Ukrajina pozvala, naj Rusijo izključijo iz Združenih narodov

STA, tuje agencije, Va
26.12.2022 15:19

V Kijevu pravijo tudi, da Ruska federacija nezakonito zaseda mesto nekdanje Sovjetske zveze v Varnostnem svetu OZN.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Božič v Ukrajini, po desetih mesecih vojne. 
Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin želi do konca leta govoriti s kitajskim kolegom Xi Jinpingom, je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Dejansko se tak stik pripravlja," je po poročanju tiskovne agencije Interfax potrdil Peskov, ni pa želel razkriti, ali bo šlo za telefonski pogovor ali za osebno srečanje.Pri tem je poudaril, da Putin ne išče stika z Zahodom, ter zanikal, da bi bil v prihodnjih dneh načrtovan telefonski pogovor s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Za dobre želje Bidnu ni pravi čas 

Putin prav tako ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu ne namerava zaželeti srečnega novega leta, ker trenutna raven odnosov med Moskvo in Washingtonom ne predvideva časa za čestitke, je dejal Peskov. "Ne zdaj. Zdaj smo tako globoko v medsebojni sovražnosti, da verjetno ni čas za dobre želje," je Peskov dejal novinarjem v odgovoru na vprašanje ruske tiskovne agencije Tass. Ob tem pa tiskovni predstavnik Kremlja ni odgovoril na vprašanje, ali bo ruski voditelj zaželel srečno novo leto kateremu od voditeljem drugih držav, ki jih je Rusija označila za sovražne. "Tega ne morem zagotovo reči," je odgovoril. Peskov je pojasnil, da bodo v Kremlju kot običajno pripravili seznam tistih, ki jim bo Putin zaželel vse dobro.

Vladimir Putin
EPA

Xi in Putin sta se nazadnje osebno srečala septembra ob robu vrha voditeljev Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) v Uzbekistanu. Kitajski voditelj je prejšnji teden v Pekingu sprejel tudi Putinovega predhodnika Dmitrija Medvedjeva. Kitajska se je uradno zavzela za diplomatsko rešitev vojne v Ukrajini, vendar je ni obsodila ali se pridružila sankcijam Zahoda proti Rusiji.

Kijev: Imamo zelo preprosto vprašanje ...

Ukrajina je v ponedeljek pozvala k izključitvi Rusije iz Združenih narodov. "Ukrajina poziva države članice ZN, naj Ruski federaciji odvzamejo status stalne članice Varnostnega sveta ZN in jo izključijo iz ZN," je v izjavi na spletni strani zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Rusija lahko sicer kot ena od petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN vloži veto na sprejetje vsake resolucije.

Kijev je poziv o izključitvi Rusije iz ZN objavil deset mesecev po začetku ruske invazije na Ukrajino. Poziv je v nedeljo napovedal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. "Jutri bomo uradno izrazili svoje stališče. Imamo zelo preprosto vprašanje: ali ima Rusija pravico ostati stalna članica Varnostnega sveta ZN in sploh biti v Združenih narodih," je dejal Kuleba.

V pozivu med drugim ukrajinsko zunanje ministrstvo navaja, da Ruska federacija nikoli ni opravila pravnega postopka za sprejem v članstvo ZN in zato nezakonito zaseda mesto nekdanje Sovjetske zveze v Varnostnem svetu ZN.

V Kijevu tudi opozarjajo, da so dejanja Rusije v nasprotju s pojmom miroljubne države. "Tri desetletja njene nezakonite prisotnosti v ZN so zaznamovale vojne in zasegi ozemelj drugih držav, nasilno spreminjanje mednarodno priznanih meja ter poskusi zadovoljevanja njenih invazivnih in neoimperialnih ambicij," so med drugim zapisali.

Kot med drugim še navajajo, Ukrajina trpi zaradi obsežne invazije Ruske federacije. Poskus Rusije, da bi z grožnjo ali uporabo sile priključila avtonomno republiko Krim in mesto Sevastopol ter ukrajinske regije Doneck, Zaporožje, Lugansk in Herson, ter poznejši vojaški nadzor in začasna okupacija teh ozemelj pomenijo kršitev suverenosti, ozemeljske celovitosti in politične neodvisnosti Ukrajine ter splošno priznanih načel in norm mednarodnega prava, poudarjajo v izjavi.

V napadu brezpilotnega letala na vojaško letališče na jugu Rusije trije mrtvi

V napadu ukrajinskega brezpilotnega letala na vojaško letališče Engels na jugu Rusije, več sto kilometrov od meje z Ukrajino, so danes po navedbah ruskih virov umrli trije ruski vojaki, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Rusija je sporočila, da so napad odbili, in obsodila ukrajinske napade na svoje ozemlje.

Ruska zračna obramba je sestrelila ukrajinsko brezpilotno letalo, ki se je približalo letalskemu oporišču Engels, pri tem pa so po navedbah ruskih virov umrli trije vojaki, ki so jih zadele razbitine, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Še štiri osebe so bile poškodovane. Letalska tehnologija ni bila poškodovana, je poudarilo obrambno ministrstvo.

Ruska varnostno-obveščevalna služba FSB pa je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočila, da je pri prehodu ukrajinsko-ruske meje v regiji Brijansk ubila štiri domnevne ukrajinske saboterje, ki so bili oboroženi z nemškim orožjem in improviziranimi eksplozivnimi sredstvi. Kijev se na očitke še ni odzval.

V Engelsu so nameščeni strateški bombniki, s katerimi Rusija uničuje ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Mesto ob reki Volgi je od ukrajinske meje oddaljeno več kot 500 kilometrov.

To je bil drugi napad na oporišče Engels ta mesec. V začetku decembra sta bili po navedbah ruskih virov v napadu poškodovani dve letali. Tarča napadov je bilo tudi vojaško letališče v Rjazanu, 200 kilometrov jugovzhodno od Moskve. Napadi naj bi bili odgovor na rusko raketiranje strateške infrastrukture.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta