V Nemčiji prvič koalicija semafor: Kaj lahko naredijo socialdemokrati, liberalci in Zeleni?

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
07.12.2021 16:14

Trojica zmagovitih strank na nemških parlamentarnih volitvah je podpisala koalicijsko pogodbo in dan zatem novi kancler Olaf Scholz in njegovi ministrice in ministri že zaprisežejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Olaf Scholz (v sredini), Christian Lindner (na njegovi desni) in Robert Habeck po podpisu koalicijske pogodbe

EPA

Nemški socialdemokrati (SPD), Zeleni in liberalci (FDP) so v torek dopoldne v Berlinu podpisali koalicijski sporazum. S tem je bila odprta pot za glasovanje o novi nemški vladi pod vodstvom socialdemokrata Olafa Scholza v bundestagu in nato zaprisegi kanclerja ter njegove ministrske ekipe.

Vse tri nemške stranke so konec tedna na kongresih oziroma z glasovanjem po pošti ali na daljavo prepričljivo potrdile koalicijski dogovor. Z njim Nemčija prvič na zvezni ravni dobi tako imenovano semaforsko koalicijo, namreč po barvah strank: socialdemokratska je rdeča, Zeleni so seveda zeleni in liberalci (FDP) rumeni. Koalicijsko pogodbo je pri Zelenih podprlo 86 odstotkov članov, ki so oddali svoj glas. Glasovanja v stranki se je udeležilo 57 odstotkov članov. Glas so lahko oddali po pošti ali elektronsko od 26. novembra do nedelje. Pred tem so v nedeljo pogodbo potrdili na digitalnem kongresu FDP. Za je glasovalo 535 predstavnikov stranke, proti jih je bilo le 37. Torej 93 odstotkov za. SPD je pogodbo potrdila že v soboto na hibridnem izrednem kongresu, torej v živo in po spletu, z 98,8 odstotka glasov delegatov.

Boj za podnebje in proti covidu

Ena od osrednjih točk 177 strani dolge koalicijske pogodbe je boj proti podnebnim spremembam. Med drugim so se tri stranke zavezale k opustitvi premoga do leta 2030 in ogljični nevtralnosti do leta 2045. Toda nemara še težja naloga, ki se je bo treba lotiti takoj, bo ukrepanje zoper pandemijo covida-19. Pri tem akterji nove vlade vse bolj omenjajo avstrijski zgled obveznega cepljenja.

Glede ministrstev so se v koalicijski pogodbi dogovorili, da bo v vladi SPD dobila poleg kanclerja Scholza še šest ministrstev, med drugim za notranje zadeve, obrambo ter delo in socialne zadeve. A največ pozornosti je zaradi pandemije covida-19 namenjene kandidatu za zdravstvenega ministra Karlu Lauterbachu. Kot je dejal Scholz, so si številni na tem položaju želeli strokovnjaka. Z Lauterbachom bodo na čelo ministrstva dobili epidemiologa, ki je v koronakrizi postal v Nemčiji zavoljo številnih nastopov v medijih, predvsem na televiziji, že prava zvezda. S tem bodoči kancler tudi nakazuje, da bo pandemija covida-19 imela pomembno vlogo v prihodnjih letih, ugotavlja nemška tiskovna agencija DPA.

Scholz je tudi že jasno povedal, da je njegov cilj Nemčijo voditi dlje kot le štiri leta, kolikor traja en mandat. Koalicija semafor namerava po njegovih besedah "med seboj prijateljsko sodelovati" in "biti znova izvoljena". Obljubil je vlado, ki si bo upala tvegati, in ocenil, da je nov začetek za Nemčijo mogoč. Strankarskim kolegom je obenem zatrdil, da se je v koalicijsko pogodbo prebil velik del volilnega programa SPD. Kot primer je navedel cilj zvišanja minimalne urne postavke na dvanajst evrov. Zavzel se je tudi za strožje protikoronske ukrepe, predvsem za necepljene. Krivdo za to, da morajo oblasti še zmeraj omejevati medsebojne stike, ki jih ljudje po tako dolgem času vse težje sprejemajo, pa je pripisal necepljenim. In poudaril, da v nasprotju z lansko zimo, ko so ukrepi veljali za vse, sedaj obstaja možnost, da omejitve uveljavijo le za necepljene.

Ne v levo, pač pa naprej

Zeleni so si izborili pet ministrstev, ki jih bodo vodile tri ministrice in dva ministra. Njihova sovoditeljica Annalena Baerbock postane zunanja ministrica, njen kolega na čelu stranke Robert Habeck pa bo prevzel vodenje ministrstva za gospodarstvo in podnebno politiko.

Liberalci bodo vodili štiri ministrstva. Njihov sopredsednik Christian Lindner bo postal minister za finance. To je bil v vladi Angele Merkel, ki je zadnja štiri leta vodila veliko koalicijo med njeno konservativno unijo CDU/CSU in SPD, prav Scholz. "Prepričan sem, da bo državi ta koalicijska pogodba koristila, saj prinaša nov začetek za Nemčijo," je dejal tudi Lindner in poudaril, da je koalicijska pogodba "pogodba za sredinsko politiko, ki države ne vodi v levo, temveč le naprej".

V novi vladi, ki nastaja približno dva meseca po volitvah, bo sicer po osem ministric in ministrov, kar bo največ žensk v nemških vladah doslej. Ženske bodo vodile več pomembnejših ministrstev, med njimi za notranje zadeve in za obrambo. Scholz je sicer že pred volitvami obljubljal, da bo v primeru zmage v njegovem kabinetu najmanj polovica žensk, in obljubo sedaj izpolnjuje. S tem se tudi končuje 16-letno obdobje kanclerke Merkel.

Opazovalci ocenjujejo, da so nemške parlamentarne volitve konec septembra prinesle pomembne spremembe za največje evropsko gospodarstvo. Socialdemokrati (SPD) so namreč za las prehiteli CDU/CSU. Po zmagi so pogovori o oblikovanju koalicije stekli dokaj hitro. Stranke so se zavzele za drugačen slog vladanja, kot ga je imela dosedanja velika koalicija. "Ne gre nam za politiko najmanjšega skupnega imenovalca, ampak za politiko velikih učinkov," je poudarjal Scholz.

Za suvereno Evropo

Obenem se je Scholz, ki si v prihodnosti predstavlja tudi evropsko federacijo, zavzel za suvereno Evropo, kar bo ključna prednostna naloga vlade na področju zunanje politike. Prav zaradi tega ga bo njegova prva pot v tujino vodila v Pariz, poroča na spletni strani Deutsche Welle.

Sodelovanje v Evropi po besedah Habecka ne more biti samo retorično, ampak ga je treba okrepiti. To, kot je dejal, pomeni, da bo Nemčija na področju financ, gospodarstva in zunanje politike prevzela "služečo vodilno vlogo", ki se bo odražala v "prevzemu odgovornosti brez megalomanskega pojavljanja", je pojasnil. V odnosu s Kitajsko pa bo treba vedno znova pogledati, ali so prevzemi podjetij v evropskih in nemških interesih ali ne, je še dejal sovoditelj Zelenih in bodoči gospodarski in podnebni minister.

Scholz pa je na skupni tiskovni konferenci po podpisu pogodbe novinarjem odgovoril, da odločitve o nemški pridružitvi ZDA pri diplomatskem bojkotu zimskih olimpijskih iger na Kitajskem prihodnje leto, še ni. "Odločitev bomo sprejeli po temeljitem premisleku in v sodelovanju z mednarodno skupnostjo," je pojasnil Scholz in še dodal, da bo Nemčija vodila kontinuirano zunanjo politiko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.