V EU ob začetku volitev porast širjenja dezinformacij: Med temami izstopajo migracije, pravice skupnosti LGBTIQ+ ...

STA, A.L.
05.06.2024 18:26

V EU ob začetku evropskih volitev, ki bodo potekale od četrtka do nedelje, opažajo porast dezinformacijskih kampanj in tujega vmešavanja, vendar pa ta ni ogromen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V EU bo od četrtka do nedelje okoli 370 milijonov volilnih upravičencev izbiralo 720 poslancev desetega sklica Evropskega parlamenta.
Andrej Petelinšek

Kot navajajo viri pri EU, med temami izstopajo migracije, vojna v Ukrajini, pa tudi pravice skupnosti LGBTIQ+. Obenem zagotavljajo, da je unija dobro pripravljena na odzivanje.

"Da, opažamo nekoliko več dezinformacij in manipuliranja z informacijami, vendar pa kvantitativno ne moremo govoriti o eksploziji tega," je dan pred začetkom volitev v Evropski parlament povedal eden od virov pri EU.

Pojasnil je, da je sicer običajno aktivnost tujih akterjev, med katerimi trenutno najbolj izstopa Rusija, največja v obdobju tri dni pred začetkom volitev. Približno toliko časa je še do nedelje, ko bo na volišča odšla velika večina državljanov EU.

Po njegovih besedah ni nujno, da v tem času sprožijo obsežno kampanjo, ampak gre bolj za stalno širjenje omrežij skozi daljše obdobje pred volitvami. Pogosto njihov obseg ostane pod določeno mejo, da denimo niti mediji ne poročajo o njih. Vendar pa če različne kampanje seštejemo, predstavljajo grožnjo.

EU in njene države članice ustrezno pripravljene na odzivanje

Obenem opažajo, da so tehnike, ki jih uporabljajo akterji, vse bolj sofisticirane, je še povedal vir. Uporabljajo sicer različne tehnike, ki so lahko tudi precej preproste.

Med bolj sofisticiranimi je vir izpostavil t. i. lažne dvojnike sicer verodostojnih spletnih strani medijev. Tako ljudi lažje zavedejo, da verjamejo njihovim dezinformacijam.

Med tehnikami so viri navedli še vključevanje tujih in domačih akterjev, ki želijo širiti dezinformacije in povzročiti razkol v družbi, v razprave, ki že potekajo. Pri tem izberejo eno od stališč in spodbujajo njegovo širjenje.

V različnih državah se vključijo v razprave o različnih tematikah, saj burno debato v eni državi sproži druga tema kot v neki drugi. Med temami so viri izpostavili migracije, rusko agresijo na Ukrajino, podnebne spremembe, pa tudi pravice skupnosti LGBTIQ+.

V Bruslju zagotavljajo, da so EU in njene države članice ustrezno pripravljene na odzivanje. Na voljo imajo več orodij, kot so jih imele ob volitvah pred petimi leti. Pri tem so izpostavili akt o digitalnih storitvah, v skladu s katerim morajo družbena omrežja odstraniti lažne vsebine. K ukrepanju pa so se zavezala tudi s podpisom kodeksa ravnanja.

V EU bo od četrtka do nedelje okoli 370 milijonov volilnih upravičencev izbiralo 720 poslancev desetega sklica Evropskega parlamenta. Spričo okrepljenih dezinformacijskih kampanj so evropske institucije že v mesecih pred volitvami podale niz smernic, kako ravnati v primeru poskusov tujega vmešavanja in dezinformacijskih kampanj. Več poskusov, v katerih so se med drugim znašli nekateri skrajno desni politiki, je odmevalo tudi v medijih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta