V enem dnevu 95 novih primerov covida 19 na Hrvaškem, eden naj bi bil uvožen iz Slovenije

VČ, STA
25.06.2020 12:03
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Novih 95 primerov okužbe s koronavirusom na Hrvaškem v zadnjih 24 urah, to je uradna številka, sporočili so jo v četrtek popoldne. To je drugi največji dnevni skok števila okužb na Hrvaškem od začetka epidemije.
Največ novih obolelih, 40, je na območju Osijeka, med drugim upokojeni nadškof Marin Srakić in 36 nun iz samostana v Đakovu, v Zagrebu je novih primerov 25, v Zadru 5, med njimi je hrvaška državljanka, ki naj bi se bila vrnila iz Slovenije. Nihče od novih obolelih v Zadru naj ne bi bil povezan s teniškim turnirjem med vikendom, ki je postal eno od žarišč koronavirusa pri sosedih.
Od 25 novih okuženih v Zagrebu in okolici jih je 20 iz psihiatrične bolnišnice Sveti Ivan. Pozitivni so štirje zaposleni in 16 pacientov, vsi imajo milejše simptome, so potrdili v bolnišnici. Dve okužbi so potrdili tudi v istrski županiji. 
Državni sekretar na hrvaškem ministrstvu za zdravstvo Tomislav Dulibić je na današnji seji vlade povedal, da je na Hrvaškem trenutno 136 okuženih. Danes pa pričakujejo novo povišanje.
Na Hrvaškem so od 18. junija zabeležili več kot 100 novih okužb. Večinoma je šlo za "uvoz" novega koronavirusa iz Bosne in Hercegovine ter Srbije. Zato so opolnoči znova uvedli obvezno 14-dnevno karanteno ali samoizolacijo za vse potnike, ki želijo vstopiti na Hrvaško iz BiH, Kosova, Severne Makedonije in Srbije. Ukrep ne velja za potnike v tranzitu. Hrvati ocenjujejo, da bo ta ukrep, ki ga imajo za upravičenega, škodil hrvaškem turizmu, ki računa tudi na turiste iz BiH in Srbije. Obenem pa menijo, da bodo na ta način zaščitili turistično sezono za turiste iz drugih evropskih držav. V turističnih agencijah pa pričakujejo, da ukrep za potnike iz omenjenih štirih držav ne bo veljaven čez celotno poletje.
Od polnoči so na Hrvaškem uvedli tudi obvezno uporabo zaščitnih mask v javnem prevozu. Vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić je napovedala možnost, da bodo kaznovali neodgovorne, ki ne bodo spoštovali določil o obvezni uporabi maske v javnem prevozu. Med drugim je napovedala, da bodo uveljavili omejitve za vstop potnikov tudi iz nekaterih drugih evropskih držav, za katere bodo ugotovili, da so prispevale k večjem številu okužb s koronavirusom na Hrvaškem. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta