(SVET) v Italiji prvič od 10. marca manjše število novih okužb

STA, M.R.
30.03.2020 08:08

Število okužb po svetu je že preseglo 720.000. Daleč največ jih je v ZDA, kjer so jih zabeležili že več kot 142 tisoč. V Španiji je število mrtvih v 24 urah nekoliko nižje kot v preteklih dneh

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mette Frederiksen, Danska
Epa
Prizor iz italijanske bolnišnice v Bresci konec marca letos.
EPA

21.17

Danska razmišlja o ukinitvi ukrepov proti pandemiji covida-19 po veliki noči

Danska bi lahko že sredi aprila začela postopoma odpravljati stroge ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Če se bo napredek nadaljeval in bodo Danci prihodnja dva tedna še naprej tako razumno ravnali proti širjenju virusa, bo vlada po veliki noči nadzorovano in postopoma znova odprla državo, je danes dejala premierka Mette Frederiksen.

Danska premierka Mette Frederiksen.
EPA

Svetovna zdravstvena organizacija odsvetuje splošno uporabo zaščitnih mask v pandemiji covida-19

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) odsvetuje splošno uporabo zaščitnih mask v pandemiji covida-19 razen pri okuženih oziroma obolelih. Kot je v Ženevi dejal direktor WHO za nujno pomoč Michael Ryan, namreč ni dokazov, da nošenje zaščitne maske koristi. Prinaša pa dodatno tveganje, če si ljudje narobe snamejo masko in se pri tem okužijo. Več -> TUKAJ

Univerzitetni klinični center Pellegrin v mestu Bordeaux na jugozahodu Francije. 
EPA

V Franciji največ smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu, v Italiji prvič od 10. marca manjše število novih okužb

Iz Francije danes poročajo o največjem številu smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu od izbruha epidemije v državi. V zadnjih 24 urah je umrlo 418 ljudi, skupno 3024. V bolnišnicah se zaradi nove koronavirusne bolezni 19 zdravi 20.946 ljudi, kar je 1592 več kot v nedeljo. Od novih primerov je zelo težkih kar 424. Na intenzivni negi je skupno 5056 obolelih. 
Iz Italije, države z največ smrtnimi žrtvami na svetu zaradi covida-19, danes poročajo o prvih opogumljajočih znakih po skoraj treh tednih karantene prebivalcev. Poročajo o najmanjšem dnevnem porastu števila novih okužb z novim koronavirusom od 10. marca in rekordnem številu ozdravljenih. Po podatkih italijanske civilne zaščite je število okuženih od nedelje naraslo za 1648, skupno na 75.528. To je najmanjši dnevni porast števila novih okužb z novim koronavirusom od 10. marca. Namestnik italijanskega ministra za zdravje Pierpaolo Sileri je dejal, da lahko upajo, da bo epidemija v Italiji vrhunec dosegla v sedmih do desetih dneh, nato pa se bo število okuženih zmanjšalo.

EPA

Madžarski parlament sprejel zakonodajo o izrednih razmerah

Izredne razmere zaradi pandemije covida-19 so na Madžarskem podaljšali za nedoločen čas. Parlament se je s tem praktično odpovedal svojim pristojnostim, premier Viktor Orban pa bo lahko nedoločen čas vladal neomejeno. Orbanova vlada lahko namreč po novi zakonodaji odloča z odloki, za kar ne potrebuje potrditve parlamenta. Nova zakonodaja predvideva tudi od enega do pet let zapora za tiste, ki bi širili lažne novice, ki bi vznemirjale javnost ali preprečevale ukrepanje oblasti. Na Madžarskem so do danes potrdili 447 okužb z novim koronavirusom, od nedelje 39. 15 ljudi je za koronavirusno boleznijo 19 umrlo.
15:30

Za koronavirusno boleznijo umrl srbski pravoslavni škof

Reuters

Ob pandemiji prazne ulice mest zavzemajo divje živali

Medtem ko se ljudje po vsem svetu zaradi pandemije novega koronavirusa zapirajo med štiri stene, divje živali prihajajo iz svojih skrivališč in raziskujejo prazne ulice velikih mest. S hribov okoli Barcelone so prikrulili divji prašiči, v japonski Nari pa v okolici zapuščenih postaj podzemne železnice postopajo jeleni, v Indiji so bili navdušeni nad fotografijo jelena, ki se je potikal bo mestu Dehradun, po ulicah Oaklanda v Kaliforniji tavajo jate divjih puranov, v čilski prestolnici Santiago pa se je v središču mesta pojavila puma. Več -> TUKAJ
12.50

V Španiji zabeležili nekoliko manj mrtvih 

V Španiji, kjer je koronavirusna bolezen 19 po Italiji zahtevala največ življenj na svetu, so v enem dnevu zabeležili nekoliko manj žrtev. V zadnjih 24 urah je umrlo 812 ljudi, skupno 7340, kažejo danes objavljeni podatki ministrstva za zdravje. Prvič od minulega četrtka se je tako zgodilo, da je v 24 urah padlo število mrtvih. V nedeljo so poročali o rekordnih 838 smrtnih žrtvah v 24 urah. Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je 85.195, skoraj 6400 več kot v nedeljo. Doslej je ozdravelo skupno 17.000 ljudi.

Reševalno vozilo pred bolnišnico Gregorio Maranon v Madridu
EPA

EasyJet prizemljil vsa letala

​Nizkocenovni letalski prevoznik EasyJet je sporočil, da je do nadaljnjega prizemljil vsa letala. Ob tem so dodali, da bodo spremljali ukrepe in povpraševanje in se ustrezno odzvali. 

Reuters

Placido Domingo v bolnišnici

Svetovno znani operni pevec Placido Domingo je bil zaradi zapleta pri zdravljenju okužbe s koronavirusom hospitaliziran. 79-letni pevec je v bolnišnici v Mehiki, njegov predstavnik pa je medijem povedal, da bo tam dokler bo to potrebno. Domingo je 22.
marca povedal javnosti, da je bil njegov test na koronavirus pozitiven. 

Vučić grozi Srbom s 24-urno policijsko uro

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je srbskim državljanom zagrozil, da bo zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom uvedel 24-urno policijsko uro. "Ali bo odločitev sprejeta, je odvisno samo od državljanov in njihovega obnašanja," je dejal. Odločitev glede tega bo sprejel v naslednjih treh do štirih dneh. 
7.45

Še zelo dolga karanetna v Italiji

Italijanska vlada je v nedeljo napovedala, da bo karantena, ki so jo 10. marca uvedli za zajezitev novega koronavirusa, trajala "zelo dolgo" in jo bodo odpravili postopoma. "Ukrepi, ki se iztečejo 3. aprila, bodo zagotovo podaljšanji," je povedal italijanski minister za regionalne zadeve Francesco Boccia. "Mislim, da je trenutno neprimerno in neodgovorno govoriti o ponovnem odpiranju," je dodal. Namestnica finančnega ministra Laura Castelli pa je medtem dejala, da bo verjetno treba vrednost paketa pomoči za prizadete družine in podjetja povečati s 25 na 100 milijard evrov. 

Italijanska policista preverjata upoštevanje ukrepov za omejitev širjenja epidemije.
EPA

Kitajska ima večinoma le še uvožene okužbe

Na Kitajskem so zabeležili 31 novih okužb z novim koronavirusom, od tega so jih 30 potrdili pri tistih, ki so prišli iz tujine. Zabeležili so tudi štiri nove smrtne žrtve, je danes sporočila nacionalna komisija za zdravje v Pekingu. Že več kot teden dni v Kitajski med novimi primeri beležijo večinoma uvožene. Širjenje okužb znotraj države pa je omejeno, zagotavljajo nacionalne oblasti. Ne navajajo sicer, koliko testov dnevno naredijo.
7.00

Trump: Ukrepi bodo v veljavi do konca aprila

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo opustil idejo, da bi okrog velike noči odpravil nekaj omejevalnih ukrepov, ki jih je uvedel v ZDA zaradi koronavirusa, in dejal, da bodo ostali v veljavi do konca aprila. Število okužb in smrti v ZDA medtem nezadržno narašča. Do nedelje zvečer so po podatkih univerze John Hopkins našteli več kot 143.000 okužb in 2479 mrtvih, od tega največ v državi New York, kjer je okuženih za zdaj 59.662, umrlo pa jih je 965.
Samo v mestu New York so našteli 33.768 okužb in 776 mrtvih. Mejo 10.000 okužb so do sinoči presegli le še v sosednjem New Jerseyju (13.386), mrtvih pa je bilo 161. Kalifornija je imela 6197 okužb in 129 mrtvih. V mestu Los Angeles pa 37 mrtvih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta