(VIDEO) Britanska vojska iz Sredozemskega morja potegnila razbitine letala, mornar, ki je objavil video, je bil aretiran

M.R.
08.12.2021 14:09

Britanski vojski je uspelo na suho izvleči ostanke letala F-35, ki je sredi novembra padlo v Sredozemsko morje. Pilotu se je takrat uspelo katapultirati iz letala in je ostal nepoškodovan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V javnosti se je pozneje pojavil tudi videoposnetek nesreče, ki se je, kot je razvidno, zgodila pri vzletanju. Zaradi objave posnetka je bil včeraj prijet mornar, ki ga je spravil v javnost. 

Pri reševanju ostankov letala je britanska vojska sodelovala z italijansko in ameriško vojsko. Operacija je potekala v popolni tajnosti in je trajala sedem dni. Z njo so preprečili, da bi letalo in njegovi moderni radarji ter senzorji prišli v roke nasprotnikov, poročajo pri spletnem portalu SkyNews

Ob tem še navajajo vire blizu obrambnemu ministrstvu, ki so sporočili, da so bili prijetno presenečeni nad hitrostjo operacije, hkrati pa so prepričani, da občutljive informacije niso prišle v tuje roke. 

Po nesreči, ki se je zgodila med rutinsko operacijo na britanski letalonosilki HMS Queen Elizabeth, naj bi letalo končalo na globini večji od 1,6 kilometra. 

Objavljeni posnetek je bil izdelan tako, da je nekdo s telefonom posnel predvajanje posnetka nadzornih kamer. Ker je ločljivost posnetka izjemno nizka, podrobnosti niso dobro vidne. Vseeno pa naj bi že samo dejstvo, da je to prišlo v javnost, razjezilo poveljnike. Prijetega mornarja naj bi medtem z ladje že prepeljali v Veliko Britanijo. 

Da so ostanke letala uspeli izvleči iz morja, je uradno potrdilo tudi britansko obrambno ministrstvo, ki pa o razlogu za nesrečo javno uradno še ni spregovorilo. Po eni teoriji naj bi v motor vsrkalo plastično dežno pregrinjalo, zaradi česar na bi ta odpovedal. Ostanke letala naj bi zdaj prepeljali v zavezniško vojaško pristanišče na Sredozemskem morju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta