(VIDEO) Pojavil se je pogovor med Zelenskim in Orbanom: "Govorila sva zelo neposredno"

M.R.
11.12.2023 12:01

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je na kratko iz oči v oči pogovarjal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Po vsemu sodeč je šlo za zelo intenziven pogovor s človekom, ki grozi z blokado evropski pomoči za Ukrajino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volodimir Zelenski in Viktor Orban v Buenos Airesu
Profimedia

 Volodimir Zelenski in Viktor Orban sta se včeraj srečala na inavguraciji novega argentinskega predsednika Javierja Mileia, posnetek njunega srečanja pa je zaokrožil na družbenih omrežjih. Kaj sta se pogovarjala, bi lahko s posnetka izvedeli le, če bi znali brati z ustnic. 

A Zelenski je v videonagovoru razkril, da sta "koliko je mogoče neposredno" govorila o prihajajočem zasedanju voditeljev članic Evropske unije v Bruslju. Na njem naj bi po načrtih prižgali zeleno luč za začetek pristopnih pogovorov z Ukrajino. Podpisati bi morali tudi paket finančne pomoči Ukrajini, ki je vreden 50 milijard evrov. A Orban je grozil, da bo oboje preprečil, kar je izzvalo nezadovoljstvo v več evropskih prestolnicah in jezo v Kijevu. 

Kritiki Orbana označujejo za javnega govorca ruskega voditelja Vladimirja Putina, saj ima stike z njim navkljub ruskemu vojaškemu vdoru na ukrajinsko ozemlje. Čeprav je Madžarska podprla sankcije proti Moskvi, pa je Orban hkrati nasprotoval pošiljanju dodatnega denarja in orožja Ukrajini. 

Glede približevanja Ukrajine Evropski uniji, pa pravi, da vodje Evropske unije to počnejo na silo, pri tem pa poziva k "strateški razpravi". Ukrajino je celo označil za "eno najbolj koruptivnih držav na svetu"

Ta trditev je razjezila Kijev, prav Orban pa je tisti, ki ga obtožujejo rušenja demokracije v svoji lastni državi. Nekateri tudi verjamejo, da madžarski voditelj izrablja Ukrajino v pogajanjih z Brusljem, od katerega želi pridobiti čim več denarja. 

Zelenski je na družbenem omrežju X (nekdanji Twitter) zapisal, da bi zelena luč za začetek pristopnih pogajanj "znatno vplivala na motivacijo ukrajinske družbe in vojske". Sicer imajo neuradno pomisleke ob prižigu zelene luči za Ukrajino tudi nekatere druge članice EU, a Budimpešta je za zdaj edina, ki blokira nadaljevanje ukrajinske poti v EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta