V Avstriji nadaljujejo cepljenje s cepivom AstraZenece. Prijavljenih 48 smrti po različnih cepivih, a zakaj so te osebe umrle?

VČ, STA
16.03.2021 18:20
Do zdaj v državi niso potrdili niti ene povezave smrti in cepljenja proti covidu-19, je sporočil avstrijski urad za varnost zdravstvenega sistema (BASG).
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cepljenje z astrazeneco danes v Beogradu. Fotografija je ilustrativna. 
Reuters

Avstrija od torka nadaljuje prekinjeno cepljenje s cepivom AstraZenece, so sporočili na Dunaju - vsaj do četrtka, ko bo znana odločitev Evropske agencije za zdravila (Ema) na to temo, je povedal avstrijski zdravstveni minister Rudolf Anschober.  

Oblastem je do zdaj znanih 48 smrtnih primerov takoj po cepljenju proti koronavirusu. 46 s cepivom Biontech/Pfizer ter po eden po cepljenju s cepivom Moderne in AstraZenece, piše v poročilu BASG.

Pri treh bolnikih, ki so umrli, je bila povezava cepljenja s smrtjo izključena. V 16 primerih so ugotovili, da je bilo cepljenje opravljeno, ko je tekla še inkubacijska doba za okužbo, in nazadnje so bolniki od koronavirusa umrli. Za 21 smrti pa uradno poročilo navaja, da so bile vzrok smrti covidu pridružene bolezni.   

"V primeru 49-letne pacientke, ki je po cepljenju s cepivom AstraZenece umrla za posledicami tromboze, ni vzročne povezave s cepljenjem," je objavil avstrijski urad. Preiskavo nadaljujejo, da bi lahko povezavo dokončno izključili. 

112 cepljenih je moralo zaradi stranskih učinkov cepljenja na zdravljenje v bolnišnico: 66 jih je prejelo cepivo Pfizerja, 41 cepivo AstraZenece in pet cepivo Moderne. Vsi so že ozdravljeni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta