Trump in Obama snela predvolilne rokavice

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
05.11.2018 17:15

Sedanji in bivši ameriški predsednik sta skušala pomagati republikancem oziroma demokratom pred današnjimi delnimi kongresnimi volitvami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obama in Trump nikdar nista skrivala antipatij. Nazadnje sta se srečala ob Trumpvi inavguraciji 20. januarja 2017.
EPA

Milijoni ameriških volivcev se danes odpravljajo na volišča v vseh zveznih državah, da bi na tako imenovanih vmesnih volitvah izbrali vseh 435 novih članov predstavniškega (spodnjega) doma ameriškega parlamenta in 35 od stotih senatorjev. Gre za volitve, v marsičem usodne za prihodnost Združenih držav Amerike; konservativni republikanci namreč obvladajo vse veje oblasti, torej imajo predsednika Donalda Trumpa, večino v obeh domovih parlamenta in pet od devetih ustavnih sodnikov. Čeprav je v ZDA vsaj na podlagi javnomnenjskih raziskav nehvaležno napovedovati volilne izide, kar se je pokazalo na zadnjih predsedniških volitvah, ko so vse ankete kazale na zmago Hillary Clinton, pa kaže, da bi lahko demokrati osvojili večino (vsaj) v predstavniškem domu.{okvircek}80503{/okvircek}
Ža tako razgreto predvolilno kampanjo, začinjeno z incidenti, kot sta bila pošiljanje pisemskih bomb Trumpovim nasprotnikom in morija v sinagogi v Pittsburghu v zvezni državi Pensilvanija, sta dokončno razburkala 44. in 45. predsednik ZDA, torej Barack Obama in Donald Trump. Medtem ko je bil Trump aktiven že zadnje tedne in pri svojih govorih v raznih zveznih državah za kuliso uporabljal kar predsedniško letalo Air Force One, se je Obama vključil bolj proti koncu. Prav Obama dobro ve, kako je izgubljati na vmesnih volitvah; leta 2010 so demokrati v času njegovega predsedovanja izgubili večino v predstavniškem domu, štiri leta kasneje pa bili potolčeni še v senatu. Retorika obeh predsednikov, ki sta v nedeljo nastopala le kakih tisoč kilometrov narazen, ne bi mogla biti bolj različna. Trump je slikal vse mogoče strahove, od tistih pred priseljenci do tega, da bodo demokrati v primeru zmage Združene države Amerike spremenili v Venezuelo, in hvalil svoje in republikanske gospodarske uspehe, Obama je spominjal na nujnost sodelovanja, sociale in zdravstvenega zavarovanja za najrevnejše, poimenovanega kar po njem.{okvircek}80504{/okvircek}
Obama je tako na primer v petek v Miamiju na Floridi pozval demokrate, naj se udeležijo volitev in republikancem odvzamejo večino v kongresu, ker je treba prebiti laži, preslišati hrup in se spomniti, kaj bi Američani pravzaprav morali biti. Trumpa je med drugim obtožil, da pred volitvami manipulira in si izmišlja grožnje migrantov, obenem pa s svojimi republikanci daje davčne olajšave bogatim in ropa reveže zdravstva. Trump mu seveda ni ostal dolžan: v Zahodni Virginiji je tako dejal, da je Obama lagal glede zdravstvene reforme, da je zapiral novinarje in uničil ekonomijo. Če bo republikancem uspelo obdržati večino vsaj v enem od domov zveznega kongresa, si bo lahko Trump upravičeno prilastil zasluge. Brez njegovih privržencev, ki mu slepo zaupajo, republikanski kongresni kandidati nimajo možnosti za zmago in to je tudi glavni razlog, da si ga nihče med njimi ne upa kritizirati ne glede na to, kaj pove ali stori. Vmesne volitve po mnenju analitikov pomenijo tudi dokončen Trumpov prevzem republikanske stranke, ki ga je začel leta 2016.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta