Več okužb cena za odprte meje: Turisti na grške otoke ne morejo brez testov ali potrdil o cepljenju, lokalno tudi že omejujejo gibanje

Na vrhuncu poletne turistične sezone število okužb z novim koronavirusom v Grčiji narašča in vlada na vse možne načine prebivalstvo nagovarja k cepljenju, toda štrene jim mešajo cepilni skeptiki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Epidemiološka slika Grčije se v zadnjih tednih spet občutno slabša. Največ okužb se pojavlja na Kikladskem otočju in tudi na Kreti. Torej prav tam, kjer je največ turistov. Odprte meje so se Grčiji morda ekonomsko obrestovale, vendar za ceno širjenja koronavirusa, še posebno njegove nove različice delta. Oblasti že napovedujejo četrti val.

"Virusa ne bomo mogli izkoreniniti, medtem ko imamo odprte vse meje in k nam prihaja več deset tisoč turistov iz vsega sveta," je o tem povedal grški minister za razvoj Adonis Giorgiadis in dodal, da si vlada želi, da bi širjenje virusa omejila in izvedla večji nadzor. Grške oblasti so se pri tem odločile za lokalno omejevanje gibanja, turistični otoki pri tem niso bili izjema. Vlada je tudi že uvedla obvezno cepljenje za nekatere skupine. Mobilizirali so se grški ministri skupaj s premierjem in minuli teden intenzivno nagovarjali javnost k cepljenju. Toda glasno so se odzvali proticepilni aktivisti ter zasedli ulice, trge in mesta.

Konec zabav na zloglasnem Mikonosu

Sredi minulega tedna so grške oblasti poročale o tri tisoč novih okužbah na dan, pri tem jih je več kot polovica povezanih z različico delta. Z drugo dozo cepiva je trenutno cepljenih že nekaj več kot 40 odstotkov grškega prebivalstva.

Popularna turistična destinacija Mikonos, znana po divjih zabavah, je spet v lokalnem zaprtju najmanj do današnjega dne zavoljo prave eksplozije števila okužb. Ukrepi bodo sicer predvsem prizadeli ljubitelje glasbe in ponočnjake. Oblasti so namreč uvedle policijsko uro od ene do šeste ure zjutraj ter 24-urno prepoved igranja glasbe.

"Če se bo tako nadaljevalo, razmišljamo tudi o omejitvi gibanja na drugih turističnih otokih, na primer na Kreti," je napovedal Giorgiadis. Izjavil je tudi, da je "država pač država" in v skrajnem primeru bodo sprejete ukrepe tudi "vsilili". V lokalnem lockdownu se je že znašla tudi Iraklija ter okolica tega največjega kretskega mesta, kjer biva tudi ogromno slovenskih turistov. Na Kreti je sicer glasba dovoljena, vendar so oblasti pred dvema tednoma prepovedale "stoječe" goste in s tem tudi ples.

Turisti - tako domači kot tuji - na otoke ne morejo priti brez testov ali ustreznih potrdil o cepljenju, zato oblasti pravijo, da turisti niso krivi za razširjenost virusa. Krivce so na drugi strani poiskali med necepljenimi domačini.

Cepljenje obvezno za določene skupine

Grški parlament je v četrtek sprejel ustrezno spremembo k zakonodaji, ki med drugim določa, da so necepljeni lahko odpuščeni tudi brez plačila. To verjetno napoveduje nov pristop k cepilnim ukrepom. Vlada je pred dvema tednoma že uvedla obvezno cepljenje za zdravstveno osebje, negovalno osebje ter za zaposlene v domovih za upokojence. Na presenečenje mnogih so bili izjema turistični delavci in gostinsko osebje, za katere cepljenje ni obvezno, vendar se morajo testirati dvakrat na teden.

Prejšnji teden je Grčija začela tudi cepljenje mladih med 15. in 17. letom starosti. Učitelje in zaposlene v šolstvu pa je nagovoril grški premier Kiriakos Micotakis: "Prosim, pojdite se cepit! Vsi si želimo, da se naši otroci čim prej vrnejo v šolo. Cepljenje učiteljev je zato nujno!" Micotakis je pojasnil, da če zboli učitelj, se mora šola za vse učence in učitelje zapreti za nekaj tednov. Vlada sicer že omenja obvezno cepljenje za študente, če se število cepljenih poleti ne bo drastično spremenilo oziroma povišalo. Ministrski ekipi, ki nagovarja državljane k cepljenju, se je pridružil tudi minister za zdravje Vasilis Kikilias, ki je napovedal, da bo vlada na različne načine skušala k cepljenju pritegniti čim več državljanov. Omenil je finančne spodbude za farmacevte in zdravnike. Kot smo v Večeru že poročali, je vlada pred nekaj tedni uvedla finančno nagrado v obliki bona, vrednega 150 evrov, ki naj bi mlade do 26. leta spodbudil k cepljenju.

V soboto zvečer je v Atenah na protestih proti obveznemu cepljenju za medicinske delavce in oskrbovalce v domovih starostnikov med policiste priletela molotovka.
Reuters

Z vodnimi topovi nad anticepilce

V Atenah in drugod se je te dni spet zbralo približno tisoč anticepilnih aktivistov, ki so izražali svoje nestrinjanje z obveznim cepljenjem. "Ne nacističnemu cepivu in čipiranju!" ter "Proti obveznemu cepljenju!" smo lahko v soboto zvečer brali na panojih, ki so jih nosili v Atenah. Množica je vzklikala "Roke proč od naših otrok!", pa tudi "Grčija pomeni ortodoksno vero!", kar je sicer znan vzklik radikalno desničarskih skupin.

Množica, med katero so plapolale grške zastave, maske pa so bile redko videne, nihče se tudi ni držal priporočljive razdalje, je pela nacionalno himno. Med cepilnimi skeptiki, med katerimi je bila sicer večina navadnih državljanov, je bilo zaznati tudi ortodoksne religijske skrajneže, priložnost pa so pograbili tudi nekateri politiki predvsem tisti s skrajne desnice.

Policija je množico razgnala z vodnimi topovi, dimnimi bombami, solzivcem ter nasilnimi prijemi. Aretiranih je bilo 25 ljudi. Na vrhuncu poletja grška vlada izgublja potrpljenje in 70-odstotna precepljenost ob koncu avgusta, ki si jo je zadal konservativni grški premier Micotakis, se zdi vedno manj realna. Ob divjih turističnih zabavah ter nenadzorovanem širjenju delte mu pri uresničitvi cilja nagajajo še cepilni skeptiki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta