Turizem po tajsko: Varni in zapečateni

ZUR
26.08.2020 05:00

Tuji turisti bodo lahko od oktobra spet potovali na Tajsko, a tam bodo morali ostati dlje in pod strožjimi pogoji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plaže na Phuketu (še) samevajo.
Reuters

Končno se je prižgal žarek upanja za turiste, ki bi radi naslednje zimske počitnice preživeli na Tajskem, vendar le pod pogojem, da bodo v tej državi pripravljeni preživeti več tednov, in to le na določenih območjih. Tajski minister za turizem Phiphat Ratchakitprakarn je namreč na javnem forumu konec preteklega tedna izjavil, da namerava Tajska znova dovoliti vstop tujim turistom, in sicer v skladu s programom, poimenovanim Safe and Sealed (Varni in zapečateni). "Premierja sem prosil za odobritev, da s 1. oktobrom znova dovolimo vstop turistom. Prosil sem tudi, daj bi ta pilotni projekt izvedli na Phuketu, in sem za to že prejel prejel dovoljenje Centra za upravljanje gospodarske situacije,“ je sporočil Phiphat Ratchakitprakarn. Če se bo program izkazal za uspešnega, ga bodo začeli uresničevati tudi na drugih destinacijah.
Na začetku bodo lahko turisti z letali pristajali samo na Phuketu, največjem tajskem otoku, in bodo morali na izbrani destinaciji najprej za 14 dni v karanteno. Phiphat navaja plažo Patong kot primer območja, kjer bi to lahko delovalo. Tam bi lahko uredili posebne kilometer dolge cone s tremi ali štirimi letovišči, kjer bi lahko turisti med karanteno preživljali čas na plaži, pri čemer seveda tega območja ne bi smeli zapuščati. Turisti bi morali na začetku in tudi na koncu karantene opraviti test za novi koronavirus, šele potem bi lahko odpotovali na otok. Toda minister opozarja, da bodo morali turisti, ki bodo hoteli v času letovanja zapustiti Phuket, v karanteni ostati še dodatnih sedem dni in po koncu te 21-dnevne karantene opraviti še tretji test za koronavirus. Tudi hotelsko osebje teh con ne bo smelo zapustiti, ne da bi pred tem odšlo v karanteno. Hkrati jih bodo redno testirali, da bi preprečili širjenje virusa. Yuthasak Supasorn, šef tajskega direktorata za turizem, je za televizijo CNN povedal, da je tajska vlada omenjene načrte že odobrila in da morajo zdaj le še sprožiti javno razpravo ter pridobiti dovoljenje lokalnih prebivalcev. To naj bi se zgodilo na začetku septembra.
Tajsko je pandemija covida-19 precej prizadela, podobno kot druge države, ki so odvisne od turizma. Po navedbah Svetovne banke tajski turizem v normalnih razmerah neposredno ustvari 15 odstotkov tajskega BDP. V državi so prepovedani vsi mednarodni komercialni poleti razen repatriacijskih. Tajci in vsi drugi prebivalci, ki se s temi leti vrnejo v državo, morajo za 14 dni v karanteno. Tajski turizem trenutno rešujejo domači turisti.
Tajska že več kot tri mesece ni poročala o novih primerih lokalnega prenosa okužbe, kar pri domačih turistih zbuja občutek varnosti, na podlagi katerega se ob koncih tedna radi odpravijo na kratke počitnice. Toda za destinacije, kot sta otoka Phuket in Koh Samui, do katerih se iz Bangkoka ni mogoče pripeljati z avtom ali vlakom, utegne biti odsotnost tujih turistov usodna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta