V Benetke kmalu le še z vstopnino

DR
24.04.2022 17:12

Vstopnino bodo morali plačati le dnevni obiskovalci, ker med obiskom v lokalnih trgovinah menda zapravijo manj denarja, ob tem pa za seboj pustijo ogromno smeti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trg sv. Marka je poln turistov in golobov. Morda bo s turisti v prihodnje nekoliko drugače.
Reuters

Benetke, ena najbolj obleganih turističnih destinacij na svetu, so v preteklosti zaznamovale neskončno dolge vrste in nepopisna gneča pred najbolj priljubljenimi znamenitostmi. Ponudniki nastanitev v okviru podjetja Airbnb, ki so se razmnožili kot gobe po dežju, so z nizkimi cenami pregnali domačine.

Lokalne oblasti so kar nekaj časa iskale načine, na katere bi lahko prevzele nadzor nad stvarmi. Njihova prizadevanja je nato pospešila še grožnja Unesca, da bo mestu odvzel status svetovne kulturne dediščine. Nato so končno našle rešitev. Benetke bodo postale prvo mesto na svetu, ki bo dnevnim obiskovalcem zaračunavalo vstopnino. To bo počelo preko posebnega rezervacijskega sistema. V mesto bodo lahko po novem vstopali le tisti obiskovalci, ki bodo opravili rezervacijo in plačali vstopnino. Svoj načrt so lokalne oblasti predstavile že pred pandemijo covida-19, nato so njegovo uresničitev preložile, saj se je mesto v času pandemije soočalo z obratno težavo, in sicer s pomanjkanjem turistov ter posledično z velikim izpadom prihodkov. Velikonočni konec tedna pa je mesto s 50 tisoč prebivalci znova preplavila množica turistov - po podatkih urada za nadzor števila obiskovalcev naj bi jih bilo v soboto 120 tisoč, v nedeljo pa je njihovo število naraslo na 158 tisoč – zato je beneški župan Luigi Brugnaro razglasil uvedbo rezervacijskega sistema.

Simone Venturini, za turizem pristojni mestni svetnik, je za televizijo Rai povedal, da bo čez nekaj tednov mesto zagnalo portal za preproste in hitre spletne rezervacije. "Od tega poletja bo mogoče rezervirati enodnevni obisk v Benetkah na katerikoli dan po 1. januarju 2023, za katerega bo treba plačati vstopnino," je dejal Venturini in dodal, da je pandemija mestne oblasti prisilila k razmisleku. "Zaradi covida-19 smo spoznali, da razmere, kakršne so v mestu vladale pred pandemijo, niso več sprejemljive, zato smo spremenili svojo miselnost, zmanjšala se je naša toleranca do množic." Rezervacijski sistem bodo sicer testno zagnali že letos, njegova uporaba pa bo prostovoljna. Obiskovalce bodo k njegovi uporabi spodbudili z raznimi ugodnostmi, kot je denimo pravica do preskoka čakalne vrste za ogled znamenitosti in muzejev. Venturini pojasnjuje, da bodo po zaslugi tega sistema vedno vedeli, koliko obiskovalcev lahko kateri dan pričakujejo v mestu, čemur bodo nato prilagodili vse storitve.

Ob zelo prometnih dneh na sredstvih javnega prevoza spet vlada velika gneča. Lani so morali zaposliti oborožene varnostnike, ki so vzdrževali red na pontonih prenatrpanih trajektov. Na portalu bodo tudi opozarjali, da določeni dnevi niso primerni za obisk, zato naj obiskovalci raje izberejo kak drug dan. "Zapisali bomo: Dragi obiskovalec, odsvetujemo ti, da Benetke obiščeš ta in ta dan, ker je tedaj ta in ta praznik, ko že tako pričakujemo velik obisk, zato tvoja izkušnja morda ne bo tako prijetna, kot bi bila, če bi nas obiskal kak teden pozneje," je še pojasnil Venturini.

Za obisk Benetk bo od januarja prihodnje leto torej treba plačati vstopnino. Ta bo ob manj obremenjenih dnevih znašala tri evre, ob bolj obleganih pa deset. Vstopnino bodo morali plačati le dnevni obiskovalci, ker med obiskom v lokalnih trgovinah menda zapravijo manj denarja, ob tem pa ko za seboj pustijo ogromno smeti. Turistom, ki bodo v mestu tudi prenočili, vstopnine ne bo treba plačati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta