(VIDEO) Janša prekinil povezavo z Brusljem: Vodja skupine Evropskega parlamenta mu ni dovolila predvajati videa

STA, M.R.
26.03.2021 16:30
Nastop premierja Janeza Janše v razpravi o Sloveniji v okviru skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije je zaznamoval spor z vodjo skupine Sophie in 't Veld glede predvajanja videa o napadih na novinarje v Sloveniji. Ko vodja skupine ni dovolila predvajanja videa namesto Janševe predstavitve, je premier prekinil povezavo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša med razpravo o razmerah v Sloveniji.
Evropski Parlament/video

Skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije je danes drugič razpravljala o razmerah v Sloveniji. V razpravi naj bi poleg vrste drugih udeležencev sodelovala tudi premier Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti.

Janša je uvodoma poudaril, da je ta razprava namenjena notranjepolitičnemu razčiščevanju v Sloveniji, kar verjetno nikogar drugega ne zanima. Izpostavil je, da so bili novinarji v Sloveniji pretepeni do smrti in odpuščeni iz službe, ko so umirali, ter da predlaga prikaz videa o napadih na novinarje v Sloveniji.

Sledila je dolga in ostra izmenjava z vodjo skupine, ki predvajanja videa namesto ustne predstavitve premierja ni dovolila, saj da ni v skladu z utečenim procesom dela skupine. Janša je protestiral, češ da njenih argumentov "ne kupi" in da videa nočejo predvajati zaradi njegove vsebine.

Janša je očital vodji skupine, da ne želi predvajati videa zaradi vsebine, saj da ima zagotovilo, da tehničnih preprek za predvajanje videa ni. "Gospod Janša, mislim, da je to napačen zaključek. Vsebino bomo posredovali naprej. Torej, vaš zaključek je napačen. Vendar pa vam dajem priložnost, da zaključite svoj prispevek, preden preidemo k prispevku ministra," je povedala Sophie in t' Veld.

"Glede na to, da ste nam dali samo polovico zaprošenega časa, je bil (videoposnetek op.p.) narejen zato, da se prihrani čas in je tako uvod v mojo predstavitev kot v predstavitev ministra. Tako da, če tega videa ne predvajate, kot je bil pripravljen, kot je bilo dogovorjeno, potem predlagam, da to sejo danes prekinemo. Da jo skličete ob prvi naslednji priložnosti, ko boste pač vsebinsko odobrili prikaz tega videa. Kot že rečeno, je to bilo dogovorjeno v okviru časa za uvod in video je narejen ravno zato, ker je bil ta čas skrajšan," je povedal Janša.

Razprava o svobodi medijev v Sloveniji 2/2

Evropske poslanke in poslanci v skupini Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in državljanskih svoboščin v petek, 26. marca, nadaljujejo razpravo o položaju medijev v Sloveniji, na katero so vabljeni tudi slovenski predsednik vlade, minister za kulturo, varuh človekovih pravic ter predstavniki vrhovnega tožilstva, medijev in civilne družbe. Spored razprave in seznam nastopajočih najdete tu 👉🏻 https://bit.ly/3slje53

Objavil/a Evropski parlament Slovenija dne Petek, 26. marec 2021

"Smo v 21. stoletju. Evropski parlament mislim, da mora biti sposoben organizirati razpravo tako ..." je še govoril Janša, ko ga je vodja razprave prekinila. "Gospod Janša, naj bom izjemno jasna. Smo skupina za spremljanje demokracije, vladavine prava in človekovih pravic. Ta predstavitev poteka za poslance Evropskega parlamenta in sicer z namenom spremljanja. Lahko si ogledamo videoposnetek z namenom spremljanja. Vendar pa ta videoposnetek ni namenjen predvajanju prek spleta. Ta videoposnetek smo prejeli tik pred začetkom te seje. Bila sem izjemno prožna. Dejala sem, če nam boste videoposnetek posredovali vnaprej, ga bom posredovala članom skupine za spremljanje. Ta videoposnetek bo vključen v dosje, to vam zagotavljam. Če je seveda ta videoposnetek relevanten. Vendar pa to ni del te seje. Videoposnetek je nekaj dodatnega. Ta seja pa je namenjena članom naše skupine, ki so tukaj. Vi ste predsednik vlade, ki bo predsedovala Evropski uniji od 1. julija. Mislim, da ste popolnoma sposobni, da nam razložite, kakšna je situacija v vaši državi, kateri so problemi, kako se z njimi spopadate, kateri problemi so utemeljeni, kateri niso in tako naprej. Mi izvajamo zgolj funkcijo spremljanja. Želimo si zagotoviti celovito sliko o dogajanju v vaši državi in dajemo vam možnost, da to situacijo predstavite, kot smo to storili že v preteklosti, ko sta k nam prišla predsednika vlade Malte, Slovaške, večkrat smo se že srečali z ministri drugih držav, Bolgarije in tako naprej. Torej imamo običajen postopek, ki ga izvajamo tudi v tem primeru. Bili smo že izjemno prožni, ker smo ustregli vašim zahtevam, tega nikoli nismo storili v preteklosti. Torej, če ne želite ničesar dodati k temu, kar ste povedali, potem bo besedo dobil minister za kulturo Vasko Simoniti, ki lahko poda svojo predstavitev," je pojasnila vodja skupine in dala besedo slovenskemu ministru za kulturo Vasku Simonitiju, ki pa ga ni bilo na povezavi. Takrat je vodja še zatrdila, da je Janša še vedno na zvezi. 

Nato je vprašanje Janši zastavil član iz vrst desnosredinske EPP Vladimir Bilčik, zatem pa je vodja skupine skušala ponovno vzpostaviti zvezo s Simonitijem, a se je oglasil Janša: "Mi vas ne slišimo, ne slišimo, kar se dogaja, očitno imate tehnične težave tudi z mikrofoni, ne samo s predvajanjem videa," je dejal. "Dejala sem, da sem dala besedo ministru, ker so mi dejali, da je skupaj z vami v isti pisarni in sem mu želela še enkrat dati besedo. Razen, če sem naredila napako," je še povedala vodja skupina, nato pa sama ugotovila: "Mislim, da ne bom dobila odgovora na to." 

Nato je govorila Evropska poslanka iz socialdemokratskih vrst Katarina Barley, po njenem vprašanju, pa je vodja skupina dejala, da predsednika slovenske vlade ni več v razpravi. "Mislim, da mu naša seja ni bila všeč. Žal mi je, da je temu tako. Upam pa, da bomo o tem razpravljali na naši prihodnji seji. Mislim, da ni primerno, da pošlješ videoposnetek v trenutku, ko se seja pričenja, ne da bi kdor koli navedel, razloge zato. Ta seja se tudi predvaja prek spleta. Mislim, da moramo biti dovolj vljudni drug do drugega, ne glede na to, ali smo poslanci, predsedniki vlad ali karkoli drugega. Poleg tehničnih težav bi imeli pri predvajanju videa težave tudi z ustreznim tolmačenjem. Ampak mislim, da gre tukaj tudi za ustrezno obnašanje politikov. Vendar pa vam bom posredovala ta videoposnetek tako, da si ga boste lahko sami ogledali in da bomo lahko potem o tem tudi razpravljali. Lahko se odločimo, ali bomo to tudi vključili v dosje ali ne in ali bo to del našega postopka spremljanja ali ne," je zaključila vodja skupine in dala besedo Kostasu Arvanitisu

Člani skupine podprli Sophie in 't Veld

"Nismo kino," pa je pozneje poudaril član skupine iz vrst zelenih Sergey Lagodinsky in podprl odziv vodje na Janševo zahtevo glede videa. Ob tem je izpostavil, da je Janša gost skupine, pa čeprav je premier, in da je takšno obnašanje sramota za prihodnje predsedstvo Sveta EU.

Barleyjeva je prav tako podprla odločitev vodje, video pa je opisala kot "komunistični instrument", s katerim se premier predstavlja kot žrtev. "Noče ali pa ne more razpravljati brez dramatičnih slik in glasbe," je zapisala na Twitterju.

Za članico odbora iz liberalnih vrst Anno Julio Donath pa je nesprejemljivo, da poskuša premier parlamentarno skupino uporabiti kot glasilo za svojo propagando. Janši je očitala, da je poskušal ustvariti šov iz dela skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic.

Vodja skupine je poudarila, da Janševo ravnanje ni v duhu vzajemnega spoštovanja. V skupini so upoštevali vse njegove želje v povezavi s potekom seje. To da jih je želel presenetiti z videom, ki ga je posredoval ob začetku seje, pa ni izraz spoštovanja do Evropskega parlamenta. Zavrnila je tudi njegove obtožbe, da izvaja cenzuro. Videoposnetek si bodo člani odbora ogledali, nikakor ga ne bomo zatajili, je poudarila.

Janša debato nadaljeval na Twitterju

Janša je nato nadaljeval debato še na Twitterju. Lagodinskyju je na njegov tvit odgovoril: "Hvala gospod Lagodinsky za iskrenost. Vi ste zavračali. Cenzurirali. Ni bilo tehničnih težav, kot je trdila Sohie in t'Veld. Zelo spolzko delovanje skupine Evropskega parlamenta," je zapisal na Twitterju. Evropski poslanec pa mu je odgovoril: "Gospod, s kolegi smo navkljub covidni situaciji prišli osebno na srečanje, da bi se pogovorili z vami. In 'z vami' pomeni z vami osebno kot predsednikom vlade, ne pa filmskim producentom. Če bi si želeli odkrite debate, potem ne bi iskali izgovorov," je dodal. Janša mu je odgovoril, da je to zelo slab izgovor za cenzuro. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta