Umrla je ikona boja proti apartheidu

(zur)
26.12.2021 17:39

Anglikanski nadškof Desmond Tutu je bil ob Nelsonu Mandeli eden najbolj znanih južnoafriških borcev proti rasnemu razlikovanju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ljudje k Tutujevi katedrali v Cape Townu prinašajo cvetje. Foto: REUTERS

Mike Hutchings

V Južni Afriki je umrla ikona boja proti proti apartheidu, nadškof Desmond Tutu, je danes sporočil južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa. Tutu, ki je prejel tudi Nobelovo nagrado za mir, je bil star 90 let.

Mavrično ljudstvo Južne Afrike

"Smrt zaslužnega nadškofa Desmonda Tutuja je novo poglavje v poslavljanju od generacije izjemnih Južnoafričanov, ki so nam zapustili svobodno Južno Afriko," je sporočil Ramaphosa. Tutuja je označil za "domoljuba brez primere". Izpostavil je njegovo sočutje do tistih, ki so trpeli zaradi represije, nepravičnosti in nasilja v času apartheida, in vseh zatiranih po svetu.

Tutu je ob Nelsonu Mandeli veljal za enega najbolj znamenitih južnoafriških borcev proti apartheidu. Leta 1984 je prejel Nobelovo nagrado za mir. Rodil se je 7. oktobra 1931 v mestecu Klerksdorp zahodno od Johannesburga. Sprva je šel po stopinjah očeta in se šolal za učitelja, a je zaradi nepravičnega šolskega sistema za temnopolte otroke postal duhovnik. V duhovnika je bil posvečen pri svojih 30-ih, leta 1986 je postal prvi temnopolti anglikanski nadškof Cape Towna. Zavzemal se je za mednarodne sankcije proti apartheidu pa tudi za človekove pravice na globalni ravni. Bil je za pravico do evtanazije in za pravice istospolnih, zaradi česar se mnogi z njim niso strinjali.

Tutu je močno verjel v spravo med temnopoltimi in belci v Južni Afriki. "Sem v oblakih. Kot bi bil zaljubljen. Južnoafričani bomo mavrično ljudstvo sveta," je povedal leta 1994, ko je padel apartheid. Vendar pa kasneje z razvojem države ni bil zadovoljen. Kritičen je bil tudi do svojega tesnega prijatelja Mandele, ki je leta 1994 postal predsednik Južne Afrike, in njegove stranke Afriški nacionalni kongres. Proti neenakostim se je boril tudi po padcu apartheida. Med letoma 1996 in 1998 je vodil Komisijo za resnico in spravo, ki je osvetlila grozote iz obdobja apartheida. Leta 1997 so mu diagnosticirali raka na prostati. Bil je poročen in je imel štiri otroke.

Duhovno vodstvo in nagajiv humor

Tutuja so se spomnili številni tuji voditelji, ne le kot velikega borca proti apartheidu, pač pa tudi kot izjemnega človeka z moralno instanco, ki jo je krasil izjemen smisel za humor. Britanski premier Boris Johnson je dejal, da je ob njegovi smrti "globoko užaloščen". Tutu je zanj "ključna osebnost v boju proti apartheidu in v prizadevanjih za izgradnjo nove Južne Afrike". Spominjali se ga bomo po "duhovnem vodstvu in neustavljivo dobrem humorju", je poudaril.

Boj Tutuja "za končanje apartheida in za spravo v Južni Afriki bo ostal v našem spominu", je sporočil francoski predsednik Emmanuel Macron. Nobelov nagrajenec Tutu je svoje življenje posvetil človekovim pravicam in enakosti narodov, je dodal Macron. Žalost je izrazil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel: "Človek, ki je posvetil svoje življenje svobodi z globoko zavezo človeškemu dostojanstvu. Velikan, ki se je postavil proti apartheidu. Zelo te bomo pogrešali." Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je Tutuja označil za "velikana v boju proti apartheidu, pravi navdih". Velikemu borcu proti apartheidu in nepravičnosti se je poklonil avstrijski kancler Karl Nehammer: "Tutu je bil moralna instanca, njegova smrt je boleča izguba. Njegova prizadevanja, njegova beseda in dejanja bodo ostali nepozabni."

Papež Frančišek je ob smrti nadškofa Tutuja izrazil veliko žalost in iskreno sožalje družini in bližnjim. V sožalni brzojavki je dejal, da se je Tutu ob služenju evangeliju zavzemal za rasno enakost in spravo. Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je menil, da je Tutu "navdihnil generacije afriških voditeljev, ki so sprejeli njegov nenasilni pristop v osvobodilnem boju".

Odzvale so se številne mednarodne nevladne organizacije. Fundacija Nelsona Mandele je Tutuja označila kot izjemnega človeka, misleca, vodjo in "pastirja". Mary Robinson, predsedujoča organizacije The Elders (Starejši), mednarodne skupine voditeljev za mir in človekove pravice, je sporočila, da so vsi globoko prizadeti ob izgubi enega od ustanovnih članov skupine: "Izgubili smo dragega prijatelja, čigar nalezljiv smeh in nagajiv smisel za humor sta nas vse navdušila in očarala".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta