(SVET) Velika Britanija v karanteni, Fed za podjetja napovedal 2000 milijard dolarjev vreden paket pomoči

STA, Gr.G., M.R.
23.03.2020 07:15

V evropskih državah so začeli klinično testirati možno zdravljenje covida-19, na Kitajskem začeli testirati cepivo proti novemu koronavirusu. V Avstriji število smrtnih žrtev covida-19 naraslo na šestnajst, v Južni Koreji najmanjše število novih okužb s koronavirusom v zadnjem mesecu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kubanski zdravniki so prišli na pomoč italijanskim kolegom
EPA

23.20
Ameriška centralna banka Fed je napovedala paket posojil za podjetja, ki je vreden kar 2000 milijard dolarjev, poroča Bloomberg. S tem je Fed prehitel demokrate in republikance, ki se v kongresu še vedno pogajajo o več tisoč milijard dolarjev vrednem paketu pomoči, namenjeni odpravi posledic gospodarskega zloma ob izbruhu novega koronavirusa. 
22.00
Britanski premier Boris Johnson je nocoj nagovoril državljane in napovedal uvedbo karantene. Britanci morajo ostati doma, ven pa se smejo odpraviti le po najnujnejših opravkih. Poleg tega, da se lahko peljejo na delovno mesto in domov, gredo lahko tudi v trgovino po hrano, enkrat dnevno se lahko izven doma rekreirajo, lahko gredo tudi v lekarno. Kršitelje bodo kaznovali, je napovedal Johnson. Na javnih prostorih se lahko zadržujeta največ dva človeka, razen, če gre za več članov istega gospodinjstva. Ti ukrepi bodo v veljavi najmanj tri tedne, je napovedal. 

21.15
V Franciji je za novim koronavirusom umrlo še 186 ljudi, skupaj pa 860. V zadnjih 24 urah pa so potrdili 3167 novih okužb z novim koronavirusom. Skupaj se je doslej v Franciji okužilo 19.856 ljudi, je sporočilo francosko ministrstvo za zdravje. Francoski premier Edouard Philippe je kasneje napovedal zaostritev pravil karantene.
V francoskih bolnišnicah je trenutno 8675 ljudi, od tega jih je 2082 na intenzivni negi. 7432 bolnikov je ozdravelo in zapustilo bolnišnico, poroča francoska televizija BFMTV.
Francoski premier je nocoj napovedal še dodatno zaostritev pravil karantene, ki bodo začela veljati v torek. Športne aktivnosti in sprehodi bodo odslej možni samo na območju enega kilometra od bivališča posameznika. Zaostrili bodo tudi kazni za tiste, ki ne bodo spoštovali pravil.
20.30
Italijanski pacient številka ena, pri katerem so okužbo z novim koronavirusom odkrili 20. februarja, je ozdravel in zapustil bolnišnico. Ljudi je pozval, naj ostanejo doma.
"Imel sem zelo veliko sreče, da so me lahko pozdravili," je 38-letni Mattia sporočil v sporočilu, ki so ga objavile oblasti v deželi Lombardija. Zdravnikom se je zahvalil, da so mu omogočili, da se lahko vrne v običajno življenje.
V Italiji je med okuženimi z novim koronavirusom 4824 zdravstvenih delavcev, kar je devet odstotkov vseh, pri katerih so v Italiji potrdili okužbo. Iz te države poročajo o dveh novih smrtnih žrtvah med zdravniki, s čimer je za covidom-19 umrlo 19 zdravnikov. Danes so sicer že drugi dan zapored zabeležili manjše število smrti.
V Italiji je v zadnjem dnevu umrl 601 človek, skupno pa je v državi število mrtvih naraslo na 6077. To je že drugi dan zapored, da so zabeležili upad smrtnih žrtev. Število potrjenih okužb pa je naraslo na 63.927, v zadnjem dnevu so potrdili 3780 okužb. Na intenzivni negi je 3204 oseb, kar je šest odstotkov okuženih. Do sedaj je ozdravelo 7432 bolnikov.
18.30
Madžarski parlament danes ne bo razpravljal o zakonodajnem predlogu za podaljšanje izrednih razmer zaradi novega koronavirusa za nedoločen čas. Predlog je naletel na številne kritike v madžarski opoziciji. 
Nasprotovanje zakonodaji so izrekli v opozicijskih strankah Momentum, Demokratična Koalicija, skrajno desnem Jobbiku in socialistih. Vodja slednjih Bertalan Toth je poudaril, da ne bodo podprli zakonodaje, ki bi "Madžarsko za nedoločen čas izpostavila Orbanovim muham".
18.10
Pandemija covida-19 se presenetljivo pospešuje, je opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je pojasnil, je minilo 67 dni do prvih 100.000 primerov, potem je minilo 11 dni do naslednjih 100.000 primerov ter le štiri dni do tretjih 100.000 primerov. Po svetu so namreč po podatkih WHO v 190 državah potrdili 332.935 okužb z novim koronavirusom in 14.510 smrti.
"Lahko spremenimo smer te pandemije," je še izpostavil in opozoril uporabo zdravil, ki jih niso testirali. Zbudila bi lahko lažno upanje in povzročila več škode kot dobrega, ko bi na primer zmanjkalo teh zdravil za zdravljenje drugih bolezni, je pojasnil.
16.55
Nemški časnik Der Spiegel poroča, da je prvi test okužbe na koronavirus pri nemški kanclerki Angeli Merkel negativen. Merklova je namreč v karanteni, saj je bila v stiku z zdravnikom, ki pri katerem je bila okužba potrjena. "V prihodnjih dneh bo opravljenih še več testiranj," je sporočil predstavnik kabineta Merklove. 

Tisti, ki ne morejo delati od doma, morajo v Grčiji imeti pri sebi potrdilo, ki ga izda delodajalec, samostojni podjetniki pa posebno izjavo.
Reuters
Reuters
EPA
EPA
Reuters
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta