Tudi Nemčija bo ukinila brezplačne teste

10.08.2021 20:30
Odhajajoča kanclerka Angela Merkel je z voditelji zveznih dežel v Berlinu razpravljala o novih proticovidnih ukrepih v Nemčiji, medtem Danska spričo visoke precepljenosti prebivalstva protipandemične ukrepe opušča
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kanclerka Angela Merkel z voditelji zveznih nemških dežel na sedežu vlade v Berlinu Foto: EPA
Christian Mang/Pool

Nemška kanclerka Angela Merkel iz konservativne Krščansko-demokratske unije (CDU) je včeraj z voditelji 16 zveznih dežel razpravljala o proticovidnih ukrepih v državi. Njena vlada in dežele so se dogovorile, da bodo 11. oktobra ukinile brezplačne hitre teste na novi koronavirus, poroča slovenska tiskovna agencija STA. Izjema bo veljala zgolj za tiste, ki se ne smejo cepiti ali pa za njih ne velja priporočilo, naj se cepijo. Med njimi bodo nosečnice in mlajši od 18 let, so včeraj popoldne priobčili v poročilih Tagesschau nemške javne televizije ARD.

​Revni bodo prizadeti

Merklova je ob tem vse Nemce pozvala, da če le imajo možnost, naj se cepijo. Na tiskovni konferenci je po sestanku poudarila, da je na voljo dovolj cepiva, državljani pa naj to izkoristijo. To je po njenem prepričanju prispevek skupnosti, je zapisala nemška tiskovna agencija DPA. Kanclerka in ministrski predsedniki dežel so k sodelovanju povabili tudi delodajalce, da naj podprejo svoje zaposlene, ki se želijo cepiti. Za uvedbo plačljivih testiranj pa so se dogovorili, ker se je do sedaj že vsak prebivalec imel možnost cepiti, država oziroma davkoplačevalci pa ne morejo trajno nositi bremena stroškov vseh testiranj, je še poročal portal informativne oddaje Tagesschau.

Odpravo brezplačnih testiranj je že pred tem predlagal minister za zdravje Jens Spahn (CDU). Do načrta so kritični v socialnih združenjih, saj da bo to najbolj prizadelo revnejša gospodinjstva, ki bodo odrezana od javnega življenja. Merklova in voditelji zveznih dežel so se strinjali tudi o drugih omejitvenih ukrepih za prihajajočo jesen in zimo. Med drugim so podprli predlog o omejitvah za necepljene. Že ta mesec bodo dostop do večine storitev dovolili le cepljenim, prebolelim ali testiranim osebam, kar pomeni pravilo PCT. To bo med drugim veljalo za obiskovalce v bolnišnicah in domovih starejših, pa za fitnese, frizerske salone in notranje prostore restavracij. V primeru nizke incidence okužb bi sicer dežele to pravilo smele odpraviti.

Laschet gleda na volitve

Nesojeni naslednik Merklove na kanclerskem mestu po zveznih parlamentarnih volitvah 26. septembra letos Armin Laschet (CDU) je še pred sestankom vlade z deželami v Berlinu v skupščini Porenja-Vestfalije po poročanju britanske tiskovne agencije Reuters dejal, da mora Nemčija "nujno povečati testiranje in pospešiti cepljenje, da bi se jeseni zavoljo hitrejšega širjenja delta različice novega koronavirusa izognila vnovičnemu zaprtju javnega življenja". Kot še poroča Reuters, se želi Laschet temu scenariju pred volitvami "obupano ogniti". Kajti njegov socialdemokratski protikandidat, od včeraj tudi uradno, za kanclersko mesto po Merklovi, ki ne bo več kandidirala, podkancler Olaf Scholz po javnomnenjskih anketah pred njim prepričljivo vodi. Po meritvah uglednega nemškega inštituta Insa izpred treh dni naj bi imel Scholz ta teden 27-odstotno podporo, Laschet pa le 14-odstotno. Kandidatka Zelenih za kanclerko Annalena Baerbock je pri 13 odstotkih.

V Nemčiji je v celoti cepljenih okoli 55 odstotkov prebivalstva. Za učinkovito omejitev širjenja novega koronavirusa bi moral biti ta delež skoraj 80 odstotkov, še piše DPA.

​Danci drugače

​Medtem se Danska pandemije loteva drugače. Že junija letos so se odrekli maskam povsod, razen pri javnem prevozu. Sredi junija je bilo deloma konec tudi preverjanja PCT-pogoja. Danska je tedaj naredila tudi jasen program, kako bodo do 1. oktobra padle vse korona omejitve. Nikjer več ne bo ne mask, ne preverjanja PCT-pogoja, tudi ne obveznega testiranja. Danska ima torej svoj dan osvoboditve od korone določen za 1. oktober, ki pa ga je Velika Britanija imela že 19. julija. Že 1. septembra Danska načrtuje še nekaj dodatnih sprostitev. Konec bo omejitev pri nočnem življenju, alkohol se bo spet lahko prodajal brez omejitev, odprle se bodo diskoteke. Pri obisku restavracij, festivalov in podobnega ne bo več preverjanja PCT-pogoja.

Do konca julija je imela Danska polno cepljenih 60 odstotkov prebivalcev nad 16 let. Potem so odprli cepljenje tudi za otroke od 12 let. Danes ima pocepljenih 60 odstotkov vsega prebivalstva, 74 odstotkov pa jih cepljenih enkrat.

Slovenija zelo zaostaja za temi rezultati: polno cepljene imamo pri 40 odstotkov populacije, enkrat cepljenih pa je le 45 odstotkov ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta