V Nemčiji rekordni prihodki od davka na pse. Koliko jih je lani živelo v nemških gospodinjstvih?

STA, Gr.G.
12.10.2024 09:34

V zadnjem obdobju so se močno povečali tudi drugi stroški vzdrževanja psov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V nemških gospodinjstvih naj bi lani živelo okoli 10,5 milijona psov.
EPA

Prilivi od nemškega lokalnega davka, ki ga morajo plačevati lastniki psov, so se lani povzpeli na novo rekordno višino. Skupaj so znašali okoli 421 milijonov evrov, kar je 1,6 odstotka več kot leto prej, so pred kratkim sporočili iz nemškega statističnega urada Destatis. V zadnjem času so se v Nemčiji zvišali tudi drugi stroški lastništva psov.

Davek na pse je v Nemčiji občinski davek, pri čemer vsaka občina posebej določi njegovo višino. Večinoma se giblje okoli 100 evrov na psa na leto, marsikje pa je njegova višina odvisna od števila psov v gospodinjstvu ali pasme. Po podatkih statističnega urada se prihodki od davka na pse v zadnjem desetletju vztrajno večajo. Leta 2013 se jih je v občinske blagajne nateklo 299 milijonov evrov, do leta 2023 pa se je ta znesek povečal za 41 odstotkov.

Po ugotovitvah Destatisa so se v zadnjem obdobju močno povečali tudi drugi stroški vzdrževanja psov. Pasja in mačja hrana sta se na primer lani v Nemčiji povprečju podražili za 16,9 odstotka, kar je precej nad skupno stopnjo inflacije, ki je bila pri 5,9 odstotka. V nemških gospodinjstvih naj bi lani po ocenah različnih združenj hišnih ljubljenčkov živelo okoli 10,5 milijona psov.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta