Večina šolarjev nazaj v šole, policijska ura ostaja: V Italiji najmanj novih okužb po 14. oktobru

STA, A.L.
02.02.2021 11:48
Število okužb z novim koronavirusom v Italiji še naprej uspešno pada. V ponedeljek so zabeležili 7925 novih okužb v enem dnevu, kar je najnižje število po 14. oktobru lani, ko so jih zabeležili 7332. Poleg tega so v Italiji že cepili več kot dva milijona ljudi, poroča italijanska tiskovna agencija Ans.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Italija je s tem v vrhu evropskih držav po številu cepljenj. Za zdaj so večinoma sicer cepili zaposlene v zdravstvu in oskrbovance v domovih za starejše, zdaj pa so že začeli celiti tudi splošno populacijo. V več italijanskih deželah so tako začeli cepiti starejše od 80 let.

V svetovalnem odboru italijanske vlade medtem razmišljajo, da bi cepljenje izvajali tudi v podjetjih. S tem bi lahko začeli, ko bi na vrsto prišli mlajši od 60 let. "Na ta način bi v velikih in srednjih podjetjih lahko cepili več sto ljudi in bi to močno olajšalo kampanjo cepljenja," je predlagal vodja tega odbora Agostino Miozzo.

Prebivalci rumenih območij se lahko prosto gibljejo po celotni deželi

V večini italijanskih dežel so sicer v ponedeljek zaradi izboljšanja epidemioloških razmer sprostili večino ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. V šole se je vrnila večina šolarjev, odprle so se trgovine, ponekod tudi gostinski lokali, muzeji in zgodovinski spomeniki.

Prebivalci rumenih območij se lahko prosto gibljejo po celotni deželi, tisti, ki živijo na oranžnih, pa samo znotraj svojih občin. Povsod pa še naprej velja nočna policijska ura med 22. in 5. uro. Še naprej sta obvezna tudi uporaba zaščitnih mask in vzdrževanje medsebojne razdalje. Ob koncih tedna in praznikih morajo biti zaprti vsi trgovski centri po državi.

Epidemiologi sicer opozarjajo ljudi, naj se ne sprostijo preveč, da se širjenje virusa ne bo spet okrepilo, državo pa bi spomladi zajel nov, tretji val okužb, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta