V Nemčiji prva zelena luč za posodobitev starejših dizlov

STA, GR.G.
29.07.2019 17:33
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Pristojni nemški urad je izdal prvo odobritev, da bodo lastniki starejših dizlov lahko posodobili motorje, da bi tako izpolnili okoljske zahteve za vstop v središča številnih mest v državi. Prvo tovrstno odobritev je dobilo podjetje, ki ponuja nadgradnjo Volvov z motorjem standarda Euro 5. Podobne odobritve pričakujejo tudi drugi proizvajalci.

Nadgradnjam mnogi nasprotovali

Večina si je sicer dolgo po tihem prizadevala, da bi lastniki starejših dizlov raje kupili nove avtomobile in so zato nadgradnjam, s katerimi bi dosegli nižje izpuste škodljivih plinov, nasprotovali. Podpiral jih je tudi minister za promet Andreas Scheuer, a so se potem lani le dogovorili, da bi proizvajalci lahko finančno sodelovali pri tovrstnih nadgradnjah. Vendar pa niso bili vsi proizvajalci za to in minister še vedno dvomi, ali bo na koncu sploh kdo pristopil k sofinanciranju.
Predsednik odbora za promet v bundestagu Cem Özdemir, ki prihaja iz vrst Zelenih, pa recimo na drugi strani meni, da bi morala vse stroške kriti avtomobilska industrija, ki je pač povzročila problem. Ministra pa so Zeleni obtožili, da je nadgradnje dizelskih motorjev dobesedno sabotiral.
Nemška vlada je potem vendarle v paketu ukrepov za izboljšanje zraka določila, da prepoved vstopa v mestna središča ne bi smela veljati za vsa prenovljena vozila, ki v realnem pogonu oddajajo le še 270 miligramov NOx na kilometer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta