(SPREMLJAMO) 10 v Maribor, 10 v Ljubljano: V Slovenijo prispela pošiljka 20 medicinskih ventilatorjev

STA, M.R.
30.03.2020 06:58

V Sloveniji je po zadnjih podatkih potrjenih 756 okužb z novim koronavirusom, v zadnjih 24 urah so jih potrdili 26 novih. Umrlo je 11 ljudi, opravljenih pa je bilo že več kot 21.340 testov. Svetovna zdravstvena organizacija odsvetuje splošno uporabo zaščitnih mask.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
EPA

21:21
{twitter}https://twitter.com/PocivalsekZ/status/1244668659903102977{/twitter}
V Slovenijo je danes prispela pošiljka 20 medicinskih ventilatorjev. Deset so jih že prevzeli v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, deset pa jih je namenjenih UKC Ljubljana, je prek Twitterja sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Tudi vladni govorec Jelko Kacin je na Twitterju potrdil prevzem omenjenih medicinskih ventilatorjev in dopisal, da oprema iz Kitajske prihaja, skupaj te dni že 40 ventilatorjev, dodatni pa so še na poti. V soboto je 20 ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč že prejela Splošna bolnišnica Celje.
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1244699525660512256{/twitter}
Pred izbruhom epidemije koronavirusa je bilo po besedah zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja v državi skupaj z vojaškimi rezervami 168 medicinskih ventilatorjev, od teh prostih za uporabo morda 20 ali 30. Država pa se je ob širjenju bolezni covid-19 odločila za naročilo dodatne opreme. Kot je pred nekaj dnevi pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, je zavod za blagovne rezerve sklenil pogodbe za več artiklov, katerih dobava je predvidena v naslednjih 60 dneh. Med drugim so se odločili tudi za nabavo nekaj več kot 570 medicinskih ventilatorjev.

Število hospitaliziranih zaradi covida-19 se je v zadnjih sedmih dneh podvojilo

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 se je po besedah infektologinje Bojane Beović podvojilo v zadnjih sedmih dneh, tistih na intenzivni negi pa v zadnjih petih dneh. "Številke nikakor ne vlivajo optimizma," je opozorila. Če bo število bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, naraščalo s takim tempom kot danes, zdravstveni sistem tega ne zmogel, je izpostavila Beovićeva. Trenutno stanje v bolnišnicah sicer odraža situacijo izpred 14 dni, ko so se začeli uveljavljati prvi ukrepi in ko so bili ti po besedah infektologinje kar dobro upoštevani, pozneje pa se začelo popuščati.​
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1244649202258501637{/twitter}
"Ker je slovensko zdravstvo slabše opremljeno kot v marsikateri evropski državi, je potrebno še posebej skrbeti za to, da imamo okužb čim manj," je opomnila Beovićeva. Pozvala je, da vsak od nas poskrbi za fizično distanco, higieno rok in uporabo mask. Na vprašanje, koliko časa še lahko zdrži zdravstveni sistem, je odgovorila, da je to odvisno od preskrbo z novo opremo. Po njenih ocenah je z boljšo koordinacijo med vsemi bolnišnicam število postelj za bolnike s covidom-19 mogoče podvojiti ali celo potrojiti. "Večja povečanja tudi zaradi kadrov ne bodo možna", je pojasnila Beovićeva.
20:45

Uporaba sistema KolesCe se je v času širjenja koronavirusa precej zmanjšala

Iz celjske občine sporočajo, da so tudi v javnem sistemu izposoje koles KolesCE uvedli zaščitne ukrepe, s katerimi želijo zajeziti širjenje koronavirusa in svojim občanom zagotoviti čim večjo varnost. V podjetju Nomago, d. o. o., zagotavljajo, da dosledno upoštevajo navodila NIJZ in ministrstva za zdravje. Njihova ekipa ob vsaki razporeditvi ali servisu držala koles razkuži. Na vsaki postaji čistijo tudi zaslone terminalov. Ker pa ne morejo zagotavljati, da bi bila držala koles razkužena po vsaki uporabi, svetujejo uporabnikom, naj si po vožnji skrbno umijejo roke in si jih razkužijo. Več -> TUKAJ
19.40

WHO odsvetuje splošno uporabo zaščitnih mask v pandemiji covida-19

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) odsvetuje splošno uporabo zaščitnih mask v pandemiji covida-19 razen pri okuženih oziroma obolelih. Kot je danes v Ženevi dejal direktor WHO za nujno pomoč Michael Ryan, namreč ni dokazov, da nošenje zaščitne maske koristi. Prinaša pa dodatno tveganje, če si ljudje narobe snamejo masko in se pri tem okužijo.

Andrej Petelinšek

Zavod za gozdove opozarja na nujnost sanitarne sečnje

Roki za izvedbo sanitarne sečnje in preventivnih varstvenih del v gozdovih po odločbah, ki so bile izdane pred nedeljsko uveljavitvijo zakona o začasnih ukrepih v zvezi z sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja covida-19, tečejo neprekinjeno, so sporočili z Zavoda za gozdove Slovenije.
Ker poleg že povzročene škode obstaja velika nevarnost prenamnožitve insektov oz. podlubnikov, ki lahko napadejo druga drevesa v lastnikovem ali sosednjem gozdu in s tem sprožijo prenamnožitev insektov v širšem območju, lahko nastopi velika gospodarska škoda in s tem nevarnost za premoženje večje vrednosti.

Krizni dodatek v višini 150 evrov bodo do 30. aprila prejeli redni in izredni študenti, ki niso zaposleni

Vlada je v osnutku interventnega zakona predvidela 150 evrov dodatka za redne študente, bodisi zaposlene ali nezaposlene. Izredni študenti so opozorili, da je vlada na njih pozabila, saj imajo status študenta vsi in razlikovanje med rednim in izrednimi študenti že dolgo več ne pomeni, da bi izredni bili zaposleni, redni pa ne. Z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so pravkar sporočili, da bo krizni dodatek izplačan vsem študentom, rednim in izrednim, ki niso v delovnem razmerju in imajo prebivališče v Republiki Sloveniji.

EPA

V domovih za starejše z novim koronavirusom 109 oskrbovancev in 24 zaposlenih

V domovih za starejše po vsej Sloveniji je po doslej znanih podatkih z novim koronavirusom okuženih 109 oskrbovancev in 24 zaposlenih. Predvsem v teh domovih se soočajo s premalo kadra in premalo zaščitne opreme. V Srebrni niti - Združenju za dostojno starost so poudarili, da domovi ne smejo in ne morejo postati bolnišnice, ker za to nimajo ustreznih pogojev. "Ne moremo pristati na to, da maloštevilni zaposleni več tednov izvajajo samo nujne storitve za ohranjanje zdravja in življenja stanovalcev, kot priporoča ministrstvo za delo."

Na Golniku 15 bolnikov

Na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik se danes zdravi 15 bolnikov, okuženih s covidom-19, od tega sta dva na intenzivnem oddelku, so sporočili iz Klinike Golnik, kjer so v petek imeli 13 bolnikov, od tega dva v intenzivni negi.
14.55

V UKC Maribor 34 pacientov

V UKC Maribor je skupno hospitaliziranih 34 pacientov s covid-19. Od tega je 9 pacientov na intenzivni enoti, kjer jih je 8 na respiratorjih. Trenutno je 68 zaposlenih preventivno v domači izolaciji zaradi nedavnih tesnih stikov. Do zdaj sta se 102 zaposlena že vrnila na delovno mesto. Nadaljnjega širjenja okužbe med zaposlenimi niso zaznali. Bolnikom in svojcem bolnikov na oddelku za onkologijo sporočajo, da delo na oddelku poteka nemoteno dalje.
{twitter}https://twitter.com/UKCMaribor/status/1244605532813606915{/twitter}
14.50

V UKC Ljubljana je 54 pacientov

V ljubljanskem kliničnem centru je bilo ob 8. uri 54 bolnikov s covid-19. To je štiri več kot včeraj. Od tega jih je bilo 15 v enoti intenzivne terapije. 
{twitter}https://twitter.com/ukclj/status/1244571504760807424{/twitter}
{embed_youtube}https://youtu.be/DPs0a3D_tF8{/embed_youtube}
13.05

Kazen začasno prekinjena 68 zapornikom, 15 na prostost predčasno

Na podlagi nedavno sprejetega zakona, ki pri obvladovanju epidemije koronavirusa omogoča začasni ali predčasni odpust zapornikov, je bila do zdaj kazen začasno prekinjena 68 zapornikom, 15 pa jih je bilo izpuščenih predčasno, je povedala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. Pri vseh je bil narejen varnostni pregled, je dodala. V nedeljo je namreč začel veljati zakon, ki prekinja tek rokov v sodnih, prekrškovnih in upravnih zadevah, hkrati pa prinaša ukrepe za omejevanje širjenja epidemije koronavirusa v zaporih.
12.20

Vrtovec za pospešeno izvajanje infrastrukturnih projektov

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se ob bolj praznih cestah in železnicah zaradi vpliva novega koronavirusa zavzema za pospešeno obnovo in izvajanje že sprejetih investicij. "To je velika priložnost, da se pospeši dela oz. za dela brez prometnih zamaškov," je povedal na današnji novinarski konferenci.

Logar pozval Slovence v državah EU, naj ostanejo tam, če je možno

Zunanji minister Anže Logar je pozval slovenske državljane, ki so v državah članicah EU in imajo normalne možnosti za življenje, naj ostanejo tam. V prihodnje bo namreč vračanje v domovino bistveno težje, ker bo možnosti za to vse manj, je opozoril.
12.10

V Ljutomeru šest okuženih v domu starejših občanov

V ljutomerskem domu starejših občanov so po petkovi potrditvi dveh okužb z novim koronavirusom v nedeljo zvečer potrdili štiri dodatne okužbe. Zdaj testirajo tiste, ki so bili v stiku z okuženimi, županja pa je odredila zaprtje obeh ljutomerskih parkov in javne površine pred domom. Direktor doma Tomislav Nemec je povedal, da so nove okužbe posledica širjenja virusa v hiši. Zdaj potekajo testiranja, da bi zajeli čim več ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi, je dodal.
11.10

V 24 urah 26 novih potrjenih okužb

Minister za zdravje Tomaž Gantar je povedal, da je bilo v zadnjih 24 urah 26 novih okužb. Do danes je bilo skupno opravljenih 21.349 testiranj. Od tega je skupno potrjenih 756 okužb. Trenutno je hospitaliziranih je 115 oseb, od tega 28 v enoti za intenzivno terapijo. 
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1244556367387598848{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1244552841026510848{/twitter}
Trenutno je po državi za bolnike s covid-19 na razpolago več kot 500 postelj, zmogljivosti pa lahko v poostrenih razmerah še povečujejo. Postelj za intenzivno terapijo je okoli 50 in tudi teh lahko po potrebi zagotovijo več. Poleg tega prihaja tudi dodatna oprema, vključno z respiratorji.
11.00

Kacin: Širjenje virusa po svetu skokovito narašča

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da hitrost širjenja novega koronavirusa po svetu še vedno skokovito narašča. Še zlasti je kritično stanje na drugi strani Atlantika. Poudaril je, da je svet šele na začetku pandemije. Slovenija je šele na začetku poti, ki nas vse skupaj čaka. Strogost ukrepov je odvisna od stopnje, do katere jih ljudje upoštevajo. Zahvalil se je vsem, ki pomagajo, da se zavedanje širi. 
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1244550953354907649{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1244551118132297728{/twitter}
7.00
Raziskava: Večina upošteva preventivne ukrepe
Da ukrepe za zajezitev širjenja epidemije - upoštevanje razdalje, samoizolacijo in uporabo zaščitnih sredstev - v celoti upoštevajo, je v anketi, ki jo je za Večer in Dnevnik opravila agencija Ninamedia, zatrdilo kar 86,4 odstotka vprašanih. Delež tistih, ki trdijo, da jih ne, je zanemarljiv. Več -> TUKAJ.

Širši koalicijski vrh o protikoronskem zakonu

Ministri in koalicijski poslanci bodo na današnjem srečanju v Cankarjevem domu po pričakovanjih razpravljali o obširnem interventnem zakonu za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu za ublažitev posledic epidemije novega koronavirusa. Medtem bo kolegij predsednika DZ določil časovnico izredne seje DZ, na kateri bodo sredi tedna obravnavali zakon.

V zraku bo tudi v prihodnjih dneh visoka koncentracija delcev PM10.
Andrej Petelinšek

Prepoved gibanja izven občine prebivališča

Od polnoči je z vladnim odlokom prepovedano gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča. Prepovedano je tudi gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah ter dostop na javna mesta in površine. Odlok določa nekaj izjem, med drugim za prihod na delo, opravljanje kmetijskih dejavnosti in nego družinskih članov. Več -> TUKAJ.
Odlok je vlada sprejela na nedeljski dopisni seji, njegov namen pa je zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa. Po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa je bila vlada po sončni, "turistični" soboti, v zaostrovanje omejitev gibanja "prisiljena". Več -> TUKAJ.

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta