V Italiji pogoj PCT obvezen na skoraj vsakem koraku, preverjajo ga gostinci in organizatorji dogodkov

Bojan Brezigar, Trst
06.08.2021 05:00
Evropsko digitalno potrdilo bo po novem potrebno za skoraj vse oblike življenja in druženja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protesti proti obveznim covidnim potrdilom so v Italiji skoraj vsakodnevni.
Epa

Italija se resno, ampak seveda ne brez polemik in protestov, pripravlja na novo fazo pandemije covida-19. Danes, torej prvi avgustovski konec tedna, ko se začne val tradicionalnih italijanskih velikošmarnih počitnic, začnejo veljati prvi ukrepi, ki jih je že pred dnevi sprejela vlada. Za vstop v restavracije, bare in druge javne lokale je za goste, ki jim bodo stregli pri mizi, obvezno evropsko zeleno potrdilo - green pass. Isto potrdilo je obvezno za vstop v kinodvorane, gledališča, koncertne dvorane, telovadnice, bazene, termalne objekte ter za udeležbo na seminarjih in kongresih.

Lastniki oziroma prireditelji teh dogodkov so dolžni preverjati ta potrdila. Obstaja tudi aplikacija, s katero ugotavljajo, ali so potrdila lažna; že pred dnevi se je na spletu pojavila ponudba prodaje lažnih potrdil o cepljenju za 100 evrov. Italijani so pač iznajdljivi do skrajnosti. Vsi obiskovalci morajo imeti tudi osebno izkaznico ali drugi dokument s fotografijo, s katerim na zahtevo dokažejo, da gre res za osebo, ki je navedena v zelenem potrdilu.

Dobro precepljeni, a še ne dovolj

Ta ukrep je izzval že kar nekaj protestov; predvsem gre za lastnike lokalov, ki se bojijo, da bodo izgubili veliko gostov. Sicer je res, da je v Italiji cepljenih že več kot 40 milijonov ljudi, to sta dobri dve tretjini prebivalstva, med temi je kar 37 odstotkov mladoletnih med 12. in 18. letom, vendar je to po oceni imunologov premalo, da bi zagotovili varnost v vsej državi. Med drugim se še vedno nista cepila približno dva milijona starejših od 70 let. Tu imajo mediji pomembno vlogo, kjer domala vsi veliki dnevniki ter vse glavne radijske in televizijske postaje pozivajo k cepljenju, tudi s številnimi intervjuji, tako s politiki kot z znanstveniki. Protestov sicer ne skrivajo, o njih informirajo, vendar je popolnoma jasno, da so vse uredniške politike usmerjene k podpori kampanji cepljenja

Zgoraj navedeni ukrepi, ki začenjajo veljati danes, pa so samo del paketa, o katerem je v zadnjih dneh razpravljala vlada ter ga včeraj tudi sprejela, čeprav so nekatera vprašanja še odprta. Za zdaj je gotovo, da bodo morali od 1. septembra dalje potniki na vlakih, na letalih in na ladjah imeti zeleno potrdilo; ni še jasno, kako bodo rešili vprašanje lokalnega potniškega prometa, to je avtobusov, tramvajev in podzemnih železnic, kjer za zdaj govorijo, da bo dovoljena največ 80-odstotna zasedenost, ni pa znano, kdo bo to preverjal in kako.

Plesi ostajajo za zdaj prepovedani, disko klubi zaprti. Po lanskoletnih množičnih okužbah ocenjujejo, da je za zdaj tveganje preveliko.

Priprave na zgodnje volitve

Nerešeno je tudi vprašanje šol. V Italiji se šolsko leto običajno začne sredi septembra in edino, kar je gotovo, je to, da bodo letos šole ponovno odprte. Izkazalo se je namreč, da so bili rezultati pouka na daljavo porazni in da je učni uspeh za 30 odstotkov nižji kot v prejšnjih letih, ko so bile italijanske šole že tako ali tako dokaj nizko na kakovostnih lestvicah. Dobra novica je, da se je cepilo že 90 odstotkov pedagoškega in pomožnega osebja, tako da se za zdaj ne nagibajo k obveznemu cepljenju, ampak bodo tisti, ki niso cepljeni, opravljali dela, kjer niso v stiku z učenci oziroma dijaki. Prav tako ni rešeno vprašanje delovnih mest, predvsem v tovarnah, kjer ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje med posameznimi zaposlenimi. Nekatera, sicer maloštevilna podjetja, so od svojih zaposlenih že zahtevala obvezno cepljenje, vendar ni verjetno, da bi vlada ukrepala v tej smeri. Pri tem kočljivem vprašanju bi bili potrebni predhodni dogovori med delodajalci in sindikati.

Sicer pa število okužb narašča, tudi število bolnikov na intenzivni legi, čeprav je stanje vzdržno. To velja za vso Italijo, čeprav obstaja nevarnost, da bi že v prihodnjih dneh nekatere dežele obarvali rumeno, kar pomeni, da bi začele tam veljati nekatere omejitve; v zvezi s tem za zdaj omenjajo samo Sardinijo.

Politika je glede vprašanja cepljenja in ukrepov dokaj enotna, čeprav tudi v vladni koaliciji Salvinijeva Liga nasprotuje preostrim ukrepom. Gre dejansko za samoobrambo, kajti edina opozicijska stranka, skrajno desna Bratje Italije, pač igra svojo igro - ne nasprotuje cepljenju, ampak opozarja na nekatere nedorečenosti, na primer, da bodo šole zdravstveno zaščitene, avtobusi, ki otroke vozijo v šolo, pa ne.

Ostaja pa dejstvo, da v zdravstvu - pa tudi politiki - pričakujejo, da bo žal prišel nov val okužb in bodo jeseni spet potrebne zapore. Da je tako, lahko sklepamo iz dejstva, da je vlada v prejšnjih dneh določila datum upravnih volitev, ki bodo 3. in 4. oktobra. To bodo pomembne volitve, ker bodo med drugim volili župane nekaterih zelo velikih mest, vključno z Rimom in Milanom. Tako zgodaj jesenskih volitev še nikoli ni bilo; običajno so potekale v prvi polovici novembra. V Italiji se kampanja dejansko začne mesec dni prej, kar pomeni, da se bodo priprave začele že konec avgusta. Določitev tako zgodnjega datuma kaže na bojazen, da bi bila jeseni ponovno potrebna zaostritev dekretov in bi morali volitve, ki so bile sicer že napovedane to pomlad, a preložene zaradi pandemije, ponovno odložiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.