Trumpov tvit poskrbel za dober začetek trgovanja na borzah

STA, M.R.
12.12.2019 16:17

Tečaji delnic na newyorških borzah se v začetku današnjega trgovanja zvišujejo. Za dobro začetno vzdušje je poskrbel ameriški predsednik Donald Trump, ki je tvitnil, da so ZDA zelo blizu velikemu trgovinskemu dogovoru s Kitajsko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Melania in Donald Trump
EPA

"Zelo se bližamo velikemu dogovoru s Kitajsko. Oni ga hočejo, tako kot mi!" je na Twitterju vpil Donald Trump, ki je znan po tem, da občasno s katerim od svojih številnih tvitov vpliva na borzne trge.
{twitter}https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1205134155853574145{/twitter}
Tokratni tvit prihaja v pričakovanju nedelje, ko se izteče rok za uveljavitev novih ameriških carin na kitajski uvoz. Kitajska in ZDA so namreč s 1. septembrom uresničile zadnje odločitve o novih dodatnih carinah na izdelke v medsebojni blagovni menjavi, sta jih pa državi razdelili v dva dela. Prvi paket sta uvedli septembra, drugega pa naj bi 15. decembra, če pred tem ne bosta dosegli dogovora.
Že večkrat je bilo rečeno, da je prva faza dogovora tik pred vrati, a je vsakič potem kakšna izjava ameriškega predsednika oz. dejanje ene ali druge strani to negiralo.
Industrijski indeks Dow Jones po nekaj manj kot pol ure pridobiva 0,69 odstotka, širši indeks S&P 500 pa po 15 minutah 0,47 odstotka. Tehnološki indeks Nasdaq raste za 0,61 odstotka.
Rastejo tudi tečaji v Evropi, kjer so vlagatelji pozorno spremljali tudi sejo sveta Evropske centralne banke (ECB). Ta ostaja pri ekspanzivni denarni politiki, ki bo takšna ostala še kar nekaj časa. Je pa nova predsednica ECB Christine Lagarde, ki je kljub kritikam stopila v bran dosedanjim ukrepom centralne banke, po seji med drugim povedala, da se kažejo prvi znaki stabilizacije gospodarskega umirjanja in popuščanja negativnih tveganj.
Frankfurtski indeks DAX je pred 15 minutami pridobival 0,43 odstotka, pariški CAC 40 0,33 odstotka in londonski FTSE 100 na dan britanskih parlamentarnih volitev, ki bodo močno narekovale usodo izstopanja Združenega kraljestva iz EU, 0,70 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta