V Zagrebu z nadzorovano eksplozijo odstranili v potresu poškodovani vrh katedrale

STA, A.L.
17.04.2020 20:01

Z zagrebške katedrale so po večdnevnih pripravah danes odstranili vrh enega od zvonikov, ki je po marčnem potresu grozil, da se bo zrušil. Pripadniki hrvaške vojske so na severnem stolpu podtaknili eksploziv na približno 92 metrih višine za odstranitev 13,5-metrskega in 30 ton težkega vrha. Tega so po eksploziji z žerjavom prenesli na tla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Zagrebška katedrala je bila poškodovana v nedavnem potresu z magnitudo 5,5. V potresu se je med drugim porušil vrh južnega zvonika, ki je poškodoval streho zagrebške nadškofije. Tudi vrh severnega zvonika se je med potresom premaknil za približno 15 centimetrov in je grozil, da se bo zrušil ob morebitnem novem močnejšem potresnem sunku.
Da bi se izognili tej nevarnosti, so se odločili poškodovani del stolpa odstraniti. Inženirska enota hrvaške vojske je postavila manjše odmerke eksploziva na desetih točkah stolpa, na vrhu katerega je trimetrski pozlačeni križ.

EPA
EPA
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta