srbijo

Srbski nogometaši bodo danes odigrali odločilno tekmo dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo. V Beogradu se bodo pomerili s Škotsko, tik pred tekmo desetletja, kot so jo poimenovali nekateri srbski mediji, pa so ostali brez Luke Milivojevića, ki je bil pozitiven na testu za covid-19, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

10.25

Zelenski po okužbi z novim koronavirusom v bolnišnici

Ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in vodjo njegove pisarne Andrija Jermaka, ki sta se nedavno okužila z novim koronavirusom, so danes sprejeli v bolnišnico. Pri uradu predsednika pojasnjujejo, da Zelenski nima hujših simptomov, za odhod v bolnišnico pa se je odločil, ker se tam lažje izolira, poročajo tuji mediji.

Zelenski, pri katerem so okužbo potrdili v ponedeljek, je sprva nameraval biti doma, kasneje pa se je odločil za hospitalizacijo, da ne bi ogrožal bližnjih. "Tam so boljši pogoji za bolnike. Nič resnega ni," je sporočila tiskovna predstavnica predsednika.

9.50

Novo Zelandijo muči nenavadna okužba z novim koronavirusom

Na Novi Zelandiji so odkrili prvi primer covida-19 od avgusta, ki ni povezan z vnosom iz tujine. Epidemiologi še raziskujejo, kje bi se lahko ženska okužila. Preventivno pa so vse, ki delajo v središču Aucklanda pozvali, naj delajo od doma. Več --> TUKAJ.

9.25

Okuženi Vida odigral en polčas proti Turčiji

Branilec hrvaške nogometne reprezentance Domagoj Vida, ki je sinoči na prijateljski tekmi proti Turčiji (3:3) v Istanbulu odigral en polčas, je pozitiven na novi koronavirus, je sporočila hrvaška nogometna zveza (HNS). Vida ni vedel, da je okužen, saj je HNS rezultate testiranja prejela malo po polnoči po lokalnem času.

Reuters

"Zdravniška služba reprezentance je prvotno informacijo, da obstaja en potencialno pozitiven izvid na sars-cov-2, prejela proti koncu premora ob polčasu. Gre za običajni postopek, da se 'sumljivi' izvid takoj še enkrat testira. Ker se je selektor Zlatko Dalić že odločil o zamenjavi Vide, ga je zdravniška služba reprezentance v skladu z epidemiološkimi predpisi do potrditve izvida izolirala. Vida bo v skladu s predpisi naslednje dni preživel v samoosamitvi v Istanbulu," so zapisali pri HNS.

Vsi preostali reprezentanti in člani strokovnega štaba, ki so bili na testiranju negativni, bodo odpotovali v Stockholm. Poleg Vide je bil na novi koronavirus pozitiven tudi eden od članov delegacije HNS, ki pa ni bil v stiku ne z igralci ne s trenerji.

9.15

Bach: Prvi val cepljenja ni za olimpijce

Mednarodni olimpijski komite (Mok) ne želi imeti prednostne obravnave za olimpijce pri dodelitvi koronskega cepiva. "Prvi val cepljenja je namenjen ljudem, ki ga najbolj potrebujejo," je dejal predsednik Moka Thomas Bach. Organizatorji poletnih olimpijskih iger v Tokiu so pred tem z olajšanjem pozdravili novico o obetavnem cepivu.

"Ne želimo prednostne obravnave. Najprej naj cepivo prejmejo ljudje z visokim tveganjem. To podpiramo," je še dejal Bach po obetavni novici o cepivu proti koronavirusu podjetij Biontech in Pfizer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta