(VIDEO) Američani testirali medcelinsko raketo, ki lahko Peking ali Moskvo doseže v 30 minutah

M.R.
06.06.2024 10:41

ZDA so v torek zgodaj zjutraj iz baze vesoljskih sil Vandenberg v Kaliforniji izstrelile medcelinsko balistično raketo, na kateri ni bilo eksploziva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Testna izstrelitev rakete minuteman III
Ameriške vesoljske sile

Šlo je za prvo poskusno izstrelitev nove vrste medcelinske rakete minuteman III. Prepotovala je več kot 6400 kilometrov s hitrostjo nad 24 tisoč kilometrov na uro do Maršalovih otokov v osrednjem Pacifiku. 

"Poskusna izstrelitev predstavlja začetek izrednega tedna za naše letalce v Vandenbergu," je povedal polkovnik Bryan Titus, sicer namestnik poveljnika vojaške enote Space Lanuch Delta 30. "Ti testi so zelo pomembni, ne samo za obrambo našega naroda, temveč služijo tudi kot ključni trenutek pri prikazovanju izjemnih sposobnosti in strokovnosti naše predane ekipe," je dodal. 

Minuteman III je postal operativen že v 70. letih prejšnjega stoletja, Titus pa je povedal, da torkov test ni posledica trenutnih dogodkov v svetu, temveč da je bil namen pokazati, da je jedrsko odvračanje ZDA zanesljivo in učinkovito. 

Minuteman III naj bi Moskvo ali Peking, ki sta oddaljena od Kalifornije okoli 9500 kilometrov, dosegel v 30 minutah. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta