V Srbiji danes volitve, favorit parlamentarnih volitev je vladajoča SNS

STA, Gr.G.
17.12.2023 08:34

V Srbiji je po podatkih republiške volilne komisije 6,5 milijona volilnih upravičencev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandar Vučić v vrsti pred voliščem. 
Reuters

V Srbiji bodo danes potekale predčasne parlamentarne volitve, pokrajinske volitve v Vojvodini ter lokalne volitve v Beogradu in še 65 drugih lokalnih samoupravah. Favorit parlamentarnih volitev je vladajoča Srbska napredna stranka (SNS), opozicija pa ima največ možnosti za zmago v Beogradu.

Reuters

SNS, ki je na oblasti že od zmage na parlamentarnih volitvah leta 2012, bi tokrat glede na javnomnenjske ankete lahko dobila okoli 40 odstotkov glasov. Socialistična stranka Srbije (SPS) Ivice Dačića, ki je koalicijski partner v vsaki vladi od leta 2008, bi lahko dobila okoli osem odstotkov glasov.

V Srbiji so 17. decembra poleg volitev v Beogradu potekale tudi predčasne parlamentarne volitve in volitve v številnih drugih mestih ter pokrajinske volitve v Vojvodini.
Reuters

Za vodilno opozicijsko koalicijo, zbrano na listi Srbija proti nasilju, ki jo sestavljajo levo-liberalne stranke in stranke centra, bi po javnomnenjskih anketah glasovalo dobrih 25 odstotkov volivcev. Večino bi proevropska opozicija po ocenah analitikov lahko osvojila v beograjski skupščini.

Reuters

Čez parlamentarni prag, za katerega so potrebni najmanj trije odstotki glasov, bi lahko prišle še dve ali tri stranke oziroma zavezništva. To sta skrajno desni stranki Dveri in Zavetniki, ki jima ankete pripisujejo okoli 6,5 odstotka glasov, prav tako desna Nada z okoli šestodstotno podporo in liberalno-konservativna stranka desnega centra Narodna stranka, ki ji ankete pripisujejo 2,8 odstotka glasov.

Aleksandar Vučić na poti na volišče.
Reuters

Zadnje parlamentarne volitve v Srbiji, tudi takrat predčasne, so bile aprila lani. SNS, ki jo je do nedavnega vodil srbski predsednik Aleksandar Vučić, je dobila 120 od 250 poslanskih sedežev, Dačićevi socialisti pa 32. SNS tedaj prvič ni osvojila večine, ki bi ji omogočila, da sama oblikuje vlado. Podobno je bilo z beograjsko skupščino, kjer je osvojila 48 sedežev od 110.

V Srbiji je po podatkih republiške volilne komisije 6,5 milijona volilnih upravičencev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta