Bitke še niti ni konec, pa se general Glanzkopf že dela pametnega generala!

Marko Crnkovič Marko Crnkovič
10.05.2020 07:00

Zasluge in priznanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanko Gruden/sta

V davnih, davnih časih - 4. marca 2020 -, ko je bil v Sloveniji potrjen prvi primer koronavirusa, sem že tri dni kašljal pa iz nosa mi je teklo in grlo me je peklo. Vročine nisem imel, sem pa zagotovo imel virozo, če ne kaj hujšega. Lahko bi bil okužil 150 ljudi. Res. Prav tisti dan sem se po enotedenski odsotnosti vrnil v domovino - v nabito polnem letalu. Iz države, kjer imajo po dveh mesecih skoraj dvakrat več mrtvih na milijon kot pri nas.
Kot po navadi sem bil en, dva, tri že zdrav in se začel čuditi, zakaj vsi paničarijo. In nisem bil edini. Tudi naš tedanji premier se je čudil, zakaj vsi paničarijo.

"Elementi kaznivega dejanja"

Vlada je skratka v sredo zapisala in objavila - in ostala živa:
"Z zavestno kršitvijo določbe člena Zakona o nalezljivih boleznih /.../ je Marjan Šarec /…/, čeprav je vedel, da lahko zaradi tega nastane škoda na zdravju ljudi kot javni dobrini in je ta škoda, kot je splošno znano glede na število obolelih in umrlih, res nastala, očitno nevestno ravnal v službi. Njegovo ravnanje oziroma opustitev dolžnega ravnanja vsebuje tako tudi elemente kaznivega dejanja po 177. členu Kazenskega zakonika."
Vlada tudi obtožuje Šarca, da je še konec februarja rekel, "da je treba ravnati odgovorno, da se ne bo zgodilo, da bodo potem stranske posledice večje, kot je nevarnost virusa" - recimo, "če bi ljudje zaradi panike začeli dvigovati prihranke z bank ali pa nenormalno kupovati zaloge, kar se sicer že dogaja" - in da "tisti, ki so pozivali k zaprtju meja, le širijo paniko".

Kriza? Kakšna kriza?

Če mislijo zapreti Šarca, pa naj iz načelnosti in solidarnosti zaprejo še mene. Pa še pol Slovenije, da bo bolj ziher. Konec februarja se je namreč tudi meni zdelo, da delajo paniko. Dva dni pred inkriminirano izjavo tedanjega premiera sem napisal: "Zaradi koronavirusa so najbolj zaskrbljeni tisti, ki so že doslej imeli najbolj negativno mnenje o vladi Marjana Šarca in najbolj pozitivno mnenje o morebitni vladi Janeza Janše. /…/ Industrija politične in preventivne panike dela na polno. /…/ Koronavirus je padel v obdobje odhajanja stare vlade in sestavljanja nove. Zato desničarji to pandemijo izkoriščajo za simboliko božjega prsta, ki žuga levi politični nomenklaturi od Šarca do Šabedra. Nekako tako, kot so puritanci videli virus HIV in aids kot simbolično kazen za dekadenten lifestyle homoseksualcev."

Kdo bo kasiral, če ne vlada

Že vse od začetka pandemije, ki je v Sloveniji posrečeno sovpadel z zamenjavo vlade, je bilo jasno, da si bo Janševa vlada pripisala zasluge za zajezitev širjenja okužbe. In le zakaj si jih ne bi? Kdorkoli bi popeljal izvoljeno ljudstvo čez Rdeče morje koronavirusa, bi si jih lahko pripisal. In to zasluženo.
Janševa vlada se je zadeve lotila odločno in učinkovito, čeprav z nekaterimi ukrepi in komunikacijsko tudi nespretno in nespametno. Če komu ni bilo kaj prav ali če mu še vedno ni, za to ni nujno kriva vlada. Vlada pač kasira večji del frustracij - tako realnih kot namišljenih -, ki so med karanteno izbruhnile na dan. Nemogoče, da ne bi izbruhnile, in nemogoče, da jih ne bi vlada pokasirala.
Sploh pa taka vlada, kot je Janševa. Ki sama prepolna frustracij vse zameri in ničesar ne pozablja, ne razume, ne odpušča. Užaljena kot Kalimero, če ji ne priznavamo zaslug, ki bi si jih sama rada pripisala. Čeprav upravičeno.

Talar pravičništva

Vseeno pa nisem pa pričakoval, da si bodo hoteli pripisati zasluge tako hitro in tako vehementno, da grejo svoje predhodnike ne več ne manj kot obtoževat nemarnosti. Konkretno Šarca. Bitke še niti ni konec, pa se general Glanzkopf že dela pametnega generala!
Upam, da ta vlada ne bo tako nora, da bo šla Šarca res ovadit, in da bo ostalo samo pri tem, da ga denuncirajo. S takšno maščevalnostjo - preoblečeno seveda v talar pravičništva - bi si zapravila še zadnje preostanke hvaležnosti, ki bi ji jih kdo še utegnil pokazati. Obenem pa bi s tem dala vedeti, da je 75 let po izvensodnih pobojih domobrancev tudi v primeru pandemije dovolj fanatična in moralistična, da bi do zadnjega groba preštevala kosti preminulih in kazala s prstom na domnevne rablje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.