(VIDEO) Največja raketa vseh časov končno poletela v vesolje

V. B.
16.11.2022 10:29

S programom Artemis želi ameriška vesoljska agencija Nasa čez nekaj let znova poslati človeka na Luno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ameriška vesoljska agencija Nasa je po številnih zapletih in večkratnih preložitvah proti Luni končno izstrelila velikansko raketo novega programa Artemis, ki je v vesolje ponesla modul Orion. Ta naj bi predvidoma naslednjih 25 dni potoval do Lune, krožil okoli nje, opravil številne meritve in se nato vrnil na Zemljo. Nosilna raketa je visoka skoraj sto metrov oziroma 32 nadstropij, celoten projekt, v katerem sodeluje tudi Evropska vesoljska agencija Esa, pa je trajal 15 let in stal najmanj 40 milijard evrov. V prihodnjih misijah naj bi podobna raketa na edini Zemljin satelit ponesla tudi ljudi. Po najbolj optimističnem scenariju naj bi se to zgodilo leta 2025.

Nosilna raketa Space Launch System, katere prvo stopnjo sestavljajo štirje motorji RS-25, ima – podobno kot Space Shuttle – še dva stranska potisnika.
Joe Skipper

Nasa želi v naslednjih dveh desetletjih vzpostaviti stalno prisotnost na Luni, poleg tega naj bi program dolgoročno utrl tudi pot za pošiljanje misij s človeško posadko na Mars. ZDA so sicer svoje astronavte pošiljale na Luno med letoma 1969 in 1972, po tem pa človeških pristankov na našem edinem naravnem satelitu ni bilo. V šestih uspelih misijah je na Luno stopilo 12 astronavtov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta