V teve nadaljevanki igral, zdaj mu dobro kaže, da bo res predsednik države

STA, VČ
31.03.2019 15:14
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volodomir Zelenski 
EPA

V Ukrajini so danes predsedniške volitve, na katerih je v ospredju troboj med političnim novincem Volodimirjem Zelenskim, sedanjim predsednikom Petrom Porošenkom in bivšo premierko Julijo Timošenko. Največ podpore se nakazuje Zelenskemu, medtem ko naj bi se Porošenko in Timošenkova borila za vstop v drugi krog čez tri tedne.
Volišča so se odprla ob 8. uri po lokalnem času (7. uri po srednjeevropskem času) in bodo predvidoma odprta do 20. ure zvečer. Takoj po zaprtju volišč bodo objavljeni rezultati vzporednih volitev, medtem ko gre prve delne neuradne izide volilne komisije pričakovati nekaj ur kasneje.
Medtem ko je bil predvolilni boj precej živahen, današnje glasovanje na okoli 30.000 voliščih poteka precej mirno, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Nekaterim težave povzroča le zelo dolg volilni listič. Skupaj se namreč za predsedniški položaj poteguje rekordnih 39 kandidatov, a pravih možnosti razen omenjene trojice praktično nima nihče več. Volilnih upravičencev je okoli 30 milijonov, po vsej državi pa za varnost skrbi na desettisoče pripadnikov varnostnih sil.
Glede na javnomnenjske raziskave je igralec Zelenski daleč spredaj z okoli 28 odstotki podpore, Porošenko in Timošenkova pa sta praktično izenačena pri okoli 16 odstotkih podpore. Vzpon Zelenskega je po svoje presenetljiv, saj nima nobenih ne političnih ne vodstvenih izkušenj, razen tega, da je igral predsednika države v priljubljeni televizijski nanizanki. Podporniki v njem vidijo "svež veter", podporo pa naj bi nabiral predvsem zaradi nezadovoljstva naroda nad sedanjimi političnimi voditelji in položajem, v katerem je država - na vzhodu vlada vojno stanje, Krim je zasedla Rusija, gospodarstvo pa životari, tako kot večina ukrajinskih prebivalcev.
Njegov antipod je Julija Timošenko, ki se za predsedniški položaj poteguje že tretjič. A v Ukrajini velja za političarko, ki razdvaja. Njeni podporniki menijo, da je pravzaprav edina, ki bi bila sposobna potegniti ukrajinski voz naprej, nasprotniki pa menijo, da je dejansko pokvarjena populistka.
Tudi Porošenku zaenkrat očitno ne uspe prepričati volivcev, da si zasluži še en mandat. Po ocenah kritikov je v zadnjih petih letih naredil odločno premalo za oživitev ukrajinskega gospodarstva in izboljšanje življenjskih razmer Ukrajincev, predvsem pa v boju proti korupciji. Prav tako ni razrešil konflikta na vzhodu države, ki je doslej terjal že več kot 13.000 življenj. Porošenko je glas na volišču oddal ob poostrenih varnostnih ukrepih in obdan z družino. Volivcem je ob tem še enkrat obljubil prozahodno politiko. "Te volitve so temeljna predpostavka za naš premik naprej, za naše članstvo v EU in zvezi Nato," je dejal. Tudi Timošenkova je na volišču poudarila, da se mora najrevnejša evropska država ozirati proti zahodu. "Napraviti moramo korak naprej, k uspešni, cvetoči, evropski Ukrajini," je prepričana. Zelenski je bil ob oddaji glasu v Kijevu ob svoji ženi videti dobro razpoložen. Dolga kandidatna lista je zanj dokaz, da demokracija v nekdanji sovjetski republiki deluje. "Smo demokratična država. Več je kandidatov, toliko bolje. To pomeni več demokracije," je menil. Kritiki sicer komiku očitajo politično neizkušenost in populizem. Sam pa je poudaril, da se za Ukrajino danes začenja obdobje brez korupcije in brez plačil pod mizo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta