Ustanovitelj Magne na stara leta goji govedo in toži lastno hčer

Urban Červek Urban Červek
16.02.2019 11:07

Franka Stronacha, kanadskega poslovneža avstrijskega rodu, zadnja leta bolj kot avtomobilska industrija zanimata reja plemenitih konj in pridelava govedine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Frank Stronach je velik ljubitelj plemenskih konj. 
EPA

Medtem ko v Sloveniji Magna časopisne strani polni zaradi težav pri zagonu proizvodnje v Hočah pri Mariboru, se avstrijski mediji bolj ukvarjajo z njenim ustanoviteljem, 86-letnim milijarderjem Frankom Stronachom in njegovo hčerko Belindo Stronach. Oktobra lani je Frank Stronach namreč na sodišču v kanadskem Ontariu vložil tožbo zoper hčer Belindo, njena otroka (svoja vnuka) in več drugih oseb, s katero zahteva več kot 500 milijonov kanadskih dolarjev (približno 335 milijonov evrov) odškodnine.

Oče in hči, Belinda Stronach, v času, ko sta še dobro sodelovala 
EPA

Kot vajenec se je izučil za poklic orodjarja

Kmalu se je Stronach naveličal politike, po nekaj mesecih se je odpovedal svojemu poslanskemu mestu (na katerem ga je nadomestila nekdanja avstrijska mis sveta Ulla Weigerstorfer), že pred predčasnimi volitvami jeseni leta 2017 pa je stranko razpustil. Stronachova stranka se je zavzemala za ukinitev evra (ne pa tudi za izstop Avstrije iz EU), znižanje davkov (za tako imenovano enotno davčno stopnjo, ki je bila nekoč priljubljena tudi pri slovenski desnici) in zmanjšanje birokracije.
Frank Stronach se je rodil leta 1932 kot Franz Strohsack v kraju Kleinsemmering na avstrijskem Štajerskem v delavski družini. Njegovo otroštvo je zaznamovalo pomanjkanje ob veliki depresiji pred drugo svetovno vojno in med njo. Pri 14 letih je pustil šolo in se kot vajenec izučil za orodjarja. Po enem letu življenja v Švici, kjer je igral nogomet za FC Helvetia iz Berna, je leta 1954 - po lastnih besedah z 200 dolarji v žepu - emigriral v Kanado, najprej v Quebec, nato se je preselil v Ontario. Poročen je z Elfriede Sallmutter, prav tako Avstrijko, s katero imata dva otroka; omenjeno hčer Belindo, poslov- no žensko in nekdanjo političarko, in sina Andrewa, ki se - kot oče - ukvarja z vzrejo tekmovalnih konj.

Prestižne konjske dirke v ZDA

Revija Forbes Stronachovo premoženje ocenjuje na 1,5 milijarde dolarjev, kar ga uvršča na 1561. mesto najpremožnejših ljudi na svetu in med 30 najpremožnejših Kanadčanov. Frank Stronach se je sicer pred leti umaknil iz vodstva Magne in leta 2013 prodal delnice v podjetju, da bi se posvetil drugim poslom, predvsem reji dirkalnih konj in vzreji govedi za meso.
In tukaj je razlog za spor s hčerko in njeno družino. Belinda Stronach je bila dolgoletna direktorica podjetja Magna International, ki ga je zasnoval njen oče, poleg tega pa tudi uspešna političarka v Kanadi, kjer je bila tako poslanka kot (kratek čas) ministrica v zvezni vladi. Po umiku družine Stronach iz Magne je z očetom zasnovala krovno podjetje The Stronach Group, ki ima v lasti ali solasti več kot 250 podjetij in se prvenstveno ukvarja z vzrejo angleških polnokrvnih konj na več posestvih v ZDA in s prirejanjem tekmovanj v konjskih dirkah ter organiziranjem stav. Oče sedaj hčerki, ki je predsednica družinskega podjetja The Stronach Group, očita, da naj bi slabo vodila posle in ravnala razsipno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta