(VIDEO) Revolucija potniškega prometa: Potovanje po tleh ali pod zemljo s tisoč kilometri na uro?

ZUR
09.11.2020 16:24

Prva potnika sta nad testno vožnjo s hyperloopom navdušena, nova tehnologija bi lahko kmalu popolnoma spremenila naše potovalne navade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Testna kapsula XP-2 pri Las Vegasu. Z njo sta se prvič popeljala testna potnika.
EPA

Ameriško podjetje Virgin Hyperloop britanskega milijarderja Richarda Bransona je razvilo futuristični koncept, s katerim naj bi potniki potovali z nadzvočno hitrostjo v posebnih ceveh z vakuumom. V testni vožnji zunaj Los Angelesa sta prva potnika, oba uslužbenca podjetja, v 15 sekundah prepotovala 500 metrov dolgo preizkusno stezo in pri tem dosegla hitrost 172 kilometrov na uro. A ambicije so večje: doseči hitrost nad tisoč kilometrov na uro.

Josh Giegel in Sara Luchian sta bila "poskusna zajčka". Oba sta bila navdušena. 
Virgin Hyperloop Handout

Virgin Hyperloop pa ni edino podjetje, ki razvija ta koncept, vendar potnikov do zdaj ni še nihče prevažal. Sara Luchian, ena od direktorjev v podjetju, je bila v nedeljo med prvimi v testni kapsuli, za BBC pa je kmalu po dogodku to izkušnjo opisala kot "psihološko in fizično vznemirljivo". Z njo je potoval tudi glavni direktor za tehnološki razvoj Josh Giegel. Luchianova je povedala, da je bila vožnja v kapsuli za dve osebi, opremljeni z varnostnimi pasovi, udobnima sedežema in majhnimi okni, zelo gladka in da se nikakor ni počutila kot na toboganu. Čeprav je bilo pospeševanje "precej živahno", nista čutila slabosti. Razložila je, da nista mogla razviti višje hitrosti, ker je bila proga prekratka, a da vidijo ta preizkus kot pomemben mejnik in korak h komercializaciji tehnologije. V prihodnje naj bi kapsula sprejela 25 do 30 ljudi, vsako uro pa želijo prepeljati več deset tisoč potnikov. Verjamejo, da bo sistem certificiran do leta 2025 in da bi lahko zaživel pred koncem tega desetletja.

Koncept, ki ga razvijajo že več let, temelji na predlogu ustanovitelja podjetja Tesla Elona Muska in omogoča vožnjo na površju ali pod zemljo, nekateri kritiki pa so ga označili za znanstveno fantastiko. Musk je želel zgraditi predor od Washingtona do New Yorka in potovanje skrajšati na 29 minut, a se je zapletlo zaradi okoljskih dovoljenj. Potovanje z avtobusom traja okoli štiri ure. Zdaj se osredotočajo na gradnjo predorov pod mesti za vozila Tesla - trenutno gradijo sistem Loop v Las Vegasu.

Futuristična zasnova novih potovanj
Virgin Hyperloop

Projekt temelji na najhitrejših vlakih na svetu, na maglevih, ki ne vozijo po običajnih tirih, ampak na magnetni blazini oziroma z magnetno levitacijo, ki dvigne vlak nad železniško progo. V notranjosti vakuumskih cevi pa njihovo hitrost še pospešijo. Svetovni rekord v hitrosti vožnje magleva je bil postavljen leta 2015, ko je japonski vlak v testni vožnji blizu gore Fudži dosegel hitrost 374 kilometrov na uro.

Virgin Hyperloop s sedežem v Los Angelesu raziskuje koncepte tudi v drugih državah, vključno s povezavo med Dubajem in Abu Dabijem, ki bi jo bilo mogoče prevoziti v dvanajstih minutah. Zdaj traja potovanje z javnim prevozom več kot eno uro. Za svoj naslednji projekt, deset kilometrov dolgo cev v Zahodni Virginiji, pa še zbirajo potrebnih 420 milijonov evrov.

Kritiki so poudarili, da bi moralo podjetje Hyperloop za vsako pot zgraditi obsežne mreže cevi. Luchianova priznava morebitne težave in pravi: "Seveda je treba zgraditi veliko infrastrukture, vendar menim, da smo dosegli nekaj, o čemer ljudje niso mislili, da je mogoče. Infrastruktura je za mnoge vlade zelo pomembna. Vemo, da ljudje iščejo rešitve. Iščejo prevoz prihodnosti. Lahko nadaljujemo gradnjo današnjih ali včerajšnjih prometnih sistemov in se še naprej srečujemo z istimi težavi ali pa si prizadevamo zgraditi nekaj, kar te težave rešuje." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta