(VIDEO) Na vrhu EU status kandidatke dobili Ukrajina in Moldavija, Bosna in Hercegovina ne

STA, Va
23.06.2022 18:53

Slovenija v Bruslju ni uspela s predlogom, da bi BiH status kandidatke za članstvo v Evropski uniji podelili že na tokratnem vrhu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Charles Michel 
Reuters

Voditelji članic Evropske unije so na vrhu v Bruslju Ukrajini in Moldaviji podelili status kandidatk za članstvo v EU, je na twitterju objavil predsednik Evropskega sveta Charles Michel: "Dogovor. Vrh EU je Ukrajini in Moldaviji pravkar podelil status kandidatk za članstvo v EU. To je zgodovinski trenutek," je tvitnil Belgijec. Dodal je, da je to ključni korak na poti teh dveh držav v EU. Čestital je ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu in moldavski predsednici Maii Sandu. Vrh EU je obenem priznal evropsko perspektivo Gruzije. Status kandidatke za članstvo pa so ji pripravljeni podeliti, ko bo naslovila manjkajoče prednostne naloge.

Naprej? Evropski svet je Bosni in Hercegovini pripravljen podeliti status kandidatke za članstvo v Evropski uniji, piše v sprejetih sklepih vrha EU. Evropsko komisijo so voditelji EU pozvali, naj brez odlašanja poroča o izpolnjevanju 14 prednostnih nalog, da bodo lahko odločili o tem. Slovenija je sicer predlagala, da bi BiH že danes podelili status kandidatke.

"Evropski svet je BiH pripravljen podeliti status kandidatke za članstvo v Evropski uniji. Zato komisijo poziva, naj brez odlašanja Svetu EU poroča o izpolnjevanju 14 prednostnih nalog, ki jih je določila v svojem mnenju o kandidaturi BiH," piše v sklepih. Posebno pozornost je treba nameniti prednostnim nalogam, ki vključujejo ključne reforme. Tako se bo lahko Evropski svet vrnil k sprejetju odločitve o tej zadevi, so zapisali. Obenem so pozdravili politični dogovor, ki so ga politične stranke iz BiH dosegle na pogovorih v Bruslju sredi meseca. Ta dogovor je po njihovih navedbah potreben za stabilnost in polno delovanje države.

Vrh EU je vse politične voditelje v BiH pozval, naj hitro uresničijo zaveze iz dogovora in dokončajo ustavno in volilno reformo. To bo državi omogočilo odločen napredek na njeni evropski poti.

Slovenija tako ni uspela s predlogom, da bi BiH status kandidatke za članstvo podelili že na tokratnem vrhu.

Kje je Zahodni Balkan?

Danes je treba najti konsenz, je o slovenskem predlogu za takojšnjo podelitev statusa kandidatke Bosni in Hercegovini ob prihodu na vrh EU povedal slovenski premier Robert Golob. Poudaril je, da Slovenija ne bo blokirala podelitve statusa Ukrajini, vendar pa to ne pomeni, da ne bo vztrajala glede BiH, "tudi do jutra, če bo treba".

"Do sedaj ni bil govor o blokadi, tudi ni bilo potrebe," je premier povedal glede poročanja nekaterih tujih medijev, da bosta Slovenija in Avstrija blokirali sprejetje sklepov vrha, če BiH ne bo prejela statusa kandidatke za članstvo v EU. "Tisto, kar je pomembno, je, da smo oboji zelo za to, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke še danes in brez dodatnih pogojev, ki bi tak status kakorkoli oteževali," je še poudaril Golob. Po njegovih besedah obstaja več možnih poti, pri čemer bodo videli, kje bi lahko našli konsenz.

Izpostavil je, da ni pomembno, s čim bo zadovoljna Slovenija, ampak da se da signal prebivalcem BiH, da bodo oni zadovoljni, da bodo oni še obdržali upanje, enako kot dajemo upanje v Ukrajini. "Ker tudi prebivalke in prebivalci BiH niso sami odgovorni za razmere, v katerih so se znašli, tudi oni so bili v vojni že pred dvajsetimi leti in zdaj upanja počasi zmanjkuje," je poudaril.

Robert Golob  
Bruselj

Predsednik slovenske vlade je že minuli teden med obiskom v Bruslju napovedal, da bo na svojem prvem vrhu EU predlagal, da se status kandidatke za članstvo dodeli tudi BiH. V skladu s slovenskim predlogom bi status prejela že na tokratnem vrhu. Pred začetkom pogajanj pa bi morala sprejeti zakone, opredeljene v političnem dogovoru, ki so ga politične stranke iz BiH dosegle na pogovorih v Bruslju sredi meseca. To so zakon o visokem sodnem in tožilskem svetu, zakon o sodiščih, zakon o preprečevanju konflikta interesov ter zakon o javnem naročanju. A slovenski predlog sta po neuradnih informacijah v dneh pred vrhom od drugih članic izrecno podprli le Avstrija in Madžarska. Naklonjenih je še nekaj drugih držav.

Slovenija bo po navedbah virov pri EU skušala doseči vsaj, da se pobuda za podelitev statusa kandidatke BiH z določeno časovnico vključi v sklepe vrha, ki se bo sklenil v petek. Pri tem se omenja možnost, da bi ga prejela na decembrskem vrhu EU.

Premier Golob je komentiral tudi srečanje voditeljev EU s kolegi iz držav Zahodnega Balkana, ki je potekalo pred zasedanjem Evropskega sveta. Glede razočaranja voditeljev iz regije je povedal, da je to upravičeno, saj so bilateralna vprašanja iz zgodovine prevladala nad evropsko idejo.

"In ko to države Zahodnega Balkana občutijo na lastni koži, so upravičeno razočarane, frustrirane. To zagotovo ni pravo sporočilo, ki ga dajemo ljudem, ki tam živijo. Ne glede na politiko mislim, da se moramo zavedati, da so tam ljudje, ki v resnici v Evropski uniji vidijo edino prihodnost, zdaj pa mi kažemo čuden obraz," je poudaril premier.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta