Več kot 370 tisoč ljudi v prvih treh mesecih obiskalo slovenski paviljon na Expu 2020

Gr.G.
31.12.2021 10:34

Decembra je slovenski paviljon na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju gostil več kot 40 poslovnih dogodkov, tri poslovne in dve regijski delegaciji ter 14 slovenskih podjetij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spirit Slovenija

Slovenski paviljon je od začetka svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju sprejel kar 370.000 obiskovalcev, so sporočili iz javne agencije Spirit Slovenija. V slovenskem paviljonu se je samo v mesecu decembru predstavilo 14 slovenskih inovativnih podjetij. Rekorden je bil začetek decembra, ko je v enem dnevu, na nacionalni dan Združenih arabskih emiratov, Expo obiskalo skoraj pol milijona obiskovalcev. Na 50. obletnico združitve nekdanjih sedmih ločenih emiratov v enotno državo, ki se od tedaj imenuje Združeni arabski emirati, so gostitelji namreč omogočili brezplačen obisk Expa 2020. Pol stoletja državnosti so gostitelji obeležili z več slovesnostmi, na katerih je sodelovala tudi Slovenija in bila s svojo zastavo prisotna tudi v protokolarnem mimohodu zastav vseh udeleženk tokratne svetovne razstave.

Poslovni program v slovenskem paviljonu je bil izjemno pester. V začetku decembra so gostili dve delegaciji, delegacijo žensk v menedžmentu, obisk so organizirali v sodelovanju z Združenjem Manager, ter koroško delegacijo, ki je gostovala v okviru turistične predstavitve alpske turistične makroregije. Obe delegaciji sta organizirali ločena poslovna foruma, ki sta bila dobro obiskala in sta znova potrdila opazno zanimanje drugih držav in tujih podjetij za poslovne aktivnosti slovenskega paviljona.

Gregor Grosman

Predstavnike koroške regije je spremljala državna sekretarka Polona Rifelj in sodelovala tudi na poslovnem forumu, ki so ga v slovenskem paviljonu predstavila podjetja, najboljša na tekmovanju za najbolj inovativne ideje leta 2021, ki ga je skupaj z javno agencijo Spirit Slovenija in ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo organiziralo Digitalno središče Slovenije. Ta skupina podjetij je Expo 2020 obiskala v sklopu obiska posebne poslovne delegacije, ki je vsebinsko naznanila izpostavljeno tematiko slovenskega paviljona v decembru, to je digitalizacija in umetna inteligenca.

Paviljon je gostil tudi poslovno delegacijo podjetij s teh področij, ki jo je vodil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Minister se je udeležil tudi poslovnega foruma na temo podatkov za boljše življenje in poslovanje ter sodeloval v panelu o uporabi podatkov, kjer je povzel nekatere največje dosežke slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije na področju digitalne preobrazbe.

V sklopu obiskov regijskih poslovnih združenj se je tik pred božično-novoletnimi prazniki v Dubaju mudila poslovna delegacija gorenjske regije, to je v sodelovanju s Spiritom organizirala BSC - Regionalna razvojna agencija Gorenjske. Sklop poslovnih dogodkov v prvi polovici Expa 2020 pa je v slovenskem paviljonu sklenila turistična predstavitev alpske turistične makroregije, ki jo je organizirala Slovenska turistična organizacija in je pritegnila veliko turističnih agentov iz držav, ki so na tokratnem Expu najmočneje zastopane, to so države Bližnjega vzhoda ter Azije.

Predstavitev slovenske kulture in kulturne dediščine

Slovenski paviljon je gostil predavanje slovenske gradbene inženirke Julije Gruden, ki je zadnjih sedem let sodelovala pri gradnji celotnega prizorišča Expa 2020. Z obiskovalci je delila svojo izkušnjo pri gradnji slovenskega paviljona in tehnične izzive, posebnosti ter umeščanje lesa kot gradbenega materiala v arabski prostor. Grudnova je bila odgovorna za gradnjo dela prizorišča Expa 2020, ki je posvečen mobilnosti, zato so bile za obiskovalce njenega predavanja zanimive anekdote o gradnji tematskega paviljona in nacionalnih paviljonov, ki vzbujajo veliko pozornosti.

Posebno poglavje je bilo decembra posvečeno tudi 30. obletnici slovenske samostojnosti. Skupaj z veleposlaništvom Republike Slovenije v Abu Dabiju so v našem paviljonu organizirali večer, posvečen slovenski skupnosti, ki živi v Združeni arabskih emiratih. V paviljonu so gostili pop rock skupino Društvo mrtvih pesnikov, zasedbo, ki je v letošnjem letu praznovala 30. obletnico delovanja. To naključje je bilo povod za šest koncertov v slovenskem paviljonu, s katerimi so skušali obogatiti dogajanje na Expu 2020. 

Spirit Slovenija

Pred božičem je Boštjan Gombač obiskovalcem predstavil najstarejše glasbilo na svetu - piščal, na rekonstrukcijo katere je tudi zaigral. V mesecu decembru so imeli obiskovalci možnost spoznati simulator letenja z mislimi NeuroFly, ki so ga izdelali v trboveljskem DDTLabu in občutek poleta na planiški velikanki, ki ga omogoča simulator, s katerim se je v slovenskem paviljonu predstavila turistična makroregija Alpska Slovenija. Tik pred božičem so v sodelovanju z muzejem jaslic Brezje predstavili Plečnikove jaslice, ki so avtorsko izvirne in likovno prepričljive upodobitve božičnih dogodkov, so zapisali pri Spiritu Slovenija.

V januarju 2022 bo slovenski paviljon gostil rekordnih deset delegacij - poslovnih in regijskih - ter 32 slovenskih podjetij. "Tudi ti številki nakazujeta, da bo odšel Expo 2020 v zgodovino kot največja organizirana poslovna predstavitev Slovenije v vsej njeni zgodovini. Po trenutno potrjenih sodelovanjih bo slovenski paviljon v šestih mesecih trajanja svetovne razstave dom najmanj 21 poslovnim delegacijam ter skupno več kot 350 podjetjem, ki so del krajših ali obsežnejših predstavitev na največjem dogodku sveta," so zaključili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta