V Dohi naj bi se nadaljevala pogajanja za prekinitev ognja v Gazi

STA
15.08.2024 07:15

Hamas je v sredo sporočil, da ne namerava sodelovati v novem krogu pogajanj, češ da bi ta Izraelu omogočila postavljanje novih pogojev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V Dohi naj bi se danes nadaljevala pogajanja za prekinitev ognja v Gazi, na katerih najverjetneje ne bo predstavnikov Hamasa. Pogajanja so v veliki meri zastala, uboj političnega vodje Hamasa v Teheranu pa je še dodatno zaostril razmere v regiji. Posredniki upajo, da bodo pogajanja in morebitna sklenitev dogovora odvrnili Iran od napada na Izrael.

Pogajanj v Dohi naj bi se udeležili vodja ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns, katarski premier Mohamed bin Abdulrahman, vodja egiptovske obveščevalne službe Abas Kamel in štiričlanska izraelska delegacija, v kateri bosta tudi vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea in vodja varnostne službe Šin Bet Ronen Bar.

Hamas je v sredo sporočil, da ne namerava sodelovati v novem krogu pogajanj, češ da bi ta Izraelu omogočila postavljanje novih pogojev in nadaljevanje napadov. Hamas kljub temu po lastnih navedbah ostaja zavezan načrtu o prekinitvi ognja, ki temelji na predlogih predsednika ZDA Joeja Bidna.

Ta je namreč maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo skoraj popolnoma uničene enklave.

Intenzivna prizadevanja za obnovitev pogajanj je sprožila zaostritev razmer na Bližnjem vzhodu po uboju političnega vodje Hamasa Ismaila Hanije in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra. Iran, ki za uboj Hanije krivi Izrael, je napovedal odziv. Kot je sicer v sredo povedal visoki iranski uradnik, bi odziv Teherana lahko preprečil le dogovor o prekinitvi ognja v Gazi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta