Vatikan objavil dokument o večji vključenosti žensk in pripadnikov skupnosti LGBTQ+

STA, A.L.
21.06.2023 13:24

Škofovsko sinodo, ki se je bodo udeležili številni kleriki in laiki iz celega sveta, je organiziral papež Frančišek, ki si že dlje časa prizadeva, da bi Cerkev postala bolj prijazna do marginaliziranih ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Vatikan je v torek v okviru globalne študije o prihodnosti katoliške cerkve objavil dokument, ki naslavlja vprašanja glede vključenosti katoličanov, ki pripadajo skupnosti LGBTQ+, okrepljeni vlogi žensk v Cerkvi, pa tudi, ali bi poročeni moški v nekaterih predelih sveta lahko postali duhovniki. Dokument bo obravnavan na prihodnji škofovski sinodi.

Škofovsko sinodo, ki se je bodo udeležili številni kleriki in laiki iz celega sveta, je organiziral papež Frančišek, ki si že dlje časa prizadeva, da bi Cerkev postala bolj prijazna do marginaliziranih ljudi.

Potekala bo oktobra in je tudi del posvetovanj pod okriljem Vatikana, na katera je bilo v zadnjih dveh letih povabljenih 1,3 milijarde katoličanov s ciljem, da izrazijo svoje poglede na Cerkev in pomembna družbena vprašanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kleriki bodo na sinodi obravnavali dokument, ki ga je v torek objavil Vatikan. Ta obsega 50 strani in načenja razpravo na različnih področjih. Med drugim sprašuje, kateri konkretni ukrepi so potrebni za sprejem tistih, ki se čutijo izključene iz Cerkve zaradi svoje spolne usmerjenosti.

Podobna vprašanja so bila zastavljena o migrantih, manjšinah in avtohtonih skupnostih. Dokument naslavlja tudi vlogo žensk v Cerkvi, pri čemer je posebna pozornost namenjena občutljivemu vprašanju, ali lahko ženske služijo kot diakonke. Prav tako pa dokument obravnava možnost, ali bi poročeni moški v nekaterih predelih sveta lahko postali duhovniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta