(VIDEO) Rusija v vojaški ofenzivi proti Ukrajini. Kako nevaren je Černobil?

STA, M.R., A.L., Va
24.02.2022 06:20

Ruski predsednik Vladimir Putin je vojski ukazal, naj izvede vojaško operacijo v Ukrajini. Iz ukrajinske prestolnice Kijev, pristaniškega mesta na vzhodu Ukrajine Mariupol in drugih delov države poročajo o močnih eksplozijah. Ukrajinski predsednik Volodimr Zelenski pa je razglasil vojno stanje na območju celotne države. Ruska vojska je popoldne sporočila, da je bilo med obsežno vojaško operacijo v Ukrajini uničenih 74 vojaških objektov ukrajinske vojske, vključno z 11 letališči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eksplozija pri kraju Dnipro
Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je zgodaj davi naznanil začetek vojaške operacije v Ukrajini. Ukrajinske vojake je pozval, naj odložijo orožje. Pred tem sta Rusijo za pomoč pri "obrambi pred ukrajinsko vojsko" pozvala voditelja proruskih separatističnih regij Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, ki ju je Moskva priznala kot neodvisni ljudski republiki.

V televizijskem nagovoru je dejal, da Rusija nima namena okupirati Ukrajine ter da bodo lahko Ukrajinci svobodno odločali, kdo bo vodil državo.

Putin je danes zgodaj zjutraj nagovoril Ruse in napovedal vojaško operacijo v Ukrajini.
EPA

Ruska vojska je popoldne sporočila, da je bilo med obsežno vojaško operacijo v Ukrajini uničenih 74 vojaških objektov ukrajinske vojske, vključno z 11 letališči. Spopadi se nadaljujejo in zaostrujejo, tako v okolici ukrajinske prestolnice Kijev kot tudi drugod po državi.

Po besedah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva generalmajorja Igorja Konašenkova so sestrelili tudi vsaj en ukrajinski vojaški helikopter in štiri brezpilotna letala, uničili tri poveljniške točke, bazo ukrajinske mornarice in 18 radarskih postaj za raketne sisteme S-300 in Buk-M1.

Ruske in ukrajinske sile se borijo tudi za nadzor nad vojaškim letališčem Hostomel na severnem obrobju Kijeva. V času napada na letališče je približno 20 kilometrov južno od Kijeva strmoglavilo ukrajinsko vojaško transportno letalo vrste Antonov An-26. Na letalu naj bi bilo 14 ljudi, po zadnjih informacijah jih je v nesreči umrlo najmanj pet, je sporočila ukrajinska državna agencija za civilno zaščito.

Prebivalci ukrajinske prestolnice so se morali po navodilih oblasti zaradi ruske invazije na Ukrajino zateči v zaklonišča. Razmere so napete tudi na jugu, predvsem v bližini polotoka Krim, in na severozahodu države v okolici mesta Harkov.

Boji potekajo tudi v bližini odlagališča jedrskih odpadkov pri elektrarni Černobil, kamor so iz Belorusije vstopile ruske sile, je sporočil uslužbenec ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Geraščenko"Okupatorske enote so na območje černobilske elektrarne vstopile iz Belorusije. Pripadniki nacionalne garde, ki varujejo odlagališče, se vztrajno upirajo," je zapisal na družbenem omrežju Telegram. Ukrajina je pozneje sporočila, da so ruske sile po "ostrem" boju prvi dan invazije prevzele nadzor nad območjem jedrske elektrarne Černobil.

"Po popolnoma nesmiselnem napadu Rusov v tej smeri je nemogoče reči, da je jedrska elektrarna v Černobilu varna. To je danes ena najresnejših groženj Evropi," je izjavil predstavnik ukrajinske predsedniške administracije Mihailo Podoljak.

"Rusija je napadla civilno in vojaško infrastrukturo" 

Ukrajinske sile trdijo, da je Rusija z več smeri z letali, topništvom in manevrirnimi izstrelki napadla "civilno in vojaško infrastrukturo". Rusija je do 11. ure po srednjeevropskem času izvedla 30 napadov, so sporočili iz generalštaba in povzeli zapleteno sliko ruske invazije.

Vodja ukrajinske humanitarne organizacije Proliska Jevgenij Kaplin je dejal, da se napadi in spopadi odvijajo vzdolž celotne frontne črte, ki ločuje ukrajinske sile od enklav v rokah proruskih separatistov.

Donetsk
Reuters

"Ofenziva poteka vzdolž celotne demarkacijske črte v regijah Lugansk in Doneck," je dejal Kaplin. "Povsod potekajo spopadi, informacij o žrtvah pa še ne moremo dobiti, saj je to območje povsem odrezano od vseh komunikacij," je dodal.

Moskva trdi, da želi z vojaškim posredovanjem le oslabiti ukrajinsko vojsko in da ni ciljala na mesta ali civiliste. Kremelj ob tem ni odgovoril na vprašanje, kako daleč v Ukrajino nameravajo napredovati.

(ODZIVI) Putin je začel vojno, ki je ne more dobiti. Še več, začel je vojno, za katero se bo pokazalo ...

Oborožene sile proruskih separatističnih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine pa so ob pomoči ruske vojske prešle v protiofenzivo in naj bi pridobivale ozemlje v spopadu z ukrajinskimi silami.

Na ruskem obrambnem ministrstvu so povedali, da so sile ljudske republike Doneck pridobile "do tri kilometre ozemlja," sile "ljudske republike Lugansk pa so napredovale za kilometer in pol".

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so tarče napadov ruske vojske vojaška infrastruktura, protizračni obrambni sistemi in zračne sile. 

Iz pristaniškega mesta Mariupol, ki je največje mesto v bližini frontne črte na vzhodu Ukrajine, poročajo o topniškem obstreljevanju. V Kramatorsku, ki je še bližje frontni črti, pa so odjeknile najmanj štiri močne eksplozije.Eksplozije je slišati tudi v Harkovu v bližini meje z Rusijo.

O zvokih eksplozij so poročali tudi iz pristaniškega mesta Odesa na jugu države, oddaljenega približno 600 kilometrov od frontne črte.

Rusko obrambno ministrstvo je kasneje sporočilo, da se "pripadniki ukrajinske obmejne straže ne upirajo ruskim enotam". "Ukrajinska protiletalska zaščita je onesposobljena. Zmogljivosti vojaške infrastrukture ukrajinskih letalskih sil so zmanjšane," so zapisali na ruskem ministrstvu.

Zatrdili so še, da enote ruske vojske ne izvajajo napadov na ukrajinska mesta. "Vojaška infrastruktura, zmogljivosti protiletalske zaščite, letalska oporišča in letalstvo ukrajinskih oboroženih sil so bili onesposobljeni z natančnim orožjem," so sporočili.

Večer

Iz Kremlja so sporočili, da bo vojaška operacija trajala, kolkor bo potrebno. 

Ukrajina trdi, da je sestrelila več letal

Eden izmed svetovalcev ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je sporočil, da je v spopadih z rusko vojsko umrlo več kot 40 ukrajinskih vojakov, ranjenih naj bi jih bilo več deset. 

Že pred tem je ukrajinska vojska zgodaj zjutraj sporočila, da je na vzhodu države protizračna obramba sestrelila rusko vojaško letalo. Poleg tega trdi, da je na na območju Luganska sestrelila pet ruskih letal in ene helikopter, a Rusija to zanika. Rusko obrambno ministrstvo je zvečer sporočilo, da je na zahodu Rusije blizu meje z Ukrajino v četrtek strmoglavilo rusko vojaško transportno letalo. Potrdili so, da je posadka umrla, niso pa povedali, koliko članov posadke je bilo na letalu vrste Antonov An-26. Običajno jih je na takem tipu letala pet.

Nesreča se je zgodila v bližini mesta Voronež, vzrok naj bi bila tehnična težava.

Generalštab ukrajinske vojske je sporočil, da ruska vojska na vzhodu Ukrajine izvaja intenzivne napade na tamkajšnje kraje in letalska oporišča. Ukrajinska obmejna straža pa je sporočila, da rusko topništvo in kopenske sile izvajajo invazijo na severnih in južnih mejah. Zapisali so, da beloruske sile podpirajo rusko vojsko.

Tanki v mestu Mariupol
Reuters

Janša: Cilj ruske agresije je obglavljenje ukrajinske države, obisk v Kijevu je preložen

Kijev
Reuters

"Napadi na mejne enote in nadzorne točke izvajajo s topništvom, težko opremo in lahkim orožjem," je zapisala obmejna straža. "Zaznati je tudi delo sovražnikovih sabotažnih in izvidniških skupin," so pojasnili.

V središču nemške prestolnice so se že danes dopoldne zbrali protestniki, ki nasprotujejo ruski vojaški akciji v Ukrajini. "Ustavite Putina, ustavite vojno," protestirajo. 

Zelenski razglasil vojno stanje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po začetku ruske invazije na Ukrajino za celo državo razglasil vojno stanje. Sporočil je, da Rusija napada "vojaško infrastrukturo" in obmejno stražo. "Brez panike, pripravljeni smo na vse, zmagali bomo," je povedal . Medtem je sicer že govoril po telefonu z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so pripravljeni na "odpor proti agresorski državi" in da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo ubranili ukrajinsko ozemlje.

"Namen ruske ofenzivne vojaške operacije je uničiti ukrajinsko državo," je še zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Zahodne države je pozvalo, naj "takoj" uvedejo nove sankcije proti Rusiji.

Ukrajinski raketomet pri Mariupolu
Reuters

O eksplozijah poročajo iz več delov države, med drugim iz prestolnice Kijev, pristaniškega mesta Mariupol in mesta Kramatorsk v bližini frontne črte na vzhodu države, pa tudi iz Odese na jugu in Harkova. V Kijevu so se oglasile tudi opozorilne sirene. Ljudje so se zatekli na postaje podzemne železnice.

"Putin je ravnokar sprožil obsežno invazijo na Ukrajino. Miroljubna ukrajinska mesta so tarča napadov. To je vojna agresije. Ukrajina se bo branila in zmagala. Svet lahko in mora ustaviti Putina. Čas za ukrepanje je zdaj," je na Twitterju zapisal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta