(VIDEO) Koncesionar na Žirju slovenskemu pomorcu z dvema otrokoma pred nevihto prerezal vrv in jih prepustil usodi

M.R.
24.07.2023 16:46

Slovenskemu turistu, ki je dva tedna z jadrnico plul po šibeniškem in zadrskem arhipelagu, se je v uvali Tratinska na otoku Žirju zgodil precej neljub dogodek, ki ga je uspel tudi posneti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaliv na otoku Žirje
Profimedia

V uvali se je namreč pred dvema dnevoma privezal na bojo, da bi se tako skril pred prihajajočo nevihto, poroča hrvaški spletni portal Morski.hr. Nato pa je doživel nekaj precej neprijetnega. 

"Koncesionar nam je zaradi spora z nami prerezal vrv, kar je kaznivo dejanje. Svojim bralcem pokažite videoposnetek in jih opozorite na neprijaznega, celo nevarnega koncesionarja," je Slovenec povedal za portal. 

Pojasnil je, da so se želeli zateči v zaliv, ker se je pripravljala nevihta. Na plovilu so imeli tudi dva otroka. "Želeli smo se s koncesionarjem dogovoriti o odvozu smeti, saj bi moral poskrbeti za organiziran odvoz. Res nismo imeli nobene priložnosti, da bi jih odložili kje drugje. Ni želel odnesti smeti, je pa dejal, da nam bo, če ne bomo takoj plačali, prerezal vrvi. Povedali smo mu, da bomo v tem primeru poklicali policijo. Ker nismo želeli plačati, je zvečer ob 20.30 prerezal dve vrvi in smo morali tako v mraku pluti do otoka Kaprije," je povedal slovenski pomorec. 

Vse skupaj je tudi posnel, portal Morski.hr pa je na svojem kanalu na YouTubu posnetek tudi objavil. 

Avtor članka na omenjenem portalu je zapisal, da je trenutno v veljavi stari zakon, ki ureja to področje, ter da je novi zakon še ostrejši ravno pri takem ravnanju. Po do sedaj veljavnem zakonu je v času, ko je prisotna višja sila, kar naj bi umik v zaliv pred slabim vremenom z otrokom v plovilu vsekakor bil, takšno ravnanje prepovedano. Človeku bi lahko grozila kazenska prijava, koncesionar pa bi lahko ostal brez koncesije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta