(FOTO) Letošnja uršljanka je Aiko Zakrajšek

Brina Kerič Brina Kerič
12.10.2024 09:13

Da pisanje poezije zahteva veliko upanja v to, da se boš prebil do resnice, je prepričana predstavnica mlade generacije literatov, ki je s svojo poezijo navdušila državno selektorico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naziv letošnje uršljanke je prejela Aiko Zakrajšek 
Maša Flogie

Na sklepni prireditvi Festivala mlade literature Urška, ki je potekal že 23. leto zapored, je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) razglasil zmagovalko. Letošnja uršljanka je postala Aiko Zakrajšek, ki je Katjo Gorenčan, državno selektorico, navdušila s poezijo, v kateri razvija avtonomni, sodoben in izrazito samosvoj feminističen jezik, s katerim brezkompromisno secira različne plati intime in družbe ter hkrati na subtilen način vzporedno izpostavlja neko najčistejšo obliko bivanja in odnosov. 

Pet finalistov

Letos se je več kot 70 mladih literatov iz Slovenije in zamejstva, starih med 15 in 30 let, udeležilo literarnega natečaja v organizaciji JSKD, ki so se nato udeležili šestih regijskih srečanj. Uveljavljene slovenske literarne ustvarjalke in ustvarjalci Nina Dragičević, Barbara Korun, Ana Porenta, Stanka Hrastelj, Petra Kolmančič in Ivo Stropnik so izmed prijavljenih izbrali 18 nominirancev, ki so se v juniju predstavili na Slovenskih dnevih knjige v Ljubljani. Državna selektorica Katja Gorečan, pesnica, pisateljica in dramaturginja, ki je bila letos nominirana tudi za prestižno literarno nagrado kresnik, je izbrala pet finalistov za letošnji festival. Med petimi finalisti - Ema Medved, Noemi Čop, Eva Šubic, Tilen Lajevc in Aiko Zakrajšek - so za uršljanko razglasili slednjo. "Lirska subjektinja skozi (avto)destrukcijo in razdiranje vzpostavlja poskus sočustvovanja predvsem do svojega telesa oziroma do sebe v celoti ter tudi do drugega. Poleg bogatega ter raznolikega vsebinskega in jezikovnega spektra je največja in bistvena posebnost poezije Aiko Zakrajšek ta, da uporablja izčiščen slog in svojevrsten ritem, predvsem pa zavzema pogumno držo, ki skozi intimno, družinsko in širšo družbeno perspektivo lirske subjektinje izgrajuje mehanizme preživetja in se z inovativnimi besednimi zvezami spretno izogne kakršni koli patetičnosti ali obrabljenosti. Preko obravnavanja tematike ranljivosti se rahlo približuje poeziji in dramatiki afroameriške avtorice Ntozake Shange, ki pravi, da zdaj potrebujemo boga, ki krvavi/ čigar rane ne pomenijo konca ničesar," je v utemeljitvi zapisala državna selektorica.

Maša Flogie

Navdiha ni nikoli premalo

Novi uršljanki, ki prihaja iz Ljubljane, bodo omogočili izdajo svojega knjižnega prvenca in gostovanje na mednarodnih literarnih festivalih v Pragi ter drugih evropskih mestih. 22-letna Aiko Zakrajšek je študentka filozofije in češčine na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki se že od malih nog ukvarja z umetnostjo. Kot pravi, se je začelo z ljubeznijo do glasbe, urami violine in zborovskega petja, nadaljevalo pa z branjem in pisanjem poezije. Kmalu jo je odneslo tudi v gledališko in filmsko smer, ki sta bili pretekla leta njen glavni fokus. Leta 2021 so bile njene pesmi objavljene v časopisu Delo, v rubriki Mlado pero, kar je v njej vzbudilo željo, da svoje pisanje deli z drugimi in tako zakrpa luknjo, za katero prej sploh ni vedela. Kot pravi, je njena poezija čuden sklop vseh umetniških poti, ki si jih je do zdaj utirila in ostaja njen najbližji stik z realnostjo. Kot je povedala, ji zmaga pomeni ogromno, saj material za literarni prvenec nabira že leta. "Pisanje poezije zahteva veliko upanja v to, da se boš prebil do resnice," je prepričana predstavnica mlade generacije literatov. "Navdiha ni nikoli premalo, kamorkoli pogledaš, najdeš navdih. Mogoče je ravno obratno, včasih je navdiha preveč in ga je težko strniti v nekaj, kar ima rep in glavo. Ena od največjih inspiracij so zame mladi literari okoli mene, kar je dokazala letošnja skupina finalistov, zato sem zelo vesela, da sem jih imela priložnost spoznati," je po podelitvi povedala nova uršljanka. "Glavni cilj je zdaj postal literarni prvenec, česar se tudi izjemno veselim," je dejala 22-letna študentka.

Da gre za mlade, ki odpirajo nove svetove, ki so zelo kritični do sodobnega sveta, in svetove, ki želijo odpreti polje svobode, drugačnosti, je povedal Tomaž Simetinger, pomočnik direktorja za program na JSKD. "Gre za pogled, ki so ga pogosto sposobni ljudje, ki na svet gledajo z drugačnimi očmi," je prepričan. Da so na festival, ki je svoj dom našel ravno v Mestni občini Slovenj Gradec, izjemno ponosni, je dejala podžupanja Martina Šisernik

Publika je zapolnila Koroško galerijo likovnih umetnosti.
Maša Flogie
Maša Flogie

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta