V Turingiji kaže na zmago AfD in prvo slavje skrajno desne stranke v eni od nemških dežel po drugi svetovni vojni

STA, Va
01.09.2024 19:03

Na Saškem tesna prednost CDU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Na deželnih volitvah v Turingiji se po izidih projekcij javnih televizij ARD in ZDF zmaga obeta Alternativi za Nemčijo (AfD), kar bi pomenilo prvo slavje skrajno desne stranke v eni od nemških dežel po drugi svetovni vojni. Na Saškem pa projekcije kažejo na tesno zmago krščanskih demokratov (CDU).

V Turingiji naj bi AfD osvojila od 30,5 do 33,5 odstotka glasov. Drugo mesto naj bi s 24,5 odstotka predvidoma pripadlo krščansko-demokratski uniji (CDU), tretje pa levemu populističnemu Zavezništvu Sahre Wagenknecht (BSW).

Na deželnih volitvah na Saškem projekcije kažejo, da naj bi CDU osvojila od 31,5 do 32 odstotkov glasov, AfD pa naj bi zaostala za malenkost - pripisujejo ji od 30 do 31,5 odstotka prejetih glasov.

Volitve v obeh zveznih deželah pomenijo velik izziv za zvezno vlado Olafa Scholza, saj predstavljajo nov volilni neuspeh koalicijskih strank - socialdemokratov (SPD), liberalcev (FDP) in Zelenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta